Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Dela ljubezni opravljajmo z ljubeznijo, nežnostjo in ponižnostjo

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 hour 13 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Med vami se čutim doma…

 

Resnična ponižnost in služenje
Ko gledamo Jezusa, vidimo, da je izbral pot ponižnosti in služenja. Jezus se je odločil postati človek in kot človek služabnik, vse do smrti na križu. To je pot ljubezni. A ljubezen ni socialna oskrba, temveč je življenjska izbira, je način 'biti' in 'živeti', je pot ponižnosti in solidarnosti. Kristusova ponižnost ni moralizem, ni čustvo. Kristusova ponižnost je resnična, je odločitev za biti majhen, biti z malimi, z izključenimi, biti med nami, grešniki. Ne gre za ideologijo, ampak za način življenja, ki izhaja iz ljubezni, iz srca Boga Očeta. Glejmo Jezusa, On je naše veselje, a tudi naša moč, naša gotovost, ker je varna pot: ponižnost, solidarnost, služenje.

 

Dela usmiljenja opravljati z usmiljenjem
A gledati ni dovolj, treba je tudi slediti. Jezus je namreč pot in pot je namenja hoji. Zahvaljujem se vsem, ki se trudite slediti to pot tudi v trpljenju in za zaporniškimi zidovi, ter vsem, ki se posvečate delom usmiljenja. Pomembno je ohranjati ljubezen med nami samimi. Ne moremo slediti Jezusa po poti ljubezni, če se najprej nimamo radi med seboj, če se ne trudimo med seboj sodelovati, se razumeti od blizu in si odpuščati ter pri tem priznavati lastne meje in lastne napake. Dela usmiljenja moramo opravljati z usmiljenjem! Dela ljubezni moramo opravljati z ljubeznijo, nežnostjo in vedno s ponižnostjo! Svarim vas pred prevzetnostjo, ki jo je moč najti pri delu z ubogimi. Nekateri namreč iz revežev delajo sredstvo za doseganje lastnih interesov ali interesov svoje skupine. To je greh! Bolje bi bilo, da bi te osebe ostale doma.

 

Sejati upanje
Med hojo za Kristusom po poti ljubezni sejmo upanje. Italijanska družba in še posebej Sardinija danes zelo potrebujeta upanje. Gre za politično in civilno odgovornost. Veliko odgovornost pa imamo tudi vsi mi kot Cerkev, in sicer: sejati upanje z deli usmiljenja in si pri tem vedno prizadevati za najboljše sodelovanje z javnimi ustanovami in v spoštovanju ustreznih kompetenc.« (Papež Frančišek v Cagliariju na srečanju z ubogimi in zaporniki, 22.9.2013)

 

 

 

Frančišek se je srečal z reveži in zaporniki: Med vami se čutim doma