Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Jezus brani dostojanstvo zakona kot zveze ljubezni

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 4 hours 31 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Jezus brani dostojanstvo zakona kot zveze ljubezni

»Jezus brani dostojanstvo zakona kot zveze ljubezni. Ranjeno ljubezen pa lahko Bog ozdravi z usmiljenjem in odpuščanjem. Jezus brani dostojanstvo zakona kot zveze ljubezni, ki vključuje zvestobo.

 

Zaradi vaše trdosrčnosti

Evangelij današnje nedelje (glej Mr 10,2-16) nam ponuja Jezusove besede o zakonski zvezi. Pripoved se začne s provokacijo farizejev, ki Jezusa sprašujejo, ali je možu dovoljeno odsloviti ženo, kakor je to bilo dovoljeno po Mojzesovi postavi. Jezus z modrostjo in oblastjo, ki ju ima od Očeta, Mojzesovo pravilo postavi na pravo mesto in zatrdi: 'Zaradi vaše trdosrčnosti vam je napisal to zapoved.' Gre za dovoljenje, ki zamaši razpoke, nastale zaradi našega egoizma, a ne ustreza Stvarnikovemu prvotnemu namenu.

 

Prvotni Božji načrt

Jezus nadaljuje s 1. Mojzesovo knjigo: 'Na začetku stvarjenja pa ju je Bog ustvaril kot moža in ženo. Zaradi tega bo mož zapústil očeta in mater in se pridrúžil svoji ženi in bosta oba eno telo.' In sklene: 'Kar je torej Bog združil, tega naj človek ne ločuje!' V prvotnem Stvarnikovem načrtu ni tega, da se moški poroči z žensko in če stvari ne gredo dobro, jo odslovi. Mož in žena sta namreč poklicana, da se spoznata, dopolnjujeta in si v zakonu od blizu pomagata. Ta Jezusov nauk je zelo jasen in brani dostojanstvo zakona kot zveze ljubezni, ki vključuje zvestobo. Kar zakoncema omogoča, da ostaneta združena v zakonu, je ljubezen vzajemnega darovanja, ki je podprta s Kristusovo milostjo. Če pa v zakoncih prevlada individualni interes, lastno zadovoljstvo, njuna zveza ne bo mogla vzdržati.

 

Moč in lepota človeškega odnosa

Ista evangeljska stran nas z velikim realizmom spominja, da mož in žena, ki sta poklicana živeti izkušnjo odnosa in ljubezni, lahko storita boleča dejanja, ki povzročijo krizo. Jezus ne sprejme odslovitve in vsega tistega, kar lahko privede do poloma odnosa. In to zato, da potrdi Božji načrt, v katerem izstopata moč in lepota človeškega odnosa. Cerkev se po eni strani ne utrudi potrjevati lepote družine, kakor nam je bila izročena v spisih in s tradicijo; istočasno pa si prizadeva, da se konkretno čuti njena materinska bližina tistim, ki živijo zlomljene odnose ali pa jih živijo na trpeč in težak način.

 

Ranjena ljubezen je lahko ozdravljena

Način delovanja samega Boga pri svojem nezvestem ljudstvu, kar smo mi, nas uči, da je ranjena ljubezen lahko ozdravljena od Boga preko usmiljenja in odpuščanja. Zato se od Cerkve v teh situacijah ne zahteva takoj in samo obsodba. Nasprotno, pred mnogimi bolečimi zakonskimi neuspehi, se Cerkev čuti poklicana živeti svojo navzočnost ljubezni, usmiljenja, razumevanja, da bi ranjena in izgubljena srca ponovno privedla k Bogu. Prosimo Devico Marijo, da pomaga vsem zakoncem živeti in vedno obnavljati njihovo zvezo, začenši pri prvotnem Božjem daru.« (Papež Frančišek pred opoldansko molitvijo Angelovega češčenja na Trgu sv. Petra, 7.10.2018)

 

*******************

 

Papež pozval k molitvi rožnega venca

»Danes obhajamo praznik Rožnovenske Marije. Ponovno pozivam, da v mesecu oktobru vsak dan molimo rožni venec in ga sklenemo z antifono 'Pod tvoje varstvo pribežimo' ter z molitvijo k svetemu nadangelu Mihaelu, da bi se tako zavarovali pred napadi hudiča, ki hoče ločiti Cerkev.«

 

Papež med opoldanskim nagovorom: Jezus brani dostojanstvo zakona kot zveze ljubezni