Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Hudičeva nevoščljivost

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 hour 57 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Hudič uničuje človeka, ker je Bog prevzel človeško naravo

»Hudič obstaja. In zaradi svoje nevoščljivosti do Božjega Sina, ki je postal človek, seje sovraštvo na svetu, kar povzroča smrt. V berilu iz Knjige modrosti (Mdr 2,23-3,9), v prvi vrstici prerok pravi, da nas je Bog ustvaril po svoji podobi in mi smo Božji otroci. Takoj zatem pa doda, da je po hudičevi nevoščljivosti smrt prišla na svet.

 

Boj in želja po uničevanju

Nevoščljivost tistega nadutega angela, ki ni hotel sprejeti učlovečenja, ga je pripeljala do tega, da uničuje človeštvo. V srce tako vstopi: ljubosumje, nevoščljivost, konkurenca. Medtem ko bi mi lahko živeli kakor bratje, vsi skupaj, v miru. Na ta način se začneta boj in želja po uničevanju. In če kdo pravi, da ne uničuje nikogar: A da ne? In tvoje obrekovanje? Kaj pa ko slabo govoriš o drugem? Uničuješ ga. Kot pravi apostol Jakob, jezik je neusmiljeno orožje, ubija. Obrekovanje ubija, opravljanje ubija.

 

Ta, ki seje sovraštvo

Četudi smo bili krščeni in smo kristjani praktikanti,imamo v sebi vojno, od vsega začetka. Kajn in Abel sta bila brata, a zavist, nevoščljivost enega uniči drugega. To je realnost. Dovolj je pogledati televizijski dnevnik: vojne, uničenja, ljudje, ki zaradi vojne umirajo za boleznimi. Pomislimo na Nemčijo in obletnico padca berlinskega zidu ter na nacizem in mučenje vseh, ki niso bili čiste rase. In vsa druga grozodejstva vojn. Za vsem tem je nekaj, kar nas sili k početju teh stvari. Je to, kar mi imenujemo skušnjava. Ko se gremo spovedat, pravimo duhovniku: 'Imel sem to skušnjavo in tisto in tisto …' Nekdo, ki se dotakne tvojega srca, da stopiš na napačno pot. Nekdo, ki seje uničenje v naše srce, ki seje sovraštvo. In danes moramo jasno povedati, da obstajajo mnogi sejalci sovraštva v svetu, ki uničujejo.

 

Zaradi Jezusove človeške narave

Velikokrat mi pride na misel, kako so novice kot pripovedi o sovraštvu, narejene za uničenje: atentati, vojne … Res je, da mnogi otroci umirajo zaradi lakote, bolezni, ker nimajo vode, izobrazbe, zdravstvene nege. Ampak zato, ker denar, ki bi temu lahko bil namenjen, gre v tovarne z orožjem, orožja pa so za uničevanje. To je to, kar se dogaja na svetu. A tudi v moji duši, v tvoji in v tvoji Zaradi semena hudičeve nevoščljivosti, zaradi sovraštva. In zakaj je hudič nevoščljiv? Zaradi naše človeške narave. In veste zakaj? Ker je Božji Sin za nas postal človek. In tega [hudič] ne prenese, ne more tolerirati. In torej uničuje. To je tudi izvor hudičeve nevoščljivosti, je korenina naših hudobij, naših skušnjav. Je korenina vojn, lakote, vseh nesreč tega sveta. Uničevati in sejati sovraštvo pa ni neka običajna stvar, niti v političnem življenju, čeprav nekateri tako delujejo. Kajti politik ima pogosto skušnjavo, da bi drugega oblatil, ga uničil, bodisi z lažmi bodisi z resnico, in na ta način ne daje zdravega in čistega političnega prispevka za dobro države. Raje žali, da bi drugega uničil. Sebe ima za dobrega, in če se drugi zdi boljši, ga hoče uničiti z žalitvami.

 

Hudič obstaja

Želel bi, da danes vsak razmisli o naslednjem: Zakaj se danes na svetu seje toliko sovraštva? V družinah, ki se včasih ne znajo pobotati, v četrtih, na delovnem mestu, v politiki … Sejalec sovraštva je ravno to. Po hudičevi nevoščljivosti je smrt prišla na svet. A nekateri pravijo: 'Hudič ne obstaja. To je zlo, takšno eterično zlo.' Božja beseda pa je zelo jasna. In hudič se je postavil proti Jezusu. Berite evangelij. Če imamo vero ali je nimamo, Božja beseda je jasna!

 

Prosimo Gospoda za pomoč, da bo v našem srcu rasla vera v Jezusa Kristusa, Božjega Sina, ki je prevzel človeško naravo, da bi se z našim mesom boril in v našem mesu premagal hudiča in zlo. In naj nam ta vera da moč, da ne bomo vstopili v igro tega velikega nevoščljivca, velikega lažnivca, sejalca sovraštva.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 12.11.2019)

Jutranja homilija: Hudič uničuje človeka, ker je Bog prevzel človeško naravo

Papež: Ekonomija naj se vrne nazaj k etičnemu pristopu