Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Darovanje

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 hour 20 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Oltar križa

»Pri evharističnem bogoslužju Cerkev preko svetih znamenj daje trajno navzočnost daritvi nove zaveze, ki jo je Jezus zapečatil na oltarju križa. Križ je bil namreč prvi krščanski oltar. Ko med mašo pristopimo k oltarju, se spominjamo oltarja križa, kjer je bilo storjeno prvo darovanje. Duhovnik, ki pri maši predstavlja Kristusa, dela isto, kar je Gospod naredil in izročil svojim učencem med zadnjo večerjo. 'Vzel je kruh in kelih, se zahvalil, dal svojim učencem in rekel: Vzemite, jejte, pijte, to je moje telo, to je kelih moje krvi. To delajte v moj spomin.'

Kruh in vino

Cerkev, poslušna Jezusovi zapovedi, je evharistično bogoslužje uredila tako, da ustreza Jezusovim besedam in dejanjem, ki jih je naredil na predvečer svojega trpljenja. Med pripravljanjem darov se zato na oltar prineseta kruh in vino, obe prvini, ki ju je Kristus vzel v svoje roke. Z evharistično molitvijo se Bogu zahvalimo za delo odrešenja, darovi pa postanejo Kristusovo telo in kri. Sledita lomljenje kruha in obhajilo, s čimer obudimo izkušnjo apostolov, ki so evharistične darove prejeli iz rok samega Kristusa.

Prvo Jezusovo dejanje, ko vzame kruh in kelih z vinom, ustreza pripravljanju darov. To je prvi del evharističnega bogoslužja. Prav je, da verniki prinesejo duhovniku kruh in vino, ki predstavljata duhovno darovanje Cerkve. Čeprav danes verniki za bogoslužje ne prinašajo več svojega kruha in vina kot nekoč, pa obred prinašanja darov ohranja svojo duhovno vrednost in pomen. Pomenljivo je, da pri posvečenju novega duhovnika škof pri izročitvi kruha in vina pravi: 'Sprejmi darove svetega ljudstva za evharistično daritev.' Božje ljudstvo je tisto, ki prinese darove, kruh in vino, za mašo.

Življenje vernikov pridruženo Kristusovemu

Po znamenjih kruha in vina zvesto ljudstvo položi v duhovnikove roke svoje darove. Duhovnik jih položi na Gospodov oltar, ki je središče celotnega evharističnega bogoslužja. Središče je torej oltar in oltar je Kristus. S sadom zemlje in z delom človeških rok je darovano prizadevanje vernikov, da bi – poslušni Božji besedi – iz samih sebe naredili 'Bogu Očetu vsemogočnemu všečno daritev', 'v blagor vsej svoji sveti Cerkvi'. Tako so življenje vernikov, njihovo trpljenje, njihova molitev, njihovo delo pridruženi Kristusovemu življenju, trpljenju, molitvi in delu ter njegovi popolni daritvi; na ta način dobijo novo vrednost.

Kadilo

Naša daritev je seveda mala, a Kristus potrebuje to malo. Gospod nas prosi malo in nam daje mnogo. V vsakdanjem življenju nas prosi za dobro voljo, za odprto srce, za željo po izboljšanju, prosi nas za te simbolične darove, ki zatem postanejo telo in kri. Podobo tega molitvenega gibanja predstavlja kadilo, ki zaradi ognja daje odišavljen vonj, ki se dviga k višku. Pokaditi darove, kakor se to naredi za praznike, pokaditi križ, oltar, duhovnika in duhovniško ljudstvo, vidno izraža daritveno vez, ki povezuje vso stvarnost Kristusove žrtve. Ne pozabimo, da oltar predstavlja Kristusa, a se vedno nanaša na prvi oltar, kar je križ. Na oltar, ki je Kristus, prinašamo svoje darove, kruh in vino, tisto malo, ki potem postane veliko, postane Jezus sam, ki se daje za nas.

Molitev nad darovi

Vse to izraža tudi molitev nad darovi, s katero duhovnik prosi Boga, naj sprejme darove, ki mu jih prinaša Cerkev, pri čemer prosi za sad te čudovite izmenjave med našo revščino in njegovim bogastvom. S kruhom in vinom mu prinašamo dar svojega življenja, da bi ga Sveti Duh spremenil v Kristusovo žrtev in bi postali z Njim ena sama duhovna daritev, ki je všečna Bogu. Na ta način se sklene pripravljanje darov, ki mu sledi evharistična molitev, da bi duhovnost darovanja sebe, katerega nas uči ta del svete maše, lahko razsvetlila naše dni, odnose z drugimi, vse, kar počnemo, trpljenje, na katerega naletimo, ter nam pomagala graditi zemeljsko mesto v luči evangelija.« (Papež Frančišek v katehezi med splošno avdienco v dvorani Pavla VI.; Vatikan, 28.2.2018)


Papež med splošno avdienco o evharističnem bogoslužju: Pripravljanje darov

Sveti oče po avdienci pozval k molitvi za Bližnji vzhod