Scegli la lingua:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Gnusoba opustošenja - prepoved čaščenja Boga

Nessuna risposta
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 day 3 hours ago
Iscritto: 13.01.2011

»V poslednjem boju med Bogom in zlom, o katerem pripoveduje Božja beseda v teh dneh ob iztekajočem se cerkvenem letu, obstaja neka velika past – 'vesoljna skušnjava'. To je skušnjava, da bi popustili pred dobrikanjem tistega, ki želi premagati Boga, in sicer tako, da premaga tistega, ki Vanj veruje. A prav tisti, ki veruje, ima jasno oporno točko, katero mora gledati. To je Jezusova zgodba, vse od preizkušenj v puščavi, mnogih, ki jih je pretrpel med svojim javnim delovanjem, žalitev in obrekovanja, pa do poslednjega spopada – križa. Tu je vladar sveta izgubil svojo bitko pred vstajenjem vladarja miru.

 

 

Tveganje v poslednjem razdejanju sveta je večje od drame, ki jo predstavljajo naravne nesreče. Jezus o teh (poslednjih) nesrečah govori v nekem drugem odlomku, kjer pravi, da bo prišla oskrunitev templja, oskrunitev vere, oskrunitev ljudstva. Prišla bo 'gnusoba opustošenja'. Vse to bo kot triumf vladarja tega sveta in poraz Boga. Vladar sveta se bo v tistem trenutku na videz zares polastil tega sveta, postal bo gospodar sveta. To je jedro poslednje preizkušnje - oskrunitev vere. O tem lahko beremo tudi v današnjem prvem berilu, ki pripoveduje o Danijelu, vrženem levom, ker je častil Boga namesto kralja. 'Gnusoba opustošenja'  ima natančno ime: 'prepoved čaščenja'.

 

O veri naj se v javnosti ne bi govorilo, ker je nekaj zasebnega. Verska znamenja so odstranjena. Potrebno se je pokoravati ukazom, ki prihajajo s strani posvetnih sil. Lahko se dela mnogo lepih stvari, a Boga se ne sme častiti: Prepoved čaščenja. To je središče tega konca. Kristjani, ki trpijo zaradi preganjanja, ki živijo čas prepovedi čaščenja, so kot prerokba tistega, kar se bo zgodilo vsem. Bo pa to tudi čas, da vzdignemo glave, saj bo to trenutek, ko bo blizu zmaga Jezusa Kristusa:

 

Ne bojmo se, On od nas zahteva le zvestobo in potrpežljivost. Zvestobo, kot jo je imel Danijel, ki je bil zvest svojemu Bogu in je Boga častil vse do konca. In potrpežljivost, kajti lasje ne bodo padli z naše glave. Tako je obljubil Gospod.

 

 

Vprašajmo se, ali častimo Jezusa Kristusa, Gospoda? Ali pa morda na pol igramo po pravilih vladarja tega sveta?

Častiti vse do konca, z zaupanjem in zvestobo: to je milost, za katero moramo prositi ta teden.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 28.11.2013)

 

 

 

Papež: Z zaupanjem in zvestobo častiti vse do konca

 

 

 

 

»V svetu ne manjka okolij, kjer je sobivanje težko. Politični in ekonomski razlogi se pogosto pridružujejo kulturnim in verskim razlikam ter spodbujajo nerazumevanje... Vse to lahko povzroči nezaupanje in strah. Obstaja ena sama pot, da se premaga ta strah, in to je pot dialoga, srečanja, zaznamovanega s prijateljstvom in spoštovanjem.« (Papež Frančišek udeležencem plenarnega zasedanja Papeškega sveta za medverski dialog, v Vatikanu, 28.11.2013)

 

 

 

Papež Frančišek: Pot za premagovanje strahov je prijateljski in spoštljiv dialog med pripadniki različnih verskih izročil