Choose language:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

SDM - Združuje nas Kristusova ljubezen

1 reply [Last post]
s. Slavica Lesjak
Offline
Last seen: 3 hours 5 min ago
Joined: 13.01.2011

Združuje nas Kristusova ljubezen

SDM: praznik za celotno Cerkev, pričevanje vere za svet

Dragi mladi, dober večer! Kako lepo je, da se ponovno srečamo in sicer na tej zemlji, ki nas sprejema s tolikimi barvami ter toliko topline! Zbrani smo v Panami, kjer je Svetovni dan mladih ponovno praznik veselja in upanja za celotno Cerkev, za svet pa pomembno pričevanje vere.

 

Peter je z vami, da bi praznovali ter obnovili vero in upanje

Spominjam se, da so me v Krakovu nekateri vprašali, če bom šel v Panamo. odgovoril sem: »Ne vem, vendar pa bo tam zagotovo Peter. Peter bo zagotovo tam.« Danes sem vesel, da vam lahko rečem: Peter je z vami, da bi praznovali ter obnovili vero in upanje. Peter in Cerkev hodita z vami in želiva vam reči, da se ne bojte iti naprej s to prenavljajočo energijo ter stalno željo, ki nam pomaga ter nas spodbuja, da bi bili bolj veseli in razpoložljivi, bolj »priče evangelija«. Iti naprej ne zato, da bi ustvarili vzporedno Cerkev, ki bi bila bolj »zabavna« ali »kul« na dogodku za mlade, z nekaj več okrasnimi elementi – kakor da bi vas ti lahko zadovoljili. Takšno razmišljanje bi pomenilo pomanjkanje spoštovanja do vas ter do vsega tega, kar nam Duh govori preko vas.

 

Ponovno najti in prebuditi novost ter mladost Cerkve

Nasprotno! Skupaj z vami želimo ponovno najti in prebuditi nenehno novost ter mladost Cerkve tako, da bi se odprli novim binkoštim (prim. Sinoda o mladih, Sklepni dokument, 60). To bo mogoče le, če bomo znali – kakor smo pred kratkim doživeli med sinodo –, hoditi tako, da bomo prisluhnili drug drugemu in poslušali tako, da bomo drug drugega dopolnjevali; če bomo znali pričevati tako, da bomo oznanjali Gospoda v služenju svojim bratom; konkretno služenje, se razume.

 

Učenec začne z odločitvijo; ne boji se tvegati, podati na pot

Vem, da priti sem še zdaleč ni bilo lahko. Vem za napore, žrtve, ki ste jih storili, da ste se lahko udeležili tega Dneva. Mnogi dnevi dela in zavzetosti, srečanja, premišljevanja in molitve pripomorejo k temu, da pot postane v veliki meri nagrada. Učenec ni le tisti, ki pride na določen kraj, ampak tisti, ki začne z odločitvijo; tisti, ki se ne boji tvegati in se podati na pot. To je njegovo največje veselje: biti na poti. Vi se niste bali tvegati in hoditi. Danes lahko praznujemo zato, ker se je to praznovanje začelo že pred časom v vsaki izmed skupnosti.

 

Obstaja Nekdo, ki nas naredi za brate

Prihajamo iz različnih kultur in narodov, govorimo različne jezike, uporabljamo različna oblačila. Ljudstva, iz katerih prihajamo, so imela različno zgodovino in okoliščine. Koliko je stvari, po katerih se lahko razlikujemo! Vendar pa nam nič od tega ni preprečilo, da bi se srečali in bili srečni, da smo lahko skupaj. To je mogoče, ker vemo, da obstaja nekaj, kar nas povezuje, obstaja Nekdo, ki nas naredi za brate. Vi, dragi prijatelji, ste storili veliko žrtev zato, da bi se lahko srečali in tako postajate resnični mojstri in obrtniki kulture srečanja. S svojimi dejanji in držami, s svojimi pogledi, željami in predvsem s svojo občutljivostjo postavljate na laž in diskreditirate vse tiste govore, ki želijo ustvarjati razdeljenosti, izključiti in izločiti tiste, ki »niso kot mi«. To pa zato, ker imate občutek, ki zna zaslutiti, da »resnična ljubezen ne odpravlja upravičenih razlik, ampak jih usklajuje v večjo celoto« (Benedikt XVI., Homilija, 25. januar 2006). Nasprotno, vemo, da ima oče laži raje ljudstvo, ki je razdeljeno in se prepira, kot pa ljudstvo, ki se nauči delati skupaj.

 

Kultura srečanja: povabilo, da bi ohranjali žive skupne sanje

Vi nas učite, da srečati se ne pomeni zamaskirati se, niti da bi vsi mislili isto ali živeti vsi na isti način: tako da delamo in ponavljamo iste stvari, poslušamo isto glasbo ali nosimo majico iste nogometne ekipe. Ne, to ne. Kultura srečanja je poziv in povabilo, da bi imeli pogum, da bi ohranjali žive skupne sanje. Da, velike sanje, ki morejo vključiti vse. Sanje, zaradi katerih je Jezus dal svoje življenje na križu in je bil izlit Sveti Duh, ki je z ognjem zaznamoval dan binkošti v srcu vsakega moškega in ženske; v tvojem in mojem, v upanju, da bi našle prostor za to, da bi rasle in se razvijale. Sanje, ki se imenujejo Jezus; sanje, ki jih je Oče zasejal v zaupanju, da bodo rasle in živele v vsakem srcu. Sanje, ki se pretakajo po naših žilah, zaradi njih srce vztrepeta in vzdrhti vsakokrat, ko slišimo besede: »Ljubite se med seboj. Kakor sem jaz vas ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj. Po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste imeli ljubezen med seboj« (Jn 13,34-35).

 

Krščanstvo: Oseba, ki me je ljubila, sprašuje me po ljubezni

Svetnik ene izmed dežel na tem področju je rad govoril: »Krščanstvo ni skupek resnic, ki jim je potrebno verovati, zakonov, ki jim je potrebno slediti, ali prepovedi. Če nanj gledamo tako, nikakor ni privlačno. Krščanstvo je Oseba, ki me je zelo ljubila; želi mojo ljubezen in me sprašuje po njej. Krščanstvo je Kristus (sv. Oskar Romero, Homilija, 6. november 1977); pomeni spodbujati sanje, za katere je dal življenje: ljubiti z isto ljubeznijo, s katero nas je ljubil On.

 

Združuje in žene nas Kristusova ljubezen

Vprašajmo se: Kaj nas združuje? Zakaj smo povezani? Kaj nas spodbuja, da se srečujemo? Gotovost, da vemo, da smo ljubljeni z globoko ljubeznijo, o kateri nočemo in ne moremo molčati in nas spodbuja, da bi odgovorili na isti način: z ljubeznijo. Kristusova ljubezen je tista, ki nas žene (prim. 2Kor 5,14).


Ljubezen, ki se ne vsiljuje in ne tlači, ljubezen, ki ne potiska na rob in ne utiša, ljubezen, ki ne ponižuje in ne podjarmlja. Je Gospodova ljubezen, vsakdanja ljubezen, diskretna in spoštljiva, ljubezen svobode in za svobodo, ljubezen, ki ozdravlja in dviguje. Gre za Gospodovo ljubezen, ki ve bolj za ponovna vstajanja kot za padce, za spravo bolj kot za prepoved, za novo možnost namesto da bi obsojala, bolj za prihodnost kot pa za preteklost. Je tiha ljubezen roke, ki je iztegnjena v služenje ter v podarjanje samega sebe, ne da bi se s tem hvalila.        Veruješ v to ljubezen? Je ljubezen, ki »se splača«?

 

Ali želiš, da bi te sanje postale življenje?

Isto vprašanje in klic je prejela Marija. Angel jo je vprašal, če želi nositi te sanje v svojem telesu, da bi postale življenje, da bi postale meso. Marija je odgovorila: »Glej, dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi« (Lk 1,38). Marija je znala reči »da«. Znala je dati življenje Božjim sanjam. In isto stvar angel želi vprašati tebe, tebe, mene: ali želiš, da bi te sanje postale življenje? Ali želiš, da postanejo meso s tvojimi rokami, s tvojimi nogami, s tvojim pogledom, s tvojim srcem? Želiš, da bi te Očetova ljubezen odprla za nova obzorja in te ponesla na poti, ki si jih nisi nikoli predstavljal in mislil, sanjal ali pričakoval, ki razveseljujejo in zaradi katerih srce zapoje in zapleše?

 

Ali bomo znali reči angelu, kakor Marija: »Tukaj smo, Gospodovi služabniki smo, zgodi se nam…«?

 

Gospod, nauči me ljubiti tako, kot si ljubil ti

Dragi mladi, ta SDM  ne bo izvir upanja za nek sklepni dokument, dogovorjeno sporočilo ali program, ki ga je potrebno izpeljati. To srečanje predaja upanje zahvaljujoč vašim obrazom in vaši molitvi. Vsakdo se bo domov vrnil z novo močjo, ki se rodi vsakokrat, ko se srečamo z drugimi in z Gospodom, polni Svetega Duha, da bi se spominjali in ohranjali žive sanje, ki nas delajo za brate in za katere smo poklicani, da jih ne bi pustili, da bi zamrznile v srcu sveta: ne glede na to, kje bomo ali karkoli bomo delali, se bomo vedno lahko ozrli v nebo in rekli: »Gospod, nauči me ljubiti tako, kot si ljubil ti«. Želite ponoviti to z menoj? »Gospod, nauči me ljubiti tako, kot si ljubil ti«.

 

Panama: kanal, v katerem Božje sanje odkrivajo druge kanale

Tega prvega srečanja ne moremo končati, ne da bi se zahvalili. Hvala vsem tistim, ki so z velikim navdušenjem pripravili ta Svetovni dan mladih. Hvala! Hvala, da ste imeli pogum graditi in gostiti, da ste rekli »da« sanjam Boga, da bi ponovno videl zbrane svoje otroke. Hvala msgr. Ulloa in vsem njegovim sodelavcem, da so pomagali pri tem, da danes Panama ni le kanal, ki povezuje morji, ampak tudi kanal, v katerem morejo Božje sanje še naprej odkrivati druge male kanale, da bi rasle, se množile in se širile na vse konce zemlje.

 

Prijatelji in prijateljice, naj vas Jezus blagoslovi in vas sv. Marija la Antigua vedno spremlja, da bi mogli, kakor ona, brez strahu reči: »Tukaj sem. Zgodi se mi.« (Papež Frančišek mladim v Panami, 24.1.2019)

 

Papež ob otvoritvi SDM: Združuje nas Kristusova ljubezen

s. Slavica Lesjak
Offline
Last seen: 3 hours 5 min ago
Joined: 13.01.2011

Vsem dogodkom na SDM v Panami lahko sledite na tej povezavi:

#SDMPanama - Svetovni dan mladih 2019 v Panami (zborno)