Choose language:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

n31 Zahej želi vidite Jezusa

3 replies [Last post]
Peter Žakelj
Offline
Last seen: 23 hours 11 min ago
Joined: 10.01.2011

Jezus in Zahej

Prišel je v Jeriho in šel skozi mesto. Tam je bil mož, Zahej po imenu. Bil je višji cestninar in bogat človek. Poskušal je videti, kdo je Jezus, pa ni mogel zaradi množice, ker je bil majhne postave. Stekel je naprej in splezal na divjo smokvo, da bi ga videl, kajti moral bi iti tam mimo. Ko je Jezus prišel na tisti kraj, je pogledal gor in mu rekel: »Zahej, hitro splezaj dol, danes moram namreč ostati v tvoji hiši.« In takoj je splezal dol in ga z veseljem sprejel. Ko so to videli, so vsi godrnjali in govorili: »Ustavil se je pri grešnem človeku!« Zahej pa je vstal in rekel Gospodu: »Gospod, glej, polovico svojega premoženja dam ubogim, in če sem koga v čem prevaral, mu povrnem četverno.« Jezus pa mu je rekel: »Danes je v to hišo prišlo odrešenje, ker je tudi on Abrahamov sin. Sin človekov je namreč prišel iskat in rešit, kar je izgubljeno.« Lk 19,1-10

 


 

Zahej želi videti Jezusa

 

Moj pogled se je ustavil pri trditvi, da je Zahej želel videti Jezusa. Tudi jaz bi rad videl Jezusa. Ali ga vidim ali hodim mimo njega? Sprašujem se, kaj je potrebno, da bi Jezusa lahko videli?

Pa se vrnimo nazaj k Zaheju. Za tisti čas želja videti Jezusa ni bila nenavadna. Množice so hitele k Jezusu, da bi ga videle. Ljudje so se ga hoteli dotakniti, z njim spregovoriti, se srečati. Še Herod je hotel videti Jezusa in je upal, da bo pred njim naredil kako znamenje. Jezusa so videli tudi farizeji, pismouki, Juda Iškarijot je bil celo njegov učenec. Vsi ti so ga videli, vendar ga niso srečali in življenje se jim ni spremenilo. Kaj je potrebno, da bi Jezusa resnično videli in ga v globini srečali, da bi se nas dotaknil?

Ves dogodek razkriva ozadje Zahejeve želje. Ko se Jezus odloči, da bo obedoval pri njem, Zahej pove, kakšen je njegov namen: »Gospod, glej, polovico svojega premoženja dam ubogim, in če sem koga v čem prevaral, mu povrnem četverno.«Zaheja očitno žene želja, da bi svoje življenje spremenil. Hotel je zaživeti drugače. Naveličan je življenja zase, rad bi zaživel za druge. Torej ga žene k Jezusu želja, da bi življenje spremenil, in v sebi že sluti, kje je sprememba. V tem, da bo zaživel za druge.

Tu stopi pred moje oči odlomek, v katerem je prav tako beseda videti. Odlomek o sodbi pravi takole: Tedaj bodo tudi ti odgovorili: ›Gospod, kdaj smo te videli lačnega ali žejnega ali tujca ali nagega ali bolnega ali v ječi in ti nismo postregli?‹ (Mt 25,44). Videti Jezusa je mogoče le, če vidimo lačnega, žejnega, tujca, nagega, bolnega, v ječi, skratka človeka, ki potrebuje našo pomoč. Hoteti videti drugega, mu pomagati, je prvo, kar nam omogoča pravo srečanje z Jezusom, ki nas tudi spreminja.

Zahejeva pot do Jezusa pa govori še o dveh stvareh, ki sta najbrž pogoj, za srečanje z Jezusom, pogoj, da bi ga resnično videl. Prvo, je Zahejeva svoboda, v priznavanju svojega stanja, ne glede na to, kaj pravijo drugi. Cestninar se ne meni za množico. Spoznava, da je premajhen, da bi lahko videl čez množico, zato svobodno teče naprej, spleza na smokvo in čaka, da bo videl Jezusa. Ni ga sram svoje postave, ni ga sram svojih hrepenenj. Svoboden je v tem, kar je. Svoboden je tudi v odnosu do svojega premoženja. Pravzaprav je že spoznal, da mu premoženje prav nič ne pomeni. Polovico je pripravljen dati ubogim. Ni ga sram priznati svoj greh. Če se bo kdo pritožil, bo vse četverno povrnil. Svoboden človek, lahko sreča Odrešenika.

Drugo, kar razveseljuje človeka ob pogledu na Zaheja je njegova otroška iskrenost glede sebe in drugih. Je neposreden, svoje stanje ubesedi brez olepševanja. Jezus ceni iskrenost in da vedeti tudi tistim, ki se zgražajo nad njim, da je Božje kraljestvo za takšne, ki Boga iskreno iščejo.

Dragi bratje in sestre, če hočemo videti Jezusa, moramo videti najprej bližnjega v njegovih potrebah. Dokler je naše vodilo ugodje, mir, početi kar nam paše, nas nič ne bo pripeljalo k Jezusu. Naj molimo ali dajemo, če to delamo iz želje po ugodju in za ljubi mir, Jezusa ne bomo srečali. Jezusa je mogoče videti le, če stopimo iz sebe, začnemo iskreno skrbeti za druge, začnemo ljubiti. To nas bo pripeljalo do svobode. Ni namreč mogoče delati dobro, če se oziramo na to, kaj bodo rekli drugi. Zavzetost za druge, nas bo pripeljala tudi do iskrenosti. Ni mogoče pomagati človeku, če nismo sposobni iskrene besede, saj podpiramo le zlaganost.

Prepričan sem, da je v nas želja po tem, da bi srečali Boga, ga resnično videli. Bog nas čaka skrit v tistih, ki potrebujejo našo pomoč. Tam ga bomo srečali, se osvobajali lastne pomembnosti in ugodja. Prav ti nas bodo učili tudi iskrenosti. Naj nam Bog pomaga, da bi ga bili sposobni srečati.

Urska Cuk
Offline
Last seen: 12 hours 51 min ago
Joined: 18.08.2013
Danes zjutraj se mi je na FBju prikazal en zanimiv filmček, ki opisuje življenje indijske ženske, ki so jo že kot devetletno deklico poročili s tridesetletnim moškim, ki jo je zlorabljal, na koncu jo je poskušal ubiti in je po čudežu preživela. Po vseh težkih izkušnjah se je odločila, da bo pomagala ljudem, ki so v težavah. Pobirala je otroke z ulic, na koncu je prišlo do tega, da je ustanovila sirotišnico.
 
Podobna je tudi zgodba Christine Noble, o kateri je posnet tudi zelo dober film. Irska deklica, ki je imela izredno težko življenje, je kot majhna sanjala otroke v Vietnamu, ki rabijo pomoč - to je razumela kot Jezusov klic. V zrelih letih se je odpravila v Vietnam in podobno kot zgornja, tam poiskala otroke in ustanovila sirotišnico.
 
Mi je pa pri vsemu skupaj fajn, ker o Zaheju ne vemo drugega kot to, da je bil majhen, da je imel dobro službo in denar - pa je še vedno hrepenel po drugačnem življenju. Udobje, ki ga je užival, ga ni osrečilo. Ni bil gobav, prostitutka, ni bil slep, ni imel težkega otroštva - v bistvu mu ni nič falilo, pa je hotel srečati Jezusa.
 
Ob tem se sprašujem, kje sem sama - imam vse, kot Zahej. So ljudje, ki bi po človeški logiki morali izgubiti ves smisel tega življenja, pa najdejo veselje in življenje v darovanju in življenju za druge? Na drugi strani sem sama, ki imam vse, pa sem dostikrat brez smisla. 
 
Ob tem prosim Boga za vztrajnost v iskanju smisla v življenju za druge in v molitvi.
s. Slavica Lesjak
Offline
Last seen: 13 hours 4 min ago
Joined: 13.01.2011

Tudi mene pri Zaheju nagovarja njegova iskrena želja, da bi videl Jezusa, da bi spremenil svoje življenje, da bi zaživel za druge. Prav v dobro voljo me spravlja Zahejeva svoboda: ne sramuje se svoje postave ne svojih hrepenenj, svoboden je v odnosu do svojega premoženja, svoboden tudi v priznavanju svojega greha
Nagovarja tudi njegova otroška iskrenost glede sebe in drugih.

In počasi se nam jasni spoznanje, da je, kot praviš, Peter, ob koncu pridige, »Jezusa mogoče videti le, če stopimo iz sebe, začnemo iskreno skrbeti za druge, začnemo ljubiti. To nas bo pripeljalo do svobode. Ni namreč mogoče delati dobro, če se oziramo na to, kaj bodo rekli drugi. Zavzetost za druge, nas bo pripeljala tudi do iskrenosti. Ni mogoče pomagati človeku, če nismo sposobni iskrene besede, saj drugače podpiramo le zlaganost.«

 

Tilen
Offline
Last seen: 3 weeks 3 days ago
Joined: 11.01.2011

Nagovarja me, da Zaheja hrepenenja vodijo do srečanja z Bogom, da to lahko naredi, ko si svobodno prizna kdo je in se odpove sebi.
 
Pot je: Naj molimo ali dajemo, če to delamo iz želje po ugodju in za ljubi mir, Jezusa ne bomo srečali.
V tihoti moram priznavati svoje sebične namene in videti drugega. Pri tem me vodi hrepenenje po odnosu z Bogom. Edino preko boja it preko sebičnosti in videti  druge, ga lahko srečam.

Gospod, pomagaj nam, da iskreno vidimo sebe in Tvojo voljo za nas. Pomagaj, da Ti odgovorimo.