Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Izberi življenje - duhovni vikend za prostovoljce na Mirenskem Gradu

Od petka, 15. decembra, do nedelje, 17. decembra, je na Mirenskem Gradu potekal že tradicionalni duhovni vikend za prostovoljce Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote pod vodstvom g. Petra Žaklja CM.

Tema letošnjega razmišljanja je bila Izberi življenje. Gre za velik izziv za vsakega izmed nas, saj od nas terja neprestani boj in budnost pri odločanju med dobrim in slabim. Tako smo se ustavili ob izbiri med blagri, ki prinašajo življenje, in gorjem, ki prinaša smrt.

Duhovni vikend je bil razdeljen na 3 sklope. V soboto dopoldne smo razmišljali o tem, kako biti majhen kot skupek blagrov ubogih v duhu, krotkih ter lačnih in žejnih pravice, saj samo kot majhni lahko resnično stopimo v odnos z drugim. V soboto popoldne smo se osredotočili na izziv, kako biti ranljiv, kot odgovor na blagre žalostnih in usmiljenih, saj smo edino v stiku s svojo bolečino in ranami lahko sočutni z ranami drugih. Nedeljsko dopoldne pa je minilo ob premlevanju izziva, kako uresničevati blagre čistih v srcu, tistih, ki delajo za mir in zaradi pravičnosti preganjanih, torej kako biti brez imena – neugleden. Spoznavali smo, da se je nujno vsak trenutek v sebi opredeliti za dobro, kar pa od nas lahko zahteva tudi izgubo dobrega imena.

Prostovoljci smo bili razdeljeni na 7 skupin, v katerih smo lahko sproščeno delili svoje poglede in pretekle izkušnje. Tudi najmlajši udeleženci so imeli na duhovnem vikendu svoj program.  Ob božični zgodbi so ovrednotili, kako pomembno je ubogati, vztrajati tudi, ko je težko in skupaj graditi dom – se truditi za dobro. 

Sobotni družabni večer, v katerem ni manjkalo smeha in dobre volje, smo začeli s peko pic v grajski krušni peči in nadaljevali z izbiranjem novega udarnega gesla, ki bo prostovoljce spremljalo skozi vse leto, ki je pred nami. Razkrili ga bomo na Silvestrovanju z brezdomci, za zdaj pa naj ostane skrivnost! J

Duhovnega vikenda se je vključno z otroki udeležilo kar 77 prostovoljcev. Duhovno obogateni smo ga zaključili z nedeljsko mašo in kosilom, v želji, da se znova srečamo tudi prihodnje leto.

 

Rok Žlender