Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Izguba 'ključa spoznanja'

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 3 hours 45 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Ključ spoznanja
»Gospod naj nam da spomin zastonjskosti zveličanja in bližine Boga ter konkretnost del usmiljenja, tako telesnih kot duhovnih, ki jih od nas hoče. Tako bomo osebe, ki pomagajo 'odpreti vrata' nam samim in tudi drugim. V današnjem evangeljskem odlomku Lukovega evangelija so se pismouki in farizeji imeli za pravične in Jezus se jih je tako rekoč dotaknil z roko s tem, ko je dejal, da je samo Bog pravičen. Učitelji postave so namreč 'vzeli ključ spoznanja' in posledično niso vstopili v Kraljestvo ne oni, niti niso pustili vstopiti drugim.

 

To, da se odvzame sposobnost razumeti Božje razodetje, razumeti Božje srce, razumeti Božje zveličanje, torej ključ spoznanja, lahko rečemo, da je to velika pozaba. Pozabi se na zastonjskost zveličanja, pozabi se na bližino Boga, pozabi se na usmiljenje Boga. In ti, ki so pozabili na zastonjskost zveličanja, na bližino Boga, na usmiljenje Boga, so vzeli ključ spoznanja.

 

Pozabilo se je torej na zastonjskost. Božja pobuda je, da nas rešuje, a oni so se postavili na stran postave in so pri tem prišli tako daleč, da je kup predpisov postal zveličaven. S tem pa ne dobijo moči Božje pravičnosti. Postava je namreč vedno odgovor na zastonjsko ljubezen Boga, ki se je odločil rešiti nas. Ko se pozabi na zastonjskost zveličanja, se pade in izgubi ključ spoznanja zgodovine zveličanja in tudi čut za Božjo bližino.

 

Za njih je Bog tisti, ki je dal postavo. Vendar to ni Bog razodetja. Bog razodetja je Bog, ki je začel hoditi z Abrahamom pa vse do Jezusa Kristusa. Bog hodi s svojim ljudstvom. In ko se izgubi ta bližnji odnos z Gospodom, se pade v topoumnost, ki verjame v samozadostnost zveličanja s spolnjevanjem postave.

 

Božja bližina
Ko dejansko ni Božje bližine, ko ni molitve, se ne more poučevati nauka, niti teologije, še manj pa moralne teologije. Teologijo se lahko gremo le na kolenih, vedno blizu Boga. In Božja bližina pride do najvišje točke v križanem Jezusu Kristusu, saj smo bili 'opravičeni' po Kristusovi krvi, kakor to pravi sv. Pavel. Zato so dela usmiljenja preizkusni kamen izpolnitve postave, saj se s tem dotaknemo Kristusovega mesa, Kristusa, ki trpi v človeku tako telesno kot duhovno. To pa tudi obvaruje pred tem, da bi se izgubil ključ spoznanja in bi prišli do pokvarjenosti. Pomislite na odgovornost pastirjev v Cerkvi danes, ko izgubijo ali odnesejo stran 'ključ spoznanja' in s tem zaprejo vrata sebi in drugim.

 

Izguba ključa spoznanja
V svoji deželi sem večkrat slišal o župnikih, ki niso krstili otrok mater samohranilk, ker se niso rodili znotraj cerkvenega zakona. Zakaj so zaprli vrata in s tem pohujšali Božje ljudstvo? Ker je srce teh župnikov izgubilo ključ spoznanja. Ni nam potrebno vrniti se precej nazaj in iti daleč, samo tri mesece. V nekem mestu je neka mama hotela dati krstiti komaj rojenega sinčka. Poročena je bila samo civilno z ločencem. Župnik je rekel: 'Da, da, otroka bom krstil. Toda tvoj mož je ločen. Naj ostane zunaj, saj ne more biti prisoten pri obredu.' To se dogaja danes. Farizeji, učitelji postave niso bili samo v tistih časih, tudi danes jih je veliko. Zaradi tega je potrebno moliti za nas pastirje, moliti, da ne izgubimo ključa spoznanja in ne zaklenemo vrat nam in ljudem, ki hočejo vstopiti.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 19.10.2017)

 

 

 

 

Papež Frančišek med jutranjo sveto mašo: Molite za nas pastirje, da ne izgubimo ključa spoznanja

 

 

 

Papež: Bodite vedno bolj odgovorni za ta svet in vsakega človeka