Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Graditi, ohranjati in očiščevati Cerkev

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 16 hours 2 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Graditi Cerkev
»Graditi Cerkev, ohranjati Cerkev in očiščevati Cerkev. O teh treh smernicah razmišljam na praznik posvetitve lateranske bazilike, matere vseh Cerkva - to je naslov, ki nikakor ne pomeni vzrok za ošabnost, temveč za služenje in ljubezen.

 

Najprej graditi Cerkev. In kdo je temelj Cerkve? Jezus Kristus. On je vogelni kamen te zgradbe. Brez Jezusa Kristusa ni Cerkve. Zakaj? Ker ni temelja. In  če gradimo cerkev, pri tem mislim na cerkev kot zgradbo, brez temelja, kaj se bo zgodilo? Podrla se bo. Vse se bo zrušilo. Če ni živega Jezusa Kristusa v Cerkvi se zruši. In kaj smo mi? Mi smo živi kamni, ne enaki, vsak je različen, saj to je ravno bogastvo Cerkve. Vsak od nas gradi glede na darove, ki mu jih je dal Bog. Ne moremo si predstavljati uniformirane Cerkve, to ni Cerkev.

 

Ohranjati Cerkev
Torej ohranjati Cerkev pomeni, imeti zavest o Svetem Duhu, ki prebiva v nas. Mnogo kristjanov danes ve, kdo je Jezus Kristus, vedo, kdo je Oče, ker molijo Oče naš. Ko pa spregovoriš o Svetem Duhu… 'Da, da…, je golob, golob'. Vse se s tem konča. Toda Sveti Duh je življenje Cerkve, je tvoje življenje, je moje življenje. Mi smo svetišče Svetega Duha in moramo ohranjati Svetega Duha do takšne mere, da je sv. Pavel svetoval kristjanov, naj ne 'žalostijo Svetega Duha', kar pomeni, naj se ne obnašajo v nasprotju z ubranostjo, ki jo Sveti Duh ustvarja v nas in v Cerkvi. On je ubranost, On ustvarja ubranost v tej zgradbi.

 

Očiščevati Cerkev
Mi smo grešniki. Vsi, vsi. Če kdo med vami ni, naj dvigne roko, saj bi to bilo res nekaj posebnega. Vsi smo. In zaradi tega se moramo nenehno očiščevati. Tudi očiščevati skupnost, škofijsko skupnost, krščansko skupnost, vesoljno skupnost Cerkve in sicer, da bo rasla.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 9.11.2017)

 

 

Papež Frančišek: Graditi, ohranjati in očiščevati Cerkev