Choose language:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

11. Mati dobrega sveta

No replies
urednik
Offline
Last seen: 3 weeks 5 days ago
Joined: 17.03.2010

Odkod Božji materi dober svet oziroma dobro svetovanje? V šole ni hodila, doktorata ni napisala, nobenega častnega naslova ni prejela od mogočnih takratnega sveta. Njena modrost je tista, ki jo hvali Jezus, ko slavi Očeta: Slavim te, Oče, ker si to prikril modrim in razumnim, razodel pa malim. Da, Oče, tako ti je bilo všeč. – Kako preprosto načelo za pridobivanje Božje modrosti: Odpreti se Bogu, da se nam razodeva. Slišati je preprosto, a živeti ne. Morda se najjasneje razkriva Marijin nasvet v galilejski Kani. Jezus jo zavrne, ko ga opozarja, naj bi vendar poskrbel za vino na svatbi. Marija se ne užali, ampak pokaže pravo modrost, ko naroči strežnikom: »Karkoli vam reče, storite« (prim. Jn 2,5).

 

Ta preprosta trditev: Karkoli vam reče, storite! je Marijino vodilo in temeljni njenim otrokom. Odprta za Božjo modrost, je sposobna dobrega sveta. Kako preprosto! A če pogledamo od blizu, je v tej modrosti skrit tudi križ ponižnosti. Slediti Bogu, vedno pomeni, odpovedovati se sebi in svojim predstavam. Marija to ve, zato nas lahko uči Božje modrosti. Čeprav jo Jezus zavrne, se ne obrne užaljeno proč. Nasprotno, tudi druge vabi, naj ga poslušajo in izpolnijo njegova naročila. Kakšna ponižnost!

 

Mati dobrega sveta! Naziv ponižne Gospodove dekle. V tej ponižnosti nas vedno vabi k svojemu Sinu, nikoli k sebi. Danes se marsikdo raje ustavi ob Mariji in jo sprašuje za nasvet. Lepo, tudi otroci se običajno pogosteje zatekajo po nasvete k materam kot k očetom. A nevarna skušnjava je, da bi od Marije, Božje matere, pričakovali kaj drugega kot to, kar pravi njen Sin. Vsa sporočila, ki se prenašajo iz različnih romarskih središč, imajo pravo vsebino le, če so sporočila ljubljenega Sina.

 

Vedno in povsod Marija ponavlja: Karkoli vam reče, storite! Nobenega sporočila ne bomo prejeli od Marije, ki bi bilo drugačno od vsebine evangelija. Tako lahko brez strahu z apostolom Pavlom rečemo tudi za Marijina sporočila: »Kakor smo prej rekli, tako pravim ponovno: če vam kdo oznanja evangelij, ki je drugačen od tistega, ki ste ga prejeli, naj bo preklet!« (Gal 1,9).

 

Trda Pavlova beseda, ki kar odbija. A kako potrebna je, ko se nas poloti skušnjava, da bi se izognili na videz nepotrebnemu križu. Kot je marsikdo kot otrok od trde roke svojega očeta pribežal k materi po mehkejšo besedo, se tudi danes marsikdo raje zateče po nasvet k Mariji. Zemeljske starše je bilo mogoče prelisičiti, nebeške matere nam ne bo uspelo. Lahko pa se slepimo in ji pripisujemo potuho, ki nam je ona nikoli ne daje. Mati dobrega sveta zaupa Sinu tudi takrat, ko je videti, da bo pustil ženina in nevesto s svati vred na cedilu. Mati dobrega sveta zaupa Sinu tudi pod križem, čeprav je strašna smrt več kot absurdna.

 

Še enkrat torej, Marija je mati dobrega sveta, ker zaupa svojemu Sinu in se podreja Očetovi volji. Tudi nas vedno vabi, naj sledimo njenemu Sinu. Veselimo se njene priprošnje in njenega blagega pogleda in ne bežimo pred njegovo voljo, ki jo moramo izpolniti.

 

Marija, Mati dobrega sveta, pomagaj nam, da bomo s teboj zmogli živeti tvojo modrost, ki se odraža v tvojem naročilu: Karkoli vam reče, storite.

 

Mati dobrega sveta, prosi za nas!