Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Dve hudičevi taktiki: zapeljevanje in trdovratno sovraštvo

1 odgovor [Zadnja objava]
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 21 hours 5 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Dve taktiki hudiča: zapeljevanje in trdovratno sovraštvo

Trpljenje preroka, prerokba o Jezusovem trpljenju

»Prvo berilo, odlomek iz Knjige preroka Jeremija, je resnično prerokba o Gospodovem trpljenju. Kaj pravijo sovražniki? Pridite, udariti ga hočemo z jezikom; ne glejmo na njegove besede. Postavimo mu ovire. Ne pravi: 'Premagajmo ga, likvidirajmo ga'. Ne, otežiti življenje, ga mučiti. Gre za trpljenje preroka, vendar je v njem tudi prerokba o Jezusu.

 

Ne le smrtna obsodba, ampak trdovratno sovraštvo

Sam Jezus nam govori o tem v evangeliju: 'Glejte, v Jeruzalem gremo in Sin človekov bo izročen vélikim duhovnikom in pismoukom; obsodili ga bodo na smrt in ga izročili poganom, da ga bodo zasmehovali, bičali in križali.' Ne gre le za smrtno obsodbo, je več kot to. Gre za poniževanje, za trdovratno sovraštvo. In kadar je pri preganjanju kristjana oz. določene osebe prisotno trdovratno sovraštvo, tam je hudič. In hudič ima dva načina: zapeljevanje, z obljubami sveta, kot je želel storiti z Jezusom v puščavi – želel ga je zapeljati, da bi spremenil načrt odrešenja; in če to ne gre, trdovratno sovraštvo. Hudič je direkten. Njegova ošabnost je tako velika, da skuša uničiti, in sicer tako, da uživa ob tem, ko uničuje s trdovratnim sovraštvom.

 

Preganjanja in ponižanja kristjanov

Pomislimo na preganjanja tolikih svetnikov, tolikih kristjanov, ki jih ne le umorijo, ampak tudi trpinčijo in skušajo na vse načine ponižati, vse do konca. Ne sme se zamešati navadnega družbenega, političnega, verskega preganjanja s trdovratnim sovraštvom hudiča. Hudič si prizadeva, da bi uničil. Pomislimo na knjigo Razodetja: požreti hoče ženinega otroka, ko bi porodila.

 

Posvetni duh, da bi se oddaljili od križa

Razbojnika, ki sta bila križana z Jezusom, sta bila obsojena, križana in so ju pustili umreti v miru. Nihče ju ni žalil: nikogar ni zanimalo. Žalitev je bila samo za Jezusa, proti Jezusu. Jezus apostolom reče, da bo obsojen na smrt, vendar ga bodo zasmehovali, bičali, križali … Norčujejo se iz Njega. In pot za izhod iz hudičevega trdovratnega sovraštva, iz tega uničenja, je posvetni duh, to, kar mati Zebedejevih sinov prosi za svoja sinova. Jezus govori o ponižanju, ki je njegova neizogibna prihodnost in oni ga prosijo za zunanjost, oblast. Nečimrnost, posvetni duh, je prav pot, ki jo ponuja hudič, da bi se oddaljili od Kristusovega križa. Samouresničenje, karierizem, posvetni uspeh: vse to so nekrščanske poti, so vse poti, s katerimi se zakrije Jezusov križ.

 

Gospodova pot in pot sveta

Naj nam Gospod dá milost, da bi znali razločevati, kdaj gre za duha, ki nas želi uničiti s trdovratnim sovraštvom in kdaj nas isti duh želi potolažiti z zunanjim videzom sveta, z nečimrnostjo. Vendar pa ne pozabimo: kjer je trdovratno sovraštvo, je mržnja, maščevanje poraženega hudiča. In tako vse do danes, v Cerkvi. Pomislimo na toliko kristjanov, ki so kruto preganjani. V teh dneh so časopisi govorili o Asii Bibi: devet let v zaporu, kjer je trpela. To je trdovratno sovraštvo hudiča.

 

Naj nam Gospod dá milost, da bi razločili med Njegovo potjo, ki je križ, in potjo sveta, ki je nečimrnost, navideznost, lepotičenje.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 11.3.2020) 

 

Sveti oče o dveh taktikah hudiča: zapeljevanje, trdovratno sovraštvo

 

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 21 hours 5 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Papež Frančišek je tudi danes med sv. mašo molil za obolele s koronavirusom in se posebej spomnil zapornikov – povabil je, naj jim bomo blizu z molitvijo, da bi jim Gospod v tem težkem trenutku pomagal in jih potolažil.

Posredujem tudi molitev, h kateri smo vsi povabljeni s strani SŠK:

Molitev za zdravje v času epidemije koronavirusa COVID-19

 

Oče usmiljenja in tolažbe,

tvoj Sin Jezus Kristus

nam je s križem pokazal vrednost trpljenja.

Pomagaj našim bratom in sestram,

ki že nosijo križ bolezni in so preizkušani.

Nakloni jim izboljšanje zdravja,

njihovim svojcem pa poguma in zaupanja.

Vsem zdravstvenim delavcem nakloni moči in zdravja,

da bodo vztrajali v ljubezni do bolnikov;

raziskovalcem pa, da bodo čim prej odkrili uspešno zdravilo.

Nam in vsemu svetu daj svoj blagoslov,

da bomo rešeni bolezni

in se ti bomo mogli s tvojo Cerkvijo zahvaljevati.

Amen.

 
Sv. Marija, zdravje bolnikov – prosi za nas.
Sv. Rok, zavetnik zoper kužne bolezni – prosi za nas.
Vsi božji svetniki in svetnice – prosite za nas.