Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Evangelizirati pomeni, spodbujati srečanje z Očetom

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Stran je dosegljiva
Zadnjič prijavljen: 10 min 17 sec od tega
Pridružen: 13.01.2011

Evangelizirati pomeni spodbujati srečanje z Očetom

»Tedaj je Peter spregovoril: 'Zdaj v resnici razumem, da Bog ne gleda na osebo, temveč mu je v vsakem narodu všeč tisti, ki se ga boji in pravično ravna. Izraelovim sinovom je poslal besedo in jim sporočil evangelij miru po Jezusu Kristusu, ki je Gospod vsega.'« (Apd 10,34-36).

 

Izstopiti iz samih sebe in se odpreti za druge

»Potovanje evangelija po svetu, o katerem pripoveduje sv. Luka v Apostolskih delih, spremlja velika ustvarjalnost Boga, ki se razodeva na presunljiv način. Bog želi, da bi njegovi otroci presegli vsak partikularizem in se odprli za univerzalnost zveličanja, 'kajti Bog nas hoče vse rešiti. Tisti, ki so ponovno rojeni iz vode in Duha, torej krščeni, so poklicani izstopiti iz samih sebe in se odpreti za druge, živeti bližnjost, slog skupnega življenja, ki preoblikuje vsak medosebni odnos v izkušnjo bratstva' (glej Evangelii gaudium, 87).

 

Kar je Bog očistil, ne imenuj nečisto

Pričevalec tega procesa bratenja, ki ga Duh želi sprožiti v zgodovini, je Peter, skupaj s Pavlom - protagonist v Apostolskih delih. Peter doživi dogodek, ki zaznamuje odločilen preobrat v njegovem življenju. Medtem ko moli, ima videnje, kar je 'božanska provokacija', ki hoče v njem povzročiti spremembo miselnosti. Vidi velik platneni prt, ki se spušča z neba in vsebuje različne živali: štirinožne živali, laznino in ptice. Sliši glas, ki mu pravi, naj jé to meso. Peter kot dober jud, odgovori, da ni nikoli jedel ničesar nečistega, kakor je to zahtevala Gospodova postava (glej 3 Mz 11). Glas pa mu je odločno rekel: 'Kar je Bog očistil, ne imenuj nečisto!' (Apd 10,15).

 

Kar človeka dela nečistega, prihaja iz srca

S tem Gospod želi, da Peter ne bi več vrednotil dogodkov in oseb glede na kategorije čistega in nečistega, ampak da bi se naučil iti čez, gledati osebe in namene svojega srca. Kar človeka dela nečistega, namreč ne prihaja od zunaj, ampak od znotraj, iz srca (glej Mr 7,21). Jezus je to jasno rekel.

 

Izven običajnega

Po tistem videnju, Bog pošlje Petra v hišo nekega neobrezanega tujca Kornelija, stotnika čete, ki se je imenovala itálska, pobožnega in bogaboječega, ki je delil obilno miloščino in vedno molil k Bogu (glej Apd 10,1-2), a ni bil jud. V tej hiši poganov Peter spregovori o Kristusu, križanem in vstalem, ter o odpuščanju grehov vsakemu, ki vanj veruje. In medtem ko Peter govori, je nad Kornelija in njegovo družino prišel Sveti Duh. Krsti jih v imenu Jezusa Kristusa (glej Apd 10,48). Peter je naredil nekaj, kar je bilo izven običajnega, izven postave, in zato so ga grajali.

 

Bratje grajajo Petra

O tem izrednem dogodku, kaj takega se je namreč prvič zgodilo, se izve v Jeruzalemu, kjer se bratje pohujšujejo nad Petrovim obnašanjem ter ga ostro grajajo (glej Apd 11,1-3). A po srečanju s Kornelijem je Peter bolj svoboden od samega sebe in bolj v občestvu z Bogom in z drugimi, kajti v delovanju Svetega Duha je videl Božjo voljo. Zmore torej razumeti, da izvolitev Izraela ni nagrada za zasluge, temveč znamenje zastonjskega klica k posredovanju božjega blagoslova med poganskimi ljudstvi.

 

Ali oviram srečanje z Očetom?

Dragi bratje in sestre, od prvaka apostolov se učimo, da evangelizator ne more biti ovira za ustvarjalno delo Boga, ki želi, da se vsi ljudje rešijo (glej 1 Tim 2,4), ampak nekdo, ki spodbuja srečanje src z Gospodom. In mi, kako se obnašamo s svojimi brati, predvsem s tistimi, ki niso kristjani? Smo ovira za srečanje z Bogom? Oviramo njihovo srečanje z Očetom ali ga olajšamo?

 

Prosimo danes za milost, da bi si dopustili osuplost pred Božjimi presenečenji, da ne bi ovirali njegove ustvarjalnosti, ampak prepoznali in pospeševali vedno nove poti, po katerih Vstali izliva svojega Duha v svet in priteguje srca, s tem ko se daje spoznati kot 'Gospod vseh' (Apd 10,36).« (Papež Frančišek v katehezi med splošno avdienco na Trgu sv. Petra, 16.10.2019)