Choose language:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

n22 Blagor ti, ker ti bo povrnjeno v nebesih

3 replies [Last post]
Peter Žakelj
Offline
Last seen: 1 day 13 hours ago
Joined: 10.01.2011

Jezus ozdravi vodeničnega

Ko je v soboto prišel na obed v hišo nekega prvaka med farizeji, so ga ti opazovali.
  

Pouk gostom in gostitelju

Povabljenim je povedal priliko, ko je opazoval, kako si izbirajo prve sedeže. Govoril jim je: »Kadar te kdo povabi na svatbo, ne sédaj na prvo mesto, ker je lahko povabljen kdo, ki je imenitnejši od tebe, pa bo prišel tisti, ki je povabil tebe in njega, in ti rekel: ›Daj prostor temu!‹ Takrat se boš začel v sramoti presedati na zadnje mesto. Kadar si povabljen, pojdi in sédi na zadnje mesto, da ti reče tisti, ki te je povabil, ko pride: ›Prijatelj, pomakni se više!‹ Takrat boš počaščen vpričo vseh, ki so s teboj pri mizi; kajti vsak, kdor se povišuje, bo ponižan, in kdor se ponižuje, bo povišan.« Tistemu, ki ga je povabil, pa je govoril: »Kadar prirejaš kosilo ali večerjo, ne vabi ne prijateljev ne bratov ne sorodnikov ne bogatih sosedov, da te morda tudi oni ne povabijo in ti povrnejo. Nasprotno, kadar prirejaš gostijo, povabi uboge, pohabljene, hrome, slepe, in blagor tebi, ker ti ne morejo povrniti; povrnjeno ti bo namreč ob vstajenju pravičnih.« Lk 14,1.7-14

 


 

Blagor tebi, ker ti ne morejo povrniti!

 

Zdi se skoraj nedosegljivo, da bi se človek veselil tega, da mu drugi ne more povrniti. Ali ni vse okrog nas podrejeno logiki trgovine? Vse je preračunano. Če pomislimo na domove za ostarele (pa ne mislim, da tam ni dobrih ljudi, dobre oskrbe itd.), kako se normira čisto vsaka pomoč. Če je človek še pokreten stane oskrba toliko, če potrebuje plenice toliko … za takšno ali drugačno postrežbo je potrebno odšteti toliko in toliko … Saj je vse logično, mar ne? Človek, ki dela, potrebuje plačilo. Tudi Jezus pravi, da je delavec vreden svojega plačila. Torej je jasno, več ko naredimo, več ko vložimo, več pričakujemo.

Takšni so postali praktično vsi naši odnosi. Ti meni, jaz tebi. In tako se zavrtimo v vrtincu trgovanja, ne da bi se vprašali, kje pa je prostor za ljubezen? Kje pa se ljubezen začne? Kdaj izklopimo logiko trgovine in vstopimo v logiko ljubezni? Ko prideš v službo, izklopiš ljubezen, ker človek ni plačal dodatnih uslug? Ko se vrneš domov, vklopiš ljubezen, ker si prišel v nov svet?

Ne, žal logike življenja ne moremo menjati tako na hitro. Nasprotnos svetlobno hitrostjo nas vse bolj požira logika trgovanja in je osvojila že praktično vsa področja bivanja. Vse je postalo trgovina. Ko gledam mnoge mlade pare in vidim to trgovinsko logiko, bi me brez vere v Božjo previdnost minila volja do življenja. Žena se ne bo premaknila niti za milimeter, če bo mož tak in tak. Mož ne bo mignil s prstom, ker žena noče storiti tega ali onega. Otroci pa naj se tako naučijo spoštovanja, hvaležnosti, veselja do življenja …!?

Pravzaprav smo brez Evangelija obsojeni na propad. Človek je človek le toliko, kolikor ljubi. Ljubi pa lahko le toliko, kolikor daje zato, ker ljubi, ne zato, ker pričakuje plačilo. Ni ljubezni, če ni nore vere v to, da je ljubiti samo po sebi nagrada. Ljubezen ne potrebuje nagrade, ne plačila. Ljubezen greje samo sebe. Ljubim, ker ljubim, ali mi ti ljubezen vračaš ali ne. Ljubim, ker ne vem, kaj bi lahko drugega počel kot ljubil. Sovraštvo jemlje življenje, brezbrižnost prav tako. Kaj mi ostane, če neham ljubiti!?

Jezus torej ponuja logiko, ki edina prinaša življenje, tj. logiko ljubezni. Ta pa se napaja v veri v dobro. Ni vprašanje rezultat, samo dejanje ljubezni je nagrada za ljubezen. Samo če smo zagledani v dobro samega dejanja, zmoremo pozabiti na vračilo.

Pomislimo, kako pogosto imamo to v glavi? Kako pogosto ne gledamo na povračilo?! Govorimo resnico, ne glede ne to koliko bo stalo – ker ljubimo resnico? Delamo, kar je dobro, ne glede na posledice – ker ljubimo? Veselimo se lepega in si zanj prizadevamo, ne glede na odzive – ker ljubim lepo, ki samo osrečuje?

Blagor tebi, ker ti ne morejo povrniti, torej ni eksotika, ni nekaj na kar naj bi pomislili v nekaterih primerih, ampak je načelo kristjana. Če hočemo biti Kristusovi, smo zavezani ljubezni. Če hočemo ljubiti, nas mora gnati veselje nad Ljubeznijo samo, ne da bi pričakovali plačilo. Le tako bomo našli srečo in mir, ki ju iščemo.

 

s. Slavica Lesjak
Offline
Last seen: 5 hours 56 min ago
Joined: 13.01.2011

Letos mi je bilo dano kar štirikrat biti na duhovnih vajah, kjer smo razmišljali o blagrih. Blagri so res, kot pravi papež Frančišek, 'novi mehovi', v katere se vliva novo vino – evangelij. 'Blagor ti, ker ti ne morejo povrniti', je samo še eden v vrsti Jezusovih blagrov, ki jih je mogoče živeti samo, če smo zares Njegovi, če smo vzeli za svoje novo vino evangelija in ne prisegamo na to, da je 'starina boljša'; zato me ta pridiga zelo nagovarja, še zlasti tale misel:

»Pravzaprav smo brez Evangelija obsojeni na propad. Človek je človek le toliko, kolikor ljubi. Ljubi pa lahko le toliko, kolikor daje zato, ker ljubi, ne zato, ker pričakuje plačilo. Ni ljubezni, če ni nore vere v to, da je ljubiti samo po sebi nagrada. Ljubezen ne potrebuje nagrade, ne plačila… Jezus torej ponuja logiko, ki edina prinaša življenje, tj. logiko ljubezni. Ta pa se napaja v veri v dobro. Ni vprašanje rezultat, samo dejanje ljubezni je nagrada za ljubezen… 'Blagor tebi, ker ti ne morejo povrniti', torej ni eksotika, ni nekaj na kar naj bi pomislili v nekaterih primerih, ampak je načelo kristjana. Če hočemo biti Kristusovi, smo zavezani ljubezni.«

Mateja_HCIsonca
Offline
Last seen: 1 year 3 weeks ago
Joined: 26.12.2014

Govorimo resnico, ne glede ne to koliko bo stalo – ker ljubimo resnico? Delamo, kar je dobro, ne glede na posledice – ker ljubimo? Veselimo se lepega in si zanj prizadevamo, ne glede na odzive – ker ljubim lepo, ki samo osrečuje?

 Kako težka vprašanja. Kako daleč stran sem od tega... Spustim vprašanja ali odgovorim na hitro, da si le ne bi rabila priznati, da je moj kompas napačen in da ga moram spremeniti. 

Gospod, hvala, da me iščeš, spodbujaš in ne obupaš nad mano. Pomagaj mi. 


Maja
Offline
Last seen: 11 weeks 1 day ago
Joined: 10.01.2011

Človek je človek le toliko, kolikor ljubi. Ljubi pa lahko le toliko, kolikor daje zato, ker ljubi, ne zato, ker pričakuje plačilo. 

Tudi sama vidim, da je brez ljubezni, v težnji »da zaslužim«, težko kakorkoli zgraditi. To opažam predvsem v službi.

Včasih se nam zdi samoumevno, da je v kolektivu jasno, da se spoštujemo, da dela ne prelagamo na drugega (tako sami ne rastemo, drugega pa preveč obremenjujemo), da vidimo otroka in ga želimo srečati, razumeti, da vestno delamo. Pa ni tako. Zato smo si začeli postavljati pravila, da je vse to »zapovedano«. Pa ni tako. Lahko postavimo pravila za vse to, a če ne delamo z ljubeznijo in iz ljubezni, ne zgradimo ničesar. Ljubezen presega vsa pravila in je edina, ki osrečuje, tudi ko je težko in naporno.