Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Gospod tolaži in kaznuje z nežnostjo

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 18 hours 40 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Gospod tolaži in kaznuje z nežnostjo

»Kako Gospod tolaži in opominja? Gospod vodi svoje ljudstvo in ga tolaži, a ga tudi opominja in kaznuje z nežnostjo očeta, z nežnostjo pastirja, ki 'jagnjeta nosi v svojem naročju, doječe pa nežno vodi', kot beremo v današnjem berilu iz knjige preroka Izaija (Iz 40,1-11). Berilo, ki govori o Božji tolažbi Izraela, se začne z oznanilom upanja: 'Tolažite, tolažite moje ljudstvo. Govorite Jeruzalemu na srce in mu kličite, da je dokončana njegova tlaka, da je poravnana njegova krivda.'

 

Gospod tolaži tistega, ki se mu pusti tolažiti

Gospod nas vedno tolaži. Če se mu le pustimo tolažiti. Bog opominja s tolažbo. A kako? 'Kakor pastir pase svojo čredo, s svojo roko zbira jagnjeta, jih nosi v svojem naročju, doječe pa rahlo vodi.' Povabim vas, da v svojem srcu obnovimo te besede. To je odlomek o nežnosti. Kako Gospod tolaži? Z nežnostjo. Kako Gospod opominja? Z nežnostjo. Kako Gospod kaznuje? Z nežnostjo. Si predstavljaš samega sebe v Gospodovem naročju, potem ko si grešil?

Gospod vodi, Gospod usmerja svoje ljudstvo, Gospod opominja. Rekel bi, da Gospod tudi kaznuje z nežnostjo. Nežnost Boga. Ljubkovanje Boga. To ni didaktična ali diplomatska drža Boga: prihaja od znotraj, je radost, ki jo čuti, ko se mu grešnik približa. In radost ga naredi nežnega.

 

Gospodovo veselje ob grešniku postane nežnost

Spomnimo se na priliko o izgubljenem sinu in na očeta, ki vidi sina že od daleč. Čakal ga je. Šel je na teraso, da bi videl, ali se sin vrača. Srce očeta. In ko pride in začne tisti govor kesanja, mu zapre usta in priredi gostijo. Nežna Gospodova bližina.

V današnjem evangeljskem odlomku (Mt 18,12-14) ima pastir sto ovac, a ena se izgubi. 'Ali ne pusti na gorah devetindevetdesetih in gre iskat tisto, ki je zašla? In če jo najde, se je bo razveselil bolj ko devet in devetdesetih, ki niso zašle.' To je Gospodovo veselje pred grešnikom, pred nami, ko pustimo, da se nam odpusti, ko se Mu približamo, da bi nam odpustil. To je veselje, ki postane nežnost, in ta nežnost tolaži.

 

Bog, ki tolaži: 'Ne joči.'

Mnogokrat se pritožujemo nad težavami, ki jih imamo. Hudič hoče, da podležemo duhu žalosti, postanemo zagrenjeni zaradi življenja ali zaradi svojih grehov. Poznal sem neko posvečeno osebo, ki so jo klicali Pritožba, kajti ni počela drugega, kot da se je neprestano pritoževala, bila je Nobelov nagrajenec za pritoževanje. Koliko krat se pritožujemo. Tožimo in veliko krat mislimo, da naši grehi, naše omejenosti, ne morejo biti odpuščeni. In tam je Gospodov glas, ki prihaja in pravi: 'Jaz te tolažim, blizu sem ti.' In nas prime z nežnostjo. Mogočni Bog, ki je ustvaril nebo in zemljo, Bog-junak, če tako rečemo, naš brat, ki je dopustil, da se ga je privedlo vse do križa, kjer je umrl za nas, je zmožen pobožati nas in reči: 'Ne joči.'

 

Pustimo se potolažiti

S to nežnostjo je Gospod pobožal vdovo iz Naina, ko ji je rekel: 'Ne joči.' Morda jo je pred sinovo krsto najprej pobožal, preden ji je rekel, naj ne joče. Kajti tam je bila velika nesreča. Verjeti moramo tej Gospodovi tolažbi, kajti za tem pride milost odpuščanja.

'Oče, jaz imam veliko grehov, veliko napak sem naredil v življenju.' 'Pusti se potolažiti.' 'A kdo me bo potolažil?' 'Gospod.' 'In kam moram iti?' 'Prosit odpuščanje, pojdi, pojdi! Bodi pogumen. Odpri vrata. In on te bo pobožal.' On se približa z nežnostjo očeta, brata. Kakor pastir pase čredo in jo s svojo roko zbira, nosi jagnjeta v naročju in nežno vodi ovce, ki dojijo; tako nas Gospod tolaži.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 10.12.2019)

 

Papež med jutranjo homilijo: Gospod tolaži in kaznuje z nežnostjo

Papež Frančišek in Spisi »učitelja Fiorita«