Scegli la lingua:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

'In bosta oba eno telo'

Nessuna risposta
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 days 10 hours ago
Iscritto: 13.01.2011

'Ali se sme ali se ne sme?'

»Odlomek iz Markovega evangelija pripoveduje o farizejih, ki hočejo Jezusa skušati (glej Mr 10,1-12). Zastavijo mu vprašanje. To so vprašanja o veri, na katera se odgovarja z 'lahko se' ali pa 'ne sme se'. Vera je tukaj zvedena na 'da' in 'ne'. Ne gre za veliki 'da' ali veliki 'ne', kar je Bog, ampak gre za 'lahko se' in 'ne sme se': Krščansko življenje, življenje v skladu z Bogom, je za te ljudi vedno 'sme se' in 'ne sme se'.

 

Ustvaril ju je kot eno telo

Vprašanje se nanaša na zakon. Farizeji hočejo vedeti, ali mož lahko odslovi svojo ženo. A Jezus gre še dalje in pride vse do stvarjenja. Govori o zakonu kot o nečem najlepšem, kar je Gospod ustvaril v tistih sedmih dneh. 'Od začetka sveta pa ju je Bog ustvaril kot moža in ženo. Zaradi tega bo mož zapustil očeta in mater in se pridružil svoji ženi in bosta oba eno telo', pravi Jezus. To, kar pove Gospod, je močno: govori o enem telesu, ki se ga ne sme ločiti. Jezus pusti ob strani vprašanje ločitve in gre k lepoti para, ki mora biti eno. Ne smemo se zaustaviti pri nekem 'sme se' ali 'ne sme se' ločiti zakona. Včasih imamo nesrečo in stvari ne funkcionirajo, zato se je bolje ločiti, da bi se izognili 'svetovni vojni', a to je zla sreča. Glejmo pozitivno.

 

Ljubezen je mogoča

Spomnim se srečanja s parom, ki je praznoval 60 let zakona. Vprašal sem ju, ali sta srečna. Onadva pa sta se spogledala in oči so jima od ganjenosti napolnile solze. Odgovorila sta mi, da sta zaljubljena. Res je, da obstajajo težave, obstajajo problemi z otroki ali med samim parom, razpravljanje, prepiri … A pomembno je, da telo ostane eno in da se težave presežejo, presežejo, presežejo. To ni zakrament samo zanju, ampak tudi za Cerkev. Kakor da bi bil zakrament, ki priteguje pozornost: 'Vidite, da je ljubezen mogoča!' Ljubezen je zmožna narediti, da dva živita vse življenje zaljubljena: v veselju in bolečini, s problemi z otroki, s problemi med njima …  A vedno gresta naprej. V zdravju in bolezni, a vedno gresta naprej. To je lepota.

 

Lepota zakona – podoba in podobnost Boga

Moški in ženska sta ustvarjena po podobi in podobnosti Boga. Sam zakon tako postane njegova podoba, in zato je zelo lep. Zakon je tiha pridiga vsem ostalim, je pridiga vseh dni. Boleče je, ko to ne predstavlja novice. Časopisi, televizijski dnevniki o tem ne govorijo kot o novici. Da je nek par toliko let skupaj ni novica. Novica je škandal, ločitev, dva, ki se ločita. Včasih se morata ločiti, kot sem rekel, da bi se izognili večjemu zlu. A Božja podoba ni novica. To je lepota zakona – sta podoba in podobnost Boga. To je naša novica, krščanska novica.

 

Potrpežljivost je najpomembnejša krepost

Zakonsko in družinsko življenje ni lahko. Današnje berilo iz Jakobovega pisma govori o potrpežljivosti (glej Jak 5,9-12). Potrpežljivost je morda najpomembnejša krepost pri paru, tako pri moškem kot pri ženski. Molimo h Gospodu, da bi Cerkvi in družbi dal globlje in lepše spoznanje o zakonu, kot pa ga mi uspemo razumeti in premišljevati – da je zakon namreč podoba in podobnost Boga.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 25.5.2018)


Jutranja homilija: Lepota zakona. Ljubezen je mogoča