Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Duh modrosti nasproti duhu radovednosti

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 8 hours 11 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Današnje prvo berilo iz Knjige modrosti opisuje stanje duha v duhovnem možu in duhovni ženi, oziroma stanje duha v pravem kristjanu in pravi kristjanki, ki živita v modrosti Svetega Duha. Ta modrost ju vodi naprej z razumnim, svetim, edinim, mnogoterim in ostroumnim duhom. Hoditi v življenju s tem duhom, ki je Božji duh, pomeni, da nam ta pomaga presojati in odločati se v skladu z Božjim srcem. Ta duh nam tudi vedno daje mir: Je duh miru, duh ljubezni, duh bratstva. Prav v tem je svetost. Bog je naročil Abrahamu, naj hodi v njegovi navzočnosti in naj bo brez graje. To je ta mir: hoditi pod vodstvom Svetega Duha in njegove modrosti. Tisti moški in tista ženska, ki hodita tako, sta 'modra', saj ravnata v skladu s predlogi Božje potrpežljivosti.

 

Današnji evangelij pa nam govori o nekem drugem duhu. Le-ta je nasproten duhu Božje modrosti: to je duh radovednosti. To je, kadar se želimo polastiti Božjih načrtov, prihodnosti, stvari; kadar želimo vedeti vse, vzeti vse v svoje roke … Farizeji, ki so Jezusa vprašali, kdaj pride Božje kraljestvo, so bili radovedni. Hoteli so vedeti za točen dan. Duh radovednosti nas oddalji od Duha modrosti, saj ga zanimajo le podrobnosti, novice, drobne vesti vsakega dne. Ta duh ni dober. Je duh razpršitve, oddaljitve od Boga, je duh 'čvekanja'. In Jezus nam pove še nekaj zanimivega: ta duh radovednosti, ki je posveten, nas vodi k zmedenosti. Radovednost nas žene, da si želimo slišati, ali je Gospod tukaj ali tam. Ali pa nas žene k vedeževalcem, ki pravijo, da prejemajo 'Marijina sporočila'. Marija je Mati, ki nas vse ljubi. Ni pa 'predstojnica poštnega urada', da bi vsak dan pošiljala sporočila.

 

Take 'novice' oddaljujejo od evangelija, oddaljujejo od Svetega Duha, oddaljujejo od miru in modrosti, od Božje slave in Njegove lepote. Jezus namreč pravi, da 'Božje kraljestvo ne pride tako, da bi zbujalo pozornost'. Pride v modrosti. 'Božje kraljestvo je med vami', reče Jezus. Je tisto delovanje Svetega Duha, ki nam daje modrost in mir. Božje kraljestvo ne pride v zmešnjavi, tako kot Bog preroku Eliju ni govoril v vetru in viharju, temveč v rahlem šepetu, v lahnem vetriču modrosti.

 

Sveta Terezija Deteta Jezusa je govorila, da je morala vedno premagovati duha radovednosti. Čutila je, da to ni bil Božji duh. Božje kraljestvo je med nami! Ne iščite nenavadnih stvari, ne iščite novic s to posvetno radovednostjo! Pustimo, da nas vodi  Duh s tisto modrostjo, ki je lahen vetrič. To je Duh Božjega kraljestva, o katerem govori Jezus.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 14.11.2013)
 

 

 

 

Papež pri jutranji maši: Duh radovednosti nas oddaljuje od miru in modrosti