Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Jezus joka, ker njegova ljubezen ni sprejeta

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 3 hours 11 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Pavel je prepričan, da ga nihče ne more ločiti od Kristusove ljubezni. Pavel je tako zelo ljubil Gospoda, ker ga je videl, našel, ker mu je Gospod spremenil življenje. Prav ta Gospodova ljubezen je bila središče Pavlovega življenja. Bila je njegova oporna točka in od nje ga niso mogli oddaljiti niti preganjanja, bolezni ali izdaje. Brez Kristusove ljubezni, ne da bi živeli iz te ljubezni, jo priznavali, se hranili iz te ljubezni, ni mogoče biti kristjan. Kristjan je tisti, ki čuti Gospodov pogled in njegovo ljubezen do konca. Kristjan čuti, da je bilo njegovo življenje rešeno po Kristusovi krvi. Iz tega pa nastane odnos ljubezni.

 

Drugi element iz današnje Božje besede pa je Jezusova žalost, ko gleda Jeruzalem. Mesto ni razumelo Božje ljubezni in nežnosti. Ne razumeti Božje ljubezni je ravno nasprotje tistega, kar je čutil Pavel. Mi sicer govorimo, da nas Bog ljubi, a za nas je to nekaj abstraktnega, nekaj, kar se ne dotakne mojega srca. Življenje si tako urejam sam. Zaupanja ni! Jezusov jok pa je namenjen prav temu: 'Jeruzalem, nisi zvest; nisi se pustil ljubiti; zanašal si se na številne malike, ki so ti obljubljali vse, govorili so ti, da ti bodo vse dali, potem so te zapustili.' Jezusovo srce trpi zaradi ljubezni, ki ni bila sprejeta.

 

Prva podoba iz današnje Božje besede je torej Pavel, ki vse do konca ostaja zvest Jezusovi ljubezni. V njej najde moč, da gre naprej in vse prenaša. Čeprav se čuti slabotnega in grešnega, ima moč v Božji ljubezni, v srečanju z Jezusom Kristusom. Druga podoba pa sta mesto in nezvesto ljudstvo. Le-to ne sprejme Jezusove ljubezni, živi jo le na pol. Vidimo Pavla s pogumom, ki izhaja iz te ljubezni, in vidimo Jezusa, ki joče nad tistim mestom, ki ni zvesto. Vidimo Pavlovo zvestobo in nezvestobo Jeruzalema. V središču pa vidimo Jezusa, njegovo srce, ki nas močno ljubi… Sem bolj podoben Pavlu ali Jeruzalemu? Je moja ljubezen do Boga tako močna kot Pavlova, ali je moje srce mlačno kot Jeruzalemovo?« (Papež Frančišek med sv. mašo v kapeli sv. Sebastijana, 31.10.2013)
 

 

 

 

Papež o Pavlovi zvestobi Božji ljubezni in Jezusovem joku nad nezvestim mestom

 

 

 

»Vsak dan je vsakdo izmed nas poklican tolažiti, biti ponižno, toda velikodušno orodje Božje previdnosti in njegove usmiljene dobrote, njegove ljubezni, ki razume in prizanaša, njegove tolažbe, ki dviguje in opogumlja… Vera, živeta na resen način, vzbuja drže pristne dobrote.« (Papež Frančišek članom Krožka svetega Petra, v Vatikanu, 31.10.2013)

 

 

Papež Frančišek sprejel člane Krožka svetega Petra: Hvala, da ste Božje ljubkovanje