Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Jezus je blizu ljudem, krotak, ponižen, nežen

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 4 hours 24 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Pastir – blizu ljudem, krotak in ponižen, nežen

»Jezus kot pastir je imel avtoriteto zaradi svoje ponižnosti, bližine ljudem, sočutja, kar se je izražalo kot krotkost in nežnost. In ko stvari niso šle dobro, kakor na Kalvariji, je bil tiho in je molil. Odlomek iz Lukovega evangelija (glej Lk 7,11-17) govori o čudežu, s katerim Jezus oživi mrtvega mladeniča, edinega sina matere vdove. Jezus ni imel avtoritete pred ljudmi zaradi doktrine, ki jo je pridigal, ki je bila skorajda enaka kot pri ostalih, ampak ker je bil v srcu ponižen in krotak. Ni vpil na ljudi, ni govoril 'jaz sem Mesija' ali 'jaz sem prerok', ni naznanjal s trobento, ko je koga ozdravil ali ko je oznanjal ljudem ali ko je naredil nek čudež, kakor na primer pomnožitev kruha.  Bil je ponižen. On je deloval. In bil je blizu ljudem.

 

Biti blizu ljudem

Učitelji postave pa so poučevali s katedre in se oddaljevali od ljudi. Niso se zanimali zanje ali pa so jim namenjali pozornost samo, da bi jim nalagali zapovedi, ki so jih povečali vse do tristo in več. A ljudem niso bili blizu. V evangeliju, ko Jezus ni bil z ljudmi, je bil z Očetom in je molil. In večino časa v življenju, v javnem življenju, je Jezus preživel na cesti, z ljudmi. Ta bližina, Jezusova ponižnost … kar Jezusu daje avtoriteto je bližina z ljudmi. On se je dotikal ljudi, objemal jih je, gledal jim je v oči, poslušal je ljudi. Blizu. To mu je dajalo oblast.

 

Iz srca krotak in ponižen

Sveti Luka v evangeliju izpostavlja veliko sočutje, ki ga je začutil Jezus, ko je videl mater vdovo sámo in mrtvega mladeniča. Imel je to zmožnost 'so-trpljenja'. Ni bil teoretik. Lahko rečemo, da je razmišljal s srcem, glave ni ločil od srca. Izpostavil bi dve potezi tega Jezusovega sočutja: Krotkost in nežnost. Jezus pravi: Učite se od mene, ker sem iz srca krotak in ponižen. Iz srca krotak. Ta krotkost. Bil je krotak, ni vpil. Ni kaznoval ljudi. Bil je krotak. Vedno s krotkostjo. Se je Jezus razjezil? Ja. Pomislimo, ko je videl, kako je hiša njegovega Očeta postala 'šoping' za prodajanje stvari, menjavanje denarja … takrat se je razjezil, prijel je za bič in vse pregnal. A ker je ljubil Očeta, ker je bil ponižen pred Očetom, je imel to moč.

 

Nežen

Zatem imamo Jezusovo nežnost. Jezus ni od daleč rekel: 'Gospa, ne jočite.' Ne, približal se ji je, morda se je dotaknil njenih ram, morda jo je pobožal, ji rekel: 'Ne joči.' To je Jezus. In Jezus enako počne z nami, ker je blizu, ker je sredi med ljudmi, ker je pastir. Drugi izraz nežnosti je, ko prime mladeniča za roko in ga izroči njegovi materi. To je Jezus: iz srca ponižen in krotak, blizu ljudem, zmožen sočustvovati, s krotkostjo in nežnostjo. Enako, kot je storil z mladeničem in njegovo mamo vdovo, počne z vsemi nami, kadar se nam približa.

 

Biti tiho, darovati, moliti

To je ikona pastirja. In iz tega se morajo učiti vsi pastirji: biti blizu ljudem in ne skupinicam mogočnežev ali ideologov. Slednji nam zastrupljajo dušo. Pastir pa mora imeti moč in avtoriteto, ki jo je imel Jezus – ponižnost, krotkost, bližino, zmožnost sočutja, nežnost. In kadar so za Jezusa stvari šle slabo, kaj je storil? Ko so ga ljudje žalili, na tisti veliki petek, in vpili 'Križaj ga', je ostal tiho, kajti čutil je sočutje do tistih ljudi, ki so bili zapeljani s strani oblastnikov denarja in moči … bil je tiho. Molil je. Pastir v težkih trenutkih, v trenutkih, ko hudič pobesni, ko je pastir obtožen, obtožen s strani 'glavnega tožilca' po mnogih ljudeh, po mnogih mogočnežih, trpi, daruje življenje in moli. Jezus je molil. Molitev ga je pripeljala tudi na križ. In tudi tam je bil zmožen približati se in ozdraviti dušo razbojniku.

 

Danes še enkrat preberimo evangeljski odlomek iz 7. poglavja Lukovega evangelija, da bi bolje videli, v čem je Jezusova avtoriteta – to je avtoriteta, ki je milost Svetega Duha.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 18.9.2018)


Papež: Pastir - blizu ljudem, krotak in ponižen, nežen