Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Delo in zdravje

5 odgovorov [Zadnja objava]
marta
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 6 weeks 1 day od tega
Pridružen: 25.02.2011

Dragi Peter!
Ob prebiranju pridige  te nedelje sem se ustavila ob naslednjih mislih.
Jezus govori o tem, da vrže ogenj na zemljo. Hoče več, hoče polno življenje, zavzeto delo za druge, da izgori za bližnje in za Boga.
Pojavljajo  se mi  vprašanja in te prosim za odgovor
Ali Jezus želi, da v tem več, v polnem življenju, zavzetem delu za druge in izgorevanju za bližnje in Boga, nekdo tepta svoje zdravje, ne prisluhne telesu, ki s konkretnimi znaki  in z navodilom zdravnika zahteva počitek, da se lahko pozdravi? Je zanemarjenje zdravja (ker ni časa za počitek, ker delo čaka, ker je žetev velika, delavcev pa malo ) pot svetništva? Kje je pravo razmerje med mehkužnostjo in pretiravanjem?Lep pozdrav! Marta


 

Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 3 hours 43 min od tega
Pridružen: 10.01.2011

Draga Marta,

mislim, da je odgovor jasen. Uničevanje zdravja ni po božji volji. Včasih sem šel k spovdi k g. Antonu Strletu, zelo asketskemu duhovniku, ki je tudi v postopku za blaženega. Vedno me je vprašal, kaj pa za počitek, si vzamete čas. Torej še tako delaven in asketski mož (ki je živel podobno kot Janez Marija Vianej predvsem ob vodi in krompirju) je znal počivati in je k temu spodbujal tudi druge.

Tudi sam k temu spodbujam ljudi okrog sebe, tudi tiste ki so pri nas zaposleni. Delavce redno priganjamo naj gredo domov, ko je čas za to. Če imajo preveč dela, jim jasno povemo, da morajo povedati, da je dela preveč in iščemo pomoč. Težava je v tem, da tisti, ki to opazujete, temu ne verjamete. A to je že druga zgodba.

Uničevanje zdravje je pogosto znak lenobe, ne delavnosti. Človek se pogosto veliko lažje umakne v delo, kot ustavi za počitek. A to ne pomeni, da je delaven, niti da pretirava z delom, ampak da ga preganja lenoba.

Zakaj se pogosto ljudje tudi ko so bolni ne znajo uleči v posteljo in nočejo počivati, se tudi sam sprašujem. Mene so tega doma naučili. Očitno mnogih tega niso, ker je to pogosta težava. Če človek noče poslušati bližnjega, ki mu hoče dobro, se uničuje. In če hoče ostati lep, pa sicer ne dela, ko je potrebno in kar je potrebno, se z delavnostjo skriva in se spet uničuje. Mimogrede naj povem, da je šla oseba, o kateri najbrž govorite, k zdravniku šele po našem prigovarjanju. Na svojo željo je zaposlena za polovični delavni čas. Če to lahko človeka uniči, potem ne vem, kako sta moja starša (ata pri 95 in mama pri 90) še vedno živa in polna življenja. Ob vsem delu in skrbi za šest otrok sta vzela k sebi še sedmega. Z minimalnimi dohodki sta zgradila hišo. Ob nedeljah smo hodili skupaj na sprehode, poleti na morje itd., kar za takrat ni bilo čisto običajno. Dolgo časa je bila mama doma, da je skrbela za nas. Torej smo živeli z eno plačo. Bilo je dovolj časa za počitek, razvedrilo, pogovor, molitev in še kaj.

Menim, da je danes malo delavnih ljudi, kajti delavnost zahteva disciplino. Je pa veliko ljudi, ki iz tega ali onega razloga beži v delo. Če nekdo preveč dela, še ne pomeni, da je delaven! Pomeni le, da dela. Pogosto brez potrebe, na škodo zdravja, družine, otrok in bližnjih.

marta
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 6 weeks 1 day od tega
Pridružen: 25.02.2011

Dragi Peter, hvala za odgovor.Se mi zdi, da gre v enem delu odgovora za odmik od vprašanja in če se malo pošalim, zapišem še tole. Če bi bil ta odgovor podan na nacionalnem preizkusu znanja, bi kot ocenjevalec morala odštevati točke zaradi zastranitve (SSKJ - odmik, oddaljitev od obravnavanega).

Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 3 hours 43 min od tega
Pridružen: 10.01.2011

Se opravičujem, če sem zašel. Priznam, da ne vem, kje in kako. Verjetno bo zato ocena še nižja. Če je to preizkus, sem torej že padel. Če pa bi radi boljši odgovor, pa se lahko potrudim, če mi poveste, kako bi moral odgovor izgledati.

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 22 hours 38 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Da bi ga ujeli v besedi… so mu rekli: 'Učitelj, vemo, da si resnicoljuben in se ne oziraš na nikogar, ker ne gledaš na osebo, temveč v resnici učiš Božjo pot. Ali smemo dajati cesarju davek ali ne? Naj ga dajemo ali ne dajemo?' On pa je vedel za njihovo hinavščino in jim je rekel: 'Kaj me preizkušate?...' (Mr 12, 13-15)

Če se še jaz malo pošalim, bi na nacionalnem preizkusu znanja ocenjevalec moral verjetno tudi tej Božji besedi odšteti točke zaradi zastranitve ;).

Ker smo na svetovnem spletu, mi ne zamerite, da sem se vtaknila v debato. Sprejemam nase minus točke ;). Pa vse dobro in obilo blagoslova vsem, ki se srečujemo na teh straneh!

marta
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 6 weeks 1 day od tega
Pridružen: 25.02.2011

Peter, zaradi zastranitve se ne pade. Samo kakšno točko izgubiš... Prvi trije odstavki odgovora bi čisto zadostovali. V nadaljevanju pa je na nekaterih delih zame že pranje perila . Temu pa forum najbrž  ni namenjen.  Se opravičujem, če sem te prizadela.Nislim, da je boljše.če povem kaj mislim kot če se jezim iz ozadja. Brez hinavščine. Vse dobro.