Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

'Duhove preizkušajte!'

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 4 hours 56 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»'Ostanite v Gospodu'; ta življenjski nasvet Janez ponavlja na skoraj obsesiven način. Apostol pokaže na držo kristjana, ki želi ostati v Gospodu, spoznati, kaj je v srcu. Zato opozarja, naj ne polagamo svoje vere v vsakega duha, ampak duhove preizkušamo. Nujno je, da znamo razločevati duhove; razločevati, ali nam neka stvar pomaga ostati v Gospodu ali pa nas od njega oddaljuje. Naše srce ima vedno želje, hotenja, misli, vprašanje pa je, ali so od Gospoda ali pa nas od njega oddaljujejo. Apostol Janez pa nas spodbuja, da to, kar mislimo in želimo, preizkušamo.

 

'Preizkušajte duhove, da bi ugotovili, ali zares prihajajo od Boga, kajti na svet je prišlo veliko lažnih prerokov.' Zato je nujna čuječnost. Kristjan je moški ali ženska, ki zna bdeti nad svojim srcem. In velikokrat se naše srce, z mnogimi stvarmi, ki pridejo in gredo, zdi kot mestna tržnica: v njem najdeš vse. A treba je preizkušati, kaj je od Gospoda in kaj ni, da bi ostali v Gospodu.

 

Kaj je torej kriterij za razumevanje, ali neka stvar prihaja od Kristusa ali pa od antikrista? Sv. Janez ima jasen in preprost odgovor: 'Vsak duh, ki prizna, da je Jezus Kristus prišel v mesu, je od Boga; noben duh, ki Jezusa ne priznava pa ni od Boga. To je duh antikrista.' Da je Beseda prišla v mesu, pomeni, priznati pot Jezusa Kristusa, priznati, da se je on, čeprav je bil Bog, ponižal vse do smrti na križu. To je pot Jezusa Kristusa: ponižnost, čisto ponižanje. Če te neka misel ali želja vodi na to pot ponižnosti, ponižanja, služenja drugim, je od Jezusa. A če te vodi na pot nadutosti, nečimrnosti, ošabnosti, na pot abstraktne misli, potem ni od Jezusa. Pomislimo na Jezusove skušnjave v puščavi. Vsi trije predlogi, ki jih je hudič dal Jezusu, so predlogi, ki so ga hoteli oddaljiti od poti služenja, ponižnosti, ponižanja, ljubezni. Na vse tri skušnjave Jezus odgovori z 'ne': 'Ne, to ni moja pot!'

 

Premislimo, kaj je v našem srcu, kaj mislimo in čutimo, kaj želimo, da pretresemo duhove. Ali preizkušam to, kar mislim, kar hočem, kar želim, ali pa vse sprejmem? Velikokrat je naše srce kot cesta, po kateri gre vse. In to je treba preizkušati. Ali vedno izberem stvari, ki prihajajo od Boga? Poznam tiste, ki prihajajo od Boga? Poznam pravi kriterij za razločevanje mojih misli in želja? Ne pozabimo, da je kriterij učlovečenje Besede. Beseda je prišla v mesu: to je Jezus Kristus! Jezus Kristus, ki je postal človek, Bog je postal človek, ponižal se je iz ljubezni, da bi služil vsem nam. Apostol Janez nam daje to milost, da spoznamo, kaj se dogaja v našem srcu, in imamo modrost razločevanja tistega, kar prihaja od Boga, in tistega, kar ne prihaja od Boga.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 7.1.2014)

 

 

 

 

Papež Frančišek med jutranjo mašo: Preizkušati vse, kar pride v naše srce