Scegli la lingua:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Smrt je srečanje, je Gospodov objem

Nessuna risposta
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 5 hours 13 min ago
Iscritto: 13.01.2011

Smrt je srečanje, je Gospodov objem

»V zadnjem tednu bogoslužnega leta nas Cerkev vabi k premišljevanju o koncu, koncu sveta, koncu vsakega med nami. V današnjem evangeliju (Lk 21,29-33) beremo Jezusove besede: 'Nebo in zemlja bosta prešla, moje besede pa ne bodo prešle.'

 

Človeška ranljivost

Vse se bo torej končalo, samo On bo ostal. Premišljujmo o zadnjem trenutku, torej o smrti. Nihče med nami ne ve, kdaj točno bo prišla. Pogosto odrivamo to misel, kakor da smo večni, a to ni res. Vsi imamo to šibkost, to ranljivost. Včeraj sem premišljeval o članku v Civiltà Cattolica, ki pravi, da to, kar nas vse povezuje, je ranljivost: vsi smo enaki v ranljivosti. Vsi smo ranljivi in na neki točki nas ta ranljivost vodi v smrt. Zato gremo k zdravniku, da bi videli, kako je z mojo fizično ranljivostjo, spet drugi gredo k psihologu, da bi pozdravili določeno psihično ranljivost.

 

Iluzija, da smo večni

Ranljivost nas torej spremlja in pred tem nas ne more zavarovati nobena iluzija. V Argentini je bilo nekaj časa moderno, da si si lahko v naprej plačal pogreb, z utvaro, da boš tako privarčeval denar za družino. Ko je prišla na svetlo prevara, ki so jo uporabljala nekatera pogrebna podjetja, je moda minila. Kolikokrat nas prevara ogoljufa, kakor ta, da smo večni. Gotovost smrti je namreč zapisana v Svetem pismu in v evangeliju. Gospod nam o njej vedno govori kot o srečanju z Njim in jo spremlja z besedo upanje.

 

Gospod nam pravi, naj bomo  pripravljeni na srečanje. Smrt je srečanje. On je ta, ki nas pride iskat; On je, ki pride in nas prime za roko in odvede s seboj. Ne bi želel, da bi ta preprosta pridiga bila pogrebni govor. To je evangelij, je življenje, je preprosto povedati drug drugemu: vsi smo ranljivi in vsi imamo vrata, na katera bo nekega dne potrkal Gospod.

 

Pripraviti se na srečanje z Gospodom

Treba se je torej dobro pripraviti na trenutek, ko bo zazvonil zvonec, na trenutek, ko bo Gospod potrkal na naša vrata. Molimo drug za drugega, da bi bili pripravljeni in bi z zaupanjem odprli vrata Gospodu, ki prihaja. Od vseh stvari, ki smo jih nabrali, ki smo jih prihranili, upravičeno dobre, ne bomo ničesar odnesli. Odnesli bomo Gospodov objem. Misliti na svojo smrt: umrl bom … kdaj? Na koledarju ni določeno, a Gospod ve. In moliti h Gospodu: 'Gospod, pripravi mi srce, da bom dobro umrl, da bom umrl v miru, da bom umrl z upanjem.' To je beseda, ki mora vedno spremljati naše življenje, upanje, da živimo z Gospodom tukaj in da bomo zatem živeli z Gospodom na drugi strani. Molimo drug za drugega za to.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 29.11.2019)

 

Papež med jutranjo homilijo: Smrt je srečanje, je Gospodov objem

Papež se je ob 50. letnici Mednarodne teološke komisije srečal z njenimi sedanjimi člani

Papež sodnikom: 'Ne' razsodbam, ki izpolnjujejo vedno nove želje

Papež Frančišek obiskal mestece dejavne ljubezni rimske Karitas