Choose language:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Bog se ne kesa svojih darov

No replies
s. Slavica Lesjak
Offline
Last seen: 14 hours 40 min ago
Joined: 13.01.2011

Trije Božji darovi
»V zgodovini odrešenja so bili trije darovi in klici, ki jih je Bog namenil svojemu ljudstvu. In vsi so bili nepreklicni, kajti Bog je zvesti. To so: dar izvolitve, dar obljube in dar zaveze. Tako je bilo za Abrahama in tako je za vsakega med nami. Vsak med nami je izvoljen od Boga. Vsak med nami ima obljubo, ki mu jo je dal Gospod: 'Hodi v moji navzočnosti, bodi brez graje in jaz bom storil.' Tudi vsak med nami dela zaveze z Gospodom – lahko jih naredi ali pa tudi ne, saj je svoboden. Treba si je zastaviti vprašanja: Kako jaz čutim to izvolitev? Se čutim slučajni kristjan? Kako živim obljubo odrešenja na svoji poti? Kako sem zvest zavezi? Kakor je On zvest? Pred zvestobo, kot je Božja, nam ne preostane drugega, kot da se vprašamo, ali to zvestobo čutimo kot njegovo ljubkovanje, njegovo skrb za nas in njegovo iskanje, kadar se oddaljimo.

 

Neposlušnost in usmiljenje
Ko apostol Pavel govori o Božji izvolitvi, se kar štirikrat vrne k dvema besedama: neposlušnost in usmiljenje. Kjer uporabi eno, uporabi tudi drugo. In to je naša pot odrešenja: To pomeni, da bodo na poti izvolitve proti obljubi in zavezi grehi in neposlušnost. A pred to neposlušnostjo je vedno usmiljenje. Je kakor naša hoja proti zrelosti. Vedno obstaja usmiljenje, kajti On je zvest, nikoli ne razveljavi svojih darov. Med darovi in nepreklicnostjo je povezanost, ker je pred našimi slabostmi in grehi vedno usmiljenje. In ko Pavel o tem razmišlja, naredi še korak naprej: ne da bi nam razložil, ampak da bi častil.

 

Častiti in slaviti
Čaščenje in tiho slavljenje pred to skrivnostjo neposlušnosti in usmiljenja, ki nas osvobaja, pred to lepoto nepreklicnih darov, kot so izvolitev, obljuba in zaveza. Mislim, da bo za vse nas danes dobro razmišljati o naši izvolitvi, o obljubah, ki nam jih je dal Gospod, o tem, kako jaz živim zavezo z Gospodom. In o tem, kako pred svojimi grehi in neposlušnostmi pustim, da se me Gospod usmili. Ter nazadnje, ali sem sposoben slaviti Boga zaradi tega, kar mi je dal, vsakemu med nami. Častiti in slaviti. A nikoli ne pozabiti: Božji darovi in klic so nepreklicni.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 6.11.2017)

 

 

 

Homilija v Domu sv. Marte: Božji darovi so nepreklicni