Scegli la lingua:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Psihična in fizična motnja ni ovira za srečanje s Kristusom

Nessuna risposta
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 4 hours 52 min ago
Iscritto: 13.01.2011

Kateheza in osebe s posebnimi potrebami: nujna pozornost v vsakdanjem življenju Cerkve

 

Drža zavračanja še vedno močno prisotna
»V zadnjih desetletjih je prišlo do velikega napredka na področju odnosa do oseb s posebnimi potrebami. Vedno večje zavedanje o dostojanstvu vsake osebe, še posebej najšibkejših, je prispevalo k oblikovanju pogumnih stališč za vključevanje tistih, ki živijo z različnimi oblikami invalidnosti, da se tako nihče ne bi čutil tujca v lastni hiši. Pa vendar, na kulturni ravni še vedno ostajajo izrazi, ki prizadenejo dostojanstvo teh oseb zaradi prevladovanja napačnega razumevanja življenja. Pogosto narcističen in utilitarističen pogled marsikoga napeljuje, da osebe s posebnimi potrebami obravnava kot postranske, ne da bi v njih sprejel raznovrstno človeško in duhovno bogastvo. Kot je dodal, je v splošni miselnosti še vedno zelo močna drža zavračanja tega stanja, kakor da bi osebam preprečevala, da so srečne in da uresničijo same sebe. To dokazuje tendenca na področju evgenetike, ki odstranjuje še nerojene otroke, ki imajo kakšno obliko motnje. A dejansko vsi poznamo mnoge osebe, ki so kljub svojim omejitvam, tudi zelo težkim, našle pot v življenje, ki je dobro in bogato s smislom. Kakor po drugi strani poznamo osebe, ki pa so na videz popolne in obupane. Nevarno slepilo je misliti, da smo neranljivi. Ranljivost namreč pripada življenju človeka.

 

Odgovor je ljubezen
Odgovor je ljubezen. Ne tista narejena, osladna in pobožnjakarska, ampak tista resnična, konkretna in spoštljiva. V kakršni meri se sprejema in ljubi, vključuje v skupnost in spremlja pri zrenju v prihodnost z zaupanjem, v takšni se razvija prava pot življenja in se doživlja trajna sreča. To velja za vse ljudi in najslabotnejše osebe so temu dokaz. Vera je pomembna življenjska tovarišica, ki nam pomaga z roko se dotakniti navzočnosti Očeta, ki svojih stvaritev nikoli ne pušča samih v nobenem stanju njihovega življenja. Cerkev ne more biti 'brezglasna' ali 'razglašena' pri zaščiti in podpori oseb s posebnimi potrebami. Njena bližina družinam jim pomaga, da premagajo osamljenost, v kateri se pogosto znajdejo zaradi pomanjkanja pozornosti in podpore. To velja še toliko bolj za odgovornost, ki jo Cerkev ima pri oblikovanju in formaciji krščanskega življenja. V skupnosti ne smejo manjkati besede in predvsem dejanja, da bi se srečalo in sprejelo osebe s posebnimi potrebami. Predvsem nedeljsko bogoslužje jih mora vključevati, da bo srečanje z vstalim Gospodom in samo skupnostjo lahko vir upanja in poguma na nelahki življenjski poti.

 

Nobena fizična in psihična ovira ni prepreka za srečanje s Kristusom
Kateheza mora torej odkriti in preizkusiti ustrezne načine, da bi vsaka oseba lahko s svojimi darovi in omejitvami na svoji poti srečala Jezusa in se mu z vero izročila. Nobena fizična in duševna motnja ne bo nikoli mogla biti ovira za to srečanje, kajti Kristusovo obličje sije v notranjosti vsake osebe. Pozivam predvsem duhovnike, naj bodo pozorni, da ne bi naredili napake…, ko ne bi prepoznali moči milosti, ki prihaja iz zakramentov krščanskega uvajanja. Naučimo se presegati nelagodje in strah, ki ju včasih lahko doživimo v odnosu z osebami s posebnimi potrebami. Naučimo se iskati in tudi pametno izumiti primerna sredstva, da ne bi nikomur manjkala podpora milosti. Predvsem z zgledom oblikujmo katehezo, ki bo vedno bolj zmožna spremljati te osebe, da bodo rasle v veri in bodo dale svoj pristen in izviren prispevek življenju Cerkve. Želel bi, da bi osebe s posebnimi potrebami same lahko vedno bolj bile katehisti v skupnosti ter s svojim pričevanjem pomagale posredovati vero.« (Papež Frančišek papeškemu svetu za pospeševanje nove evangelizacije; Vatikan, 21.10.2017)

 

 

Papež Frančišek sprejel udeležence srečanja Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije: Nobena fizična in duševna motnja ni ovira za srečanje s Kristusom

 

 

 

Sveti oče članom Papeškega brazilskega kolegija: Naj ta skupnost postane šola bratstva