Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Jezus nas pripravlja na preizkušnje

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 hour 43 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Jezus učence pripravi na preizkušnje tako, da jim pokaže svojo slavo

»Jezus se pokaže apostolom takšen, kakršen je v nebesih: veličasten, svetal, zmagovit, zmagoslaven. To stori zato, da bi jih pripravil, da bodo prenesli trpljenje, pohujšanje križa, saj niso mogli razumeti, da bo Jezus umrl kakor zločinec: tega niso mogli razumeti. Mislili so, da je Jezus osvoboditelj, vendar pa tako, kot so zemeljski osvoboditelji, tisti, ki zmagajo v bitki, tisti, ki so vedno zmagoviti. Jezusova pot pa je drugačna. Jezus zmaga preko ponižanja, ponižanja križa. Ker pa bi bil to zanje škandal, jim Jezus pokaže, kaj pride zatem, kaj sledi križu, kaj nas čaka, vse nas. Ta slava in to nebo. In to je zelo lepo: zelo je lepo, ker nas Jezus vedno pripravi na preizkušnjo. Na takšen ali drugačen način. In to je sporočilo: vedno nas pripravi. Da nam moč, da gremo naprej v trenutkih preizkušenj, da jih premagamo z Njegovo močjo. Jezus nas ne pušča samih v življenjskih preizkušnjah: vedno nas pripravi, nam pomaga; kakor je pripravil te učence tako, da so videli njegovo slavo. In tako so se oni potem spominjali tega trenutka, da so mogli prenašati težo ponižanja. To je prva stvar, ki nas jo uči Cerkev: Jezus nas vedno pripravi na preizkušnje in je v preizkušnjah z nami, ne pusti nas samih. Nikoli.

Očetovo sporočilo: 'Njega poslušajte.'

Drugo stvar lahko razumemo iz besed Boga: 'To je moj Sin ... Ta je moj ljubljeni Sin, njega poslušajte!' To je sporočilo, ki ga da Oče apostolom. Jezusovo sporočilo je pripraviti jih tako, da jim pokaže svojo slavo; Očetovo sporočilo je: 'Njega poslušajte.' V življenju ni trenutka, ki ga ne bi mogli živeti v polnosti, če poslušamo Jezusa. V lepih trenutkih se ustavimo in prisluhnimo Jezusu; v težkih trenutkih se ustavimo in prisluhnimo Jezusu. To je pot. On nam bo povedal, kaj moramo storiti. Vedno. Nadaljujmo pot tega postnega časa s tema dvema stvarema: v težavah se spominjajmo Jezusove slave, oziroma tistega, kar nas čaka; da je Jezus vedno prisoten s to slavo, da bi nam dal moč. In vse življenje poslušajmo Jezusa, kaj nam govori. V evangeliju, pri bogoslužju ali tudi v srcu: vedno nam govori.« (Papež Frančišek med sv. mašo v rimski župniji sv. Gelazija, 25.2.2018)


Papež med homilijo v župniji sv. Gelazija: Jezus nas vedno pripravi na preizkušnje, je z nami