Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

'Jezus me je vzljubil in zame dal sam sebe'

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 3 hours 28 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Pavel nas priganja, da bi se potopili v Kristusovo skrivnost
»V berilu iz Pisma Rimljanom sveti Pavel uporablja nasprotja – greh, neposlušnost, milost, odpuščanje – da bi nam tako pomagal, da bi nekaj razumeli. Čuti, da je nezmožen razložiti to, kar bi želel razložiti. Za vsem tem je zgodovina odrešenja. Ker torej ni zadostnih besed, s katerimi bi razložil Kristusa, nas Pavel spodbuja, priganja, da bi vstopili v Kristusovo skrivnost. Ta nasprotja so zgolj koraki na poti, da bi se mogli potopiti v Kristusovo skrivnost, ki je ni lahko razumeti: tako preobilna in tako velikodušna je, da je ne moremo razumeti z utemeljevanji, saj ta vodijo le do določene točke. Da bi razumeli, kdo je Jezus Kristus zate, zame, za nas, se potopimo v to skrivnost.

 

Vzljubil me je in daroval zame sam sebe
V nekem drugem odlomku sv. Pavel ob pogledu na Jezusa Kristusa pravi: 'Vzljubil me je in daroval zame sam sebe.' (Gal 2, 20) Doda, da bi si morda kdo še upal umreti za pravičnega, vendar pa želi samo Jezus dati življenje za 'grešnika, kakršen sem jaz'. S temi besedami nam sv. Pavel želi pomagati, da bi vstopili v Kristusovo skrivnost. To pa ni lahko, je milost. To so razumeli ne samo kanonizirani svetniki, ampak tudi mnogi svetniki, za katere bi lahko rekli, da so skriti v vsakdanjem življenju, ponižni ljudje, ki polagajo svoje upanje v Gospoda: vstopili so v skrivnost križanega Jezusa Kristusa, 'ki je norost', kot pravi Pavel. Pri tem pa poudari, da bi se, če bi se moral s čim hvaliti, lahko hvalil samo s svojimi grehi ter z Jezusom Kristusom križanim in ne s študijem pri Gamalielu v sinagogi ali s čim drugim. To je še eno protislovje, ki nas vodi k skrivnosti Jezusa, križanega, v premišljevanju svojih grehov.

 

Vstopiti v Kristusovo skrivnost: vstopiti v brezno usmiljenja
Ko gremo k maši, vemo, da je Jezus v Besedi, da prihaja, vendar pa to ne zadošča za to, da bi lahko vstopili v skrivnost: Vstopiti v skrivnost Jezusa Kristusa je več – pomeni dopustiti si iti v tisto brezno usmiljenja, kjer ni besed: le objem ljubezni. Ljubezni, ki Ga je vodila v smrt za nas. Kadar gremo k spovedi, ker imamo grehe – rečemo, da se moramo znebiti grehov ali 'naj mi Bog odpusti grehe' – jih povemo duhovniku in smo mirni in zadovoljni. Če delamo tako, nismo vstopili v skrivnost Jezusa Kristusa. Če grem k spovedi, grem, da bi srečal Jezusa Kristusa, da bi vstopil v skrivnost Jezusa Kristusa, da bi vstopil v tisti objem odpuščanja, o katerem govori Pavel; v zastonjskost odpuščanja.

 

Za razumevanje Kristusove skrivnosti je potrebna milost
Na vprašanje, kdo je Jezus zate, bi lahko odgovorili 'Božji Sin', lahko bi zmolili celotno vero, zrecitirali Katekizem, in vse to je res, vendar pa bi prišli do določene točke, na kateri ne bi uspeli povedati, da je središče skrivnosti Jezusa Kristusa to, da me je 'vzljubil ter dal zame sam sebe'. Razumevanje skrivnosti Jezusa Kristusa ni stvar študija, ampak gre predvsem za milost.

 

Povabilo k molitvi križevega pota
Da bi mogli vstopili v to skrivnost, vas povabim k pobožnosti križevega pota. Ta pomaga, da z Jezusom hodimo po poti v trenutku, ko nam podari objem odpuščanja in miru. Lepo je moliti križev pot. Doma, premišljevati o trenutkih Gospodovega trpljenja. Tudi veliki svetniki so vedno na začetku duhovne poti svetovali tovrstno srečanje s skrivnostjo Jezusa Križanega. Sv. Terezija je svojim sosestram predlagala, naj, če želijo priti do molitve kontemplacije, začnejo z meditacijo Gospodovega trpljenja. Križa in Kristusa. Kristusa na križu. Potrebno je začeti ter razmišljati in tako poskušati s srcem razumeti, da me je 'vzljubil ter zame dal sam sebe' v smrt.

 

Ali si vstopil v skrivnost Jezusa Kristusa?
Sem dober kristjan, ob nedeljah hodim k maši, delam dela usmiljenja, molim, dobro vzgajam svoje otroke: vse to je zelo dobro. Postavim pa tole vprašanje: Vse to delaš; vendar pa ali si vstopil v skrivnost Jezusa Kristusa? V tisto, ki je ne moreš obvladovati. Prosimo svetega Pavla, resnično pričo, njega, ki je dopustil, da ga je Jezus srečal ter je vstopil v skrivnost Jezusa Kristusa: prosimo Pavla, naj nam da milost, da bi vstopili v skrivnost Jezusa Kristusa, ki nas je vzljubil, dal sam sebe v smrt za nas; ki nas je napravil pravične pred Bogom; ki je odpustil grehe ter tudi korenine greha: da bi vstopili v Gospodovo skrivnost. Glejmo Križanega, podobo največje skrivnosti stvarjenja, vsega: Križani Kristus, središče zgodovine, središče mojega življenja!« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 24.10.2017)

 

 

 

 

Papež med jutranjo mašo: Vstopiti v skrivnost Jezusa, ki me je vzljubil in dal zame sam sebe