Choose language:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

31. Kraljica miru

No replies
urednik
Offline
Last seen: 4 weeks 1 day ago
Joined: 17.03.2010

Ni miru za Marijo, bi lahko rekli. Vse življenje je živela v negotovosti. Ob spočetju se je gotovo spraševala, kako bo Jožef sprejel njeno nosečnost, potem pa kaj bodo rekli ljudje, jo bodo kamenjali? Ko je šla v Betlehem, se je morala spopadati s strahom, da bo rodila na poti. Takoj po rojstvu, ko bi potrebovala največ miru, sta z Jožefom spoznala, da morata bežati pred nevarnostjo, ki preti novorojenemu Kralju. In spet negotovost, ki bi za vsakega od nas predstavljala hud nemir, in sicer vprašanje, kako bo v Egiptu, s čim se bosta preživljala. Potem sledi običajna družinska negotovost, ki vznemirja tolike družine: kako bosta uspela vzgajati, ali bosta kos vsem izzivom vzgoje. In kasneje, kje bo njeno mesto ob odraslem Sinu, kje je njena prihodnost po zgodnji smrti Jožefa. Toliko situacij, v katerih lahko živo začutimo vrsto razlogov za nemir. Kup vprašanj je življenje postavljalo Mariji. Kje je našla mir?

 

Preden najdemo odgovor, se skušajmo vprašati, kako pa razumemo mir. Kaj je za nas resničen mir? Jezus glede miru pravi: »Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem. Ne dajem vam ga, kakor ga daje svet. Vaše srce naj se ne vznemirja in ne plaši« (Jn 14,27). Torej obstaja mir sveta – in mir, ki ga prinaša Bog.

 

Mir tega sveta, ki ga imamo največkrat pred očmi, je najbrž v naših očeh v tem, da ne bo težav, da bo življenje obvladljivo. Mir nam predstavlja gotovost glede materialnih stvari in glede prihodnosti. Mir je v možnosti umika v svoj svet, v počitek. Mir si pogosto predstavljamo kot nekaj, kar sledi opravljenim obveznostim in raznim odgovornostim. Nič od tega si Marija ni mogla privoščiti. Morda bi si kaj celo lahko privoščila, a je iskala drugačen mir, mir, ki ga daje Bog.

 

Mir, ki ga daje Bog, je mir prave odločitve, ki zori v poslušnosti Božji volji. V tem miru je sprejela vse, kar je prineslo čudežno spočetje. Božji mir je vel nad betlehemskimi poljanami, kjer so celo angeli peli o njem: Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem. Ta mir je bil mir Božjih ubožcev, ki ga najdejo v veselju, da je tu Emanuel, Bog z njimi, pa čeprav nič ne gre, kot bi želeli. To je mir popolne podreditve Očetovi volji, mir notranjega veselja, da se je mogoče povsem vreči v Božji objem. Takšen mir Božjega objema in bližine je v trdni veri doživljala Marija.

 

Marijin mir je mir zaupanja v Božjo previdnost, mir v sprejemanju Božje volje. Je veselje nad poklicanostjo v čudovit načrt odrešenja, veselje nad prihodnostjo, ki se je odpirala pred njo. Je mir v zaupanju v neprelomljivo obljubo, da se je Božje kraljestvo približalo in da se je odrešenje po Sinu dopolnilo. Marijin mir je bil mir jasne zavesti, da je Božje kraljestvo že nastopilo in da je pri Bogu vedno vse na pravem mestu.

 

Kako tuje nam je takšno razmišljanje. Kako težko spustimo iz rok vrsto niti, s katerimi skušamo obvladovati toliko stvari, brez katerih se nas tako hitro poloti nemir. Vse mora biti na svojem mestu, vse mora teči po naših načrtih. Preskrbljeni moramo biti materialno in obvladovati moramo vsak trenutek v sedanjosti in tudi prihodnost. Naš mir je pogosto vezan na račune, zavarovalnice in jamstva. A prav zato je v nas toliko nemira. Vsi poznamo Frančiška Asiškega, ki je pravi simbol miru. Tudi on je podobno kot Marija gradil mir le na Bogu. Samo Bog! Kjer je Bog, tam je mir! Čeprav ni imel ničesar, je nosil v sebi čudovit mir, ki še vedno navdušuje. Iščimo torej mir, ki ga daje Kristus, in ne tistega, ki ga daje svet.

 

Marija je Kraljica miru, ker je Božji mir v polnosti živela in zato, ker nam s svojim zgledom in priprošnjo ta mir tudi podarja. Da bi bili deležni tega miru, se k njej radi zatekajmo v molitvi rožnega venca in litanij. Upam, da lahko po vseh teh razmišljanjih še močneje začutimo lepoto Marijinega življenja in veselje nad mirom, ki nam ga daje. Zmolimo zdaj vzklike, ob katerih smo razmišljali, in prosímo Marijo, naj nam izprosi miru, ki ga daje njen Sin.

 

Sveta Marija, – prosi za nas!

Sveta devic Devica

Mati Kristusova

Mati Cerkve

Mati milosti Božje

Mati prečista

Mati nedolžna

Mati ljubezniva

Mati čudovita

Mati dobrega sveta

Mati Stvarnikova

Devica častitljiva

Devica mogočna

Devica verna

Začetek našega veselja

Posoda duhovna

Roža skrivnostna

Stolp Davidov

Hiša zlata

Skrinja zaveze

Vrata nebeška

Zgodnja danica

Pribežališče grešnikov

Pomoč kristjanov

Kraljica prerokov

Kraljica apostolov

Kraljica mučencev

Kraljica brez madeža izvirnega greha spočeta

Kraljica presvetega rožnega venca

Kraljica družine

Kraljica miru