Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

JEZA

Kdor se želi upreti jezi, ta mora najprej postati krotak. To pomeni, da se nauči obvladovati in brzdati svoje odzive, še posebej jezo in srd. Jeza nas pogosto vleče v nasilje in v to, da bi se na nekoga spravili. Dolgoročno nas lahko pripelje tudi do tega, da ostanemo sami. Če se želimo spopasti z njo, moramo začeti razmišljati o stvareh, zakaj nas jezijo, zakaj ob določenih prilikah čutimo krivico... Jasno je potrebno ločiti med tem, kar je krivično in tem, kar je za nas dobro. Krotkost zahteva, da se odpovemo maščevanju in sovraštvu, le tako bomo lahko gradili naše odnose in res zaživeli mirno.

 

1. dan

Za odrasle in otroke:

Zakaj mora Tine stalno nekaj govoriti? A ne more biti 5 sekund tiho!

Ko začutimo, da nam gre kdo že pošteno na živce, se srečamo z našo jezo. Jezi nas dejstvo, da se drugi stalno oglaša in vleče pozornost k sebi. Danes se bom še posebej potrudil, da bom drugega, ko bo brezglavo govoričil, spodbujal k temu, da bo razumel, da mu ni treba stalno vleči pozornosti nase, saj ga drugi opazimo, tudi ko je tiho.

 

2. dan

Za otroke:

Ančka se vedno drži zelo visoko ter oponaša tiste, ki imajo na šoli dober ugled pri učencih.

Za odrasle:

Nejc je rekel, da nima nobenih problemov. V resnici pa ga vse boli, zaradi razmer, ki vladajo pri njemu doma. Le zakaj se pretvarja, da je vse v redu?!

Ko se bližnji pretvarja in laže, ker želi zbežati od resnice, nas večkrat jezi. Danes si bom prizadeval za to, da bom sebe in druge spodbujal, naj se ne pretvarjajo in jim pomagal se soočati z resnico.

 

3. dan

Za otroke:

Zakaj se vedno spravljajo name! Pa saj jim nisem ničesar naredil. Še enkrat mi reče, da sem neumen in ga mahnem! 

Za odrasle:

Zakaj sem vedno jaz vsega kriv/a! Zakaj sem vedno jaz tisti/a, ki sem v zmoti! Pa saj nisem naredil/a ničesar slabega. Še enkrat mi to reče in jo/ga vržem iz avta pa bo peš hodil/a do doma.

Ko nas drugi ne sliši, nas zgrabi nepopisna jeza. Najraje bi drugega poslali na Mars, mu izrekli vse, kar nam pride na pamet in ga/jo na koncu še fizično obdelali. V takih primerih popuščati jezi ne obeta nič dobrega. Le vse nas bo bolelo od udarcev in žaljivk. Danes se bom še posebej potrudil za to, da ne bom podlegal svoji jezi in nasilju, temveč se bom skušal umiriti, slišati drugega ter svoje težave reševati na bolj miren način.

 

4. dan

Za otroke:

»Jaka, pojdi za mizo in se prični učiti.« »Zakaj moram ravno zdaj se učiti in pisati domačo nalogo, saj jo lahko naredim kasneje.«

Za odrasle:

»Ustavljaj se pri sebi, razmišljaj kaj se ti dogaja ob njem/njej, ko je tako.«

Zakaj moram vedno nekaj premlevati, se matrati in govoriti. Zakaj se moram stalno boriti s temi stvarmi?!

Ko nam drugi dopovedujejo, da moramo nekaj početi in se z določenimi stvarmi soočati, večkrat čutimo, da je to krivica in nas prične vse jeziti. Danes se bom še posebej potrudil videti in začutiti to, da mi drugi s prigovarjanji ne dela krivico, ampak mi želi dobro.

 

5. dan

Za otroke:

Hitro skočim v trgovino po en hleb kruha. Takoj se vrnem! Joooj, kakšna kolona je do blagajne. Pa ravno zdaj so mogli prit nakupovat in še polne vozičke imajo! Lahko bi bil kdo tako prijazen, da bi me spustil naprej pa nobeden me ne vidi!!

Za odrasle:

Smo na cesti in vozimo avto. Pred nami je prijazna ženica, ki namesto 90 po obvoznici vozi 50. Žal je cesta tako prometna, da prehitevanje ne gre. V nas pa že kar vre od jeze.

V takih okoliščinah bi večkrat najraje kričali in se jezili. Danes si bom še posebej prizadeval krepiti svojo potrpežljivost.

 

6. dan

Za otroke:

Luka, te naloge pa nisi rešil na pravi način. 

Za odrasle:

Anja, glej organizacija Dneva odprtih vrat ni stala, ljudje niso vedeli, kam naj se dajo in kaj naj počnejo.

Kritike so ena izmed tistih stvari, ki jih najteže sprejmemo. Pogoste reakcije nanje so, da vidimo druge, kako nas napadajo. Tem namišljenim napadom se tudi pogosto odzovemo z jezo ali užaljenostjo. Danes si bom prizadeval za to, da ne bom napadal tiste, ki me upravičeno kritizirajo. Skušal bom v tem videti njihovo skrb zame.