Choose language:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Na poti svetosti ni prostora za lenuhe

No replies
s. Slavica Lesjak
Offline
Last seen: 21 hours 20 min ago
Joined: 13.01.2011

1Kor 10,31-11,1

»Če torej jeste ali če pijete ali delate kaj drugega, vse delajte v Božjo slavo. Bodite brezgrajni tako nasproti Judom kot Grkom kot Božji Cerkvi, kakor tudi jaz skušam vsem vse ugoditi in ne iščem svoje koristi, ampak korist mnogih, da bi bili rešeni. Moji posnemovalci postanite, kakor sem tudi jaz Kristusov.«

 

 Služiti Božji slavi v vsaki stvari

 »'Vse delajte v Božjo slavo' (1Kor 10,31). Tako nas sveti Pavel opominja v berilu, ki smo ga pravkar poslušali. Služiti Božji slavi v vsaki stvari, ki jo storimo, je odločilno načelo našega delovanja, največji povzetek tega, kar pomeni živeti prijateljstvo z Jezusom. Je smerokaz, ki nas usmerja, ko nismo gotovi, katero stvar je prav da storimo. Pomaga nam prepoznati v nas glas Boga, ki nam govori po vesti, da lahko razločujemo njegovo voljo. Božja slava je kompasova igla naše vesti.

 

Prizadevati si vsem vse ugoditi, da bi prišli do zveličanja

Sveti Pavel govori še o drugem načelu: prizadevati si vsem vse ugoditi, da bi prišli do zveličanja. Vsi smo Božji otroci, imamo iste želje, sanje in ideale. Včasih ostane kdo razočaran. In tu smo mi, ki mu lahko ponovno prižgemo luč; prenesemo nanj nekaj dobrega razpoloženja. Tako je najlažje biti v skladu in pričevati z vsakodnevnim življenjem Božjo ljubezen in veselje vere. Od naše doslednosti je odvisno, če bodo naši bratje in sestre prepoznali Jezusa Kristusa kot edinega Zveličarja in upanje sveta.

 

Posnemajmo Kristusa in svetnike

Morda se sprašujete: 'Kako lahko to storim jaz? Ni prezahtevna naloga?' Res je, veliko poslanstvo je to, a je mogoče. Še nas sv. Pavel spodbuja: 'Moji posnemovalci postanite, kakor sem tudi jaz Kristusov.' Da, to poslanstvo lahko živimo tako, da posnemamo Jezusa, kot je to storil apostol Peter in vsi svetniki. Glejmo svetnike, ki so živeči evangelij, saj so znali prevesti Kristusovo sporočilo v svoje življenje. Današnji svetnik, Ignacij Lojolski je kot mladi vojak mislil le na lastno slavo. Ob pravem trenutku pa ga je pritegnila Božja slava. Odkril je, da je tu središče in smisel življenja. Bodimo posnemovalci svetih. Storimo vse za Božjo slavo in za zveličanje bratov in sester.

 

Na tej poti svetosti ni prostora za mlade lenuhe

Toda, bodite pozorni in zapomnite si. Na tej poti, ko hodimo za svetniki po tej poti svetosti, ni prostora za mlade lenuhe. Hvala.« (Papež Frančišek ministrantom na Trgu sv. Petra, 31.7.2018)


Papež ministrantom med bogoslužjem: Na tej poti svetosti ni prostora za mlade lenuhe


Papež Frančišek na Trgu sv. Petra odgovarjal na vprašanja ministrantov