Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Gospod pripravlja našo pot

1 odgovor [Zadnja objava]
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 22 hours 29 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Božja ljubezen popravlja naše napake, našo zgodovino kot grešnikov. Nikoli nas ne zapusti, četudi ne razumemo te ljubezni. V današnjem evangeliju beremo, da Jezus pokliče Petra, Andreja, Jakoba in Janeza. Ribarijo, a takoj pustijo mreže in gredo za njim. Gospod želi pripraviti svoje učence na novo poslanstvo. Bogu, Božji ljubezni je namreč lastno ravno to, da pripravlja poti, pripravlja naše življenje, za vsakega. Ne naredi nas za kristjane…, ampak nas pripravlja. Že dolgo pripravlja našo pot, pripravlja naše življenje.

 

Zdi se, da so Simon, Andrej, Jakob in Janez bili dokončno izvoljeni. Ja, bili so izvoljeni. A v tem trenutku niso bili dokončno zvesti. Po tej izvolitvi so se motili, Gospodu so predlagali nekrščanske stvari, zatajili so ga. Peter v največji možni meri, ostali iz strahu: prestrašili so se in odšli. Zapustili so Gospoda. A Gospod pripravlja. In po vstajenju je Gospod moral nadaljevati to pot priprave vse do binkoštnega dne. In po binkoštih so se nekateri od teh zmotili, na primer Peter, ki ga je Pavel moral popraviti. A Gospod pripravlja…

 

Gospod nas tako pripravlja iz generacije v generacijo. In ko stvari ne gredo prav, se vmeša v zgodovino, uredi situacijo in gre naprej z nami. Pomislimo na rodovnik Jezusa Kristusa, na tisti seznam kdo se je komu rodil. Na tem seznamu so grešniki in grešnice. In kaj je storil Gospod? Vpletel se je, popravil je pot, uredil je stvari. Pomislimo na Davida, velikega grešnika in nato velikega svetnika. Gospod ve! Ko nam Gospod pravi: 'Z večno ljubeznijo sem te ljubil', nam sporoča ravno to. Skozi mnoge generacije je Gospod mislil na nas, na vsakega od nas!

 

Všeč mi je, predstavljati si, da Gospod čuti kot par, ki pričakuje otroka: čaka ga. Vedno nas čaka v tej zgodovini in potem nas skozi zgodovino spremlja. To je večna Gospodova ljubezen: večna, a konkretna. Je tudi 'obrtniška' ljubezen, kajti on dela zgodovino, vsakemu med nami pripravlja pot. In to je Božja ljubezen, ki nas ljubi od vedno in nas nikoli ne zapusti. Prosimo Gospoda, da bi spoznali nežnost njegovega srca. Gre za dejanje vere in v to ni lahko verovati. Naš racionalizem nam govori: 'Kako lahko Gospod misli name, ko ima toliko drugih oseb?' A pot je pripravil zame. Z našimi mamami, našimi babicami, našimi očeti, našimi dedki in pradedki … Gospod dela tako. To je njegova ljubezen: konkretna, večna in tudi 'obrtniška'. Molimo in prosimo za to milost, da bi razumeli Božjo ljubezen. Čeprav je nikoli ni mogoče razumeti. Lahko jo čutimo, ob njej jočemo, a razumeti je od tukaj ne moremo. Tudi to nam govori, kako velika je ta ljubezen. Gospod, ki nas že dolgo pripravlja, hodi z nami, pripravlja druge. Vedno je z nami. Prosimo za milost, da bi s srcem razumeli to veliko ljubezen!« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 13.1.2014)

 

 

 

Papež pri jutranji pridigi: Gospodova ljubezen popravlja naše napake 

 

 

 

 

»Nujno je skupno prizadevanje vseh, ki je naklonjeno kulturi srečanja. Le kdor je zmožen iti nasproti drugim, je sposoben obroditi sad, ustvariti vezi, ustvariti občestvo, izžarevati veselje, zgraditi mir. To nam potrjujejo tudi podobe razdejanja in smrti, ki smo jih imeli pred očmi preteklo leto. Koliko bolečine, koliko obupa povzroči zaprtost vase, ki sčasoma dobi obraz zavisti, egoizma, rivalstva, sle po oblasti in denarju. A božič nasprotno v kristjanih vzbuja gotovost, da zadnja in odločilna beseda pripada Knezu miru, ki egoizem preoblikuje v darovanje samega sebe ter maščevanje v odpuščanje. S tem zaupanjem želim gledati leto, ki je pred nami…« (Papež Frančišek članom diplomatskega zbora, v Vatikanu, 13.1.2014)

  

 

Papež Frančišek se je srečal s člani diplomatskega zbora

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 22 hours 29 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Tudi tema dvema povezavama se mi zdi prav posvetiti nekaj našega 'dragocenega' časa ;). Prva govori o pogrebu brezdomca Aleksandra, ki je umrl v bližini Vatikana; druga pa o včerajšnjem papeževem imenovanju novih kardinalov:

 

 

»Alexandrovo življenje je bilo zaznamovano s kartonom, na katerem je spal, odejo, s katero se je pokril, in z anonimnostjo. Brez obraza in brez družine, ki bi ga iskala ali ga želela. To je samota, skupna mnogim, ki živijo na cestah, in ki rani… Alexander je bil eden izmed 'poslednjih', o katerih papež Frančišek govori kot o 'trpečem Kristusovem mesu'. Eden tistih, o katerih se ne govori v družbi, ki ji vlada 'kultura odmetavanja'… Ko je Kristus postal človek, je izbral revščino. Ubogi so resnični in privilegirani sorodniki Jezusa in tudi Marije. Obravnavajmo jih torej tako in glejmo nanje kot na take.« (Nagovor med pogrebno sv. mašo)

 

 

Vodja vatikanske ustanove za apostolske nabirke, msgr. Krajewski, je na pogrebu s svojo prisotnostjo predstavljal svetega očeta in njegovo bližino. Na ta način je želel povabiti celo mesto Rim, da bi ponovno postalo družina, ki stoji ob strani ubogim, trpečim, tistim, ki nimajo nikogar.

 

 

 

Msgr. Krajewski vodil pogreb brezdomca, ki je umrl v bližini Vatikana 

 

 

 

„Dragi brat, na dan ko je bilo objavljeno tvoje imenovanje v kardinalski zbor, te prisrčno pozdravljam in zagotavljam svojo bližino in molitev. Želim, da mi z bratsko učinkovitostjo pomagaš pri mojem služenju vesoljni Cerkvi.“ (Papež Frančišek v pismu novim kardinalom)

 

 

Papež: Novi kardinali naj imenovanje sprejmejo s ponižnostjo in v duhu služenja