Choose language:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

8. Mati ljubezniva

No replies
urednik
Offline
Last seen: 4 weeks 1 day ago
Joined: 17.03.2010

Tudi ljubeznivost je čudovita krepost, ki v sebi skriva podobno skušnjavo kot čistost. Ljubeznivost je morda še posebej skušnjava za žensko, ki se zaveda, da lahko njena ljubeznivost doseže marsikaj. Marijine ljubeznivosti ni mogoče ločiti od čistosti, o kateri smo govorili. To ni ljubeznivost , ki išče možnosti, da bi prelisičila svojo žrtev in dosegla svoj dober ali slab namen. Marijina ljubeznivost je odraz njene ljubezni, ne pa samoljubja; je odraz želje po izpolnjevanju Očetove volje in ne želje po zapeljevanju. Je odraz ženske, ki se zaveda svoje privlačnosti, a je ne izkorišča; žene, ki čuti svojo moč, a je ne zlorabi ne v odnosu do Jožefa ne v odnosu do Boga. Je odraz matere, ki pozna svojo premoč nad otrokom, vendar ljubeznivosti ne izkoristi, ker ve, da bi s tem lahko zameglila otrokov in svoj pogled na izpolnjevanje Očetove volje.

Morda je prav, da se pri tej Marijini kreposti ustavimo ob pogledu na današnjo družbo in vlogo ženske v njej. Gotovo vsi srečujemo ljubeznive poglede žená za steklenimi okenci različnih uradov, ob blagajniških in gostinskih pultih itd. Bogu hvala za te ljubeznive poglede. Verjetno pa pozoren pogled na današnjo družbo ne more mimo množice drugačnih ženskih pogledov iz najrazličnejših reklamnih panojev. Ženski pogled srečujemo pri reklami za avtomobile, zobne ščetke, spodnje perilo ali opeko. Skratka, ženski pogled je danes pogled, ki se prodaja, da pomaga prodajati.
Najbrž se ne moremo slepiti, da se v množici takšnih in drugačnih pogledov izgubi predstava o Marijinem ljubeznivem pogledu in njeni drži. Ženska se je danes v marsičem pustila podrediti moškemu. Sprejela je igro moškega, da namesto čistega ljubeznivega pogleda ponuja na videz ljubezniv, a pokvarjen pogled zapeljivke. S tem je zapadla v logiko neuresničenega moškega, da je ženska vredna le toliko, kolikor zapeljuje in se na zapeljevanje odziva.

V taki izprijeni logiki je ženska v veliki meri izgubila vero vase, v svojo čudovito ženskost, ki ne potrebuje pohotnega zapeljevanja, da bi bila vredna ljubezni. Ljubezniva ženska s čistim pogledom je ženska, ki jo hvali Sveto pismo. To ni ženska z mrkim pogledom ali pa ženska s pogledom, uprtim v nebo, da ne bi videla privlačnega moškega. To je ženska, ki verjame v Božjo lepoto. Je ženska, ustvarjena po Božji podobi, ki se je v Mariji zasvetila v vsem sijaju. Mati ljubezniva je tista žena, ki svojo lepoto in žensko moč uporabi za ljubezen, za čist namen.
Kako zelo potrebujemo Marijin zgled, da bi lahko verjeli v človeško lepoto in prepoznavali zanke in zasede hudičevih skušnjav. Marija, ki je kači strla glavo, je žena, ki nas uči te lepote: žene, da v sebi uresničujete lepoto Marijine ljubeznivosti; moški, da jo cenimo in ne nasedamo praznim skušnjavam.
Mati ljubezniva, pomagaj svojim hčeram do prave ljubeznivosti, sinovom pa do spoštovanja tvoje lepote.
Mati ljubezniva, prosi za nas!