Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Dar Svetega Duha - sprejeti, da bi dali

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 19 hours 33 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Dar Svetega Duha - sprejeti, da bi dali

»Birma vernike še tesneje poveže z vesoljno Cerkvijo, z darom Svetega Duha pa birmanci prejmejo tudi mir, zato morajo biti ljudje miru. Dar Svetega Duha moramo dati skupnosti.

Ko škof mazili birmanca, pravi: 'Sprejmi potrditev – dar Svetega Duha.' Ta dar Svetega Duha vstopi v nas in daje rodovitnost, da bi ga mi zatem lahko dali drugim. Vedno je potrebno sprejeti, da bi dali: Nikoli sprejemati in imeti stvari v sebi, kakor da bi duša bila neko skladišče. Vedno sprejeti, da bi dali. Božje milosti se sprejemajo, da bi se dajale drugim. To je krščansko življenje. In ravno Sveti Duh je tisti, ki nas usmeri stran od našega jaza in nas odpre za 'nas' skupnosti. Prejeti, da bi dali. Nismo mi v središču. Mi smo sredstvo tistega daru za druge.

 

Birma nas poveže z vesoljno Cerkvijo

Birma birmance še bolj naredi podobne Kristusu in jih s tem še tesneje poveže kot žive ude mističnega telesa Cerkve. Poslanstvo Cerkve se v svetu nadaljuje preko prispevka vseh tistih, ki so njen del. Morda kdo misli, da so v Cerkvi gospodarji: papež, škofje, duhovniki, zatem pa delavci, ki so vsi drugi. To ni res: Cerkev smo vsi. Vsi imamo odgovornost, da posvečujemo drug drugega, da skrbimo za druge. Cerkev smo 'mi', vsi. Vsak ima svoje delo v Cerkvi. O Cerkvi namreč moramo razmišljati kot o živem organizmu, sestavljenem iz oseb, ki jih poznamo in s katerimi hodimo, in ne kot o neki abstraktni in oddaljeni stvarnosti. Cerkev smo mi, ki hodimo. Birma vse povezuje z vesoljno Cerkvijo, ki je razširjena po vsej zemlji, pri čemer birmance aktivno vključuje v življenje krajevne Cerkve, kateri pripadajo, z njihovim škofom, ki je naslednik apostolov. Zato je tudi škof izvorni podeljevalec birme, kajti on vključi birmanca v Cerkev. Dejstvo, da je v latinski Cerkvi redni podeljevalec birme škof, jasno kaže na učinek tega zakramenta: da torej tiste, ki ga prejmejo, tesneje poveže s Cerkvijo, z njenimi apostolskimi začetki in z njenim poslanstvom pričevanja o Kristusu.

 

V dar smo prejeli tudi mir

To cerkveno vključitev lepo izrazi znamenje miru, s katerim se sklene obred birmanja. Škof vsakemu birmancu pravi: 'Mir s teboj.' To spomni na Kristusov pozdrav učencev na velikonočni dan, poln Svetega Duha: 'Mir vam bodi!' Te besede osvetljujejo dejanje, ki izraža cerkveno občestvo s škofom in vsemi verniki. Pri birmi prejmemo Svetega Duha in mir, ki ga moramo dati drugim. Če smo prejeli znamenje miru z močjo Svetega Duha, moramo biti moški in ženske miru in ne slabo govoriti o drugih ter tako uničevati mir, ki ga je naredil Duh. Obrekovanje ni delo Svetega Duha, uničuje tisto, kar ustvarja Bog.

 

Birmo prejmemo za druge

Birmo prejmemo samo enkrat, a duhovni dinamizem, ki ga je povzročilo sveto maziljenje, ostaja skozi čas. Nikoli ne bomo končali poslanstva in vsepovsod razširili prijetnega vonja svetega življenja, ki se navdihuje pri očarljivi preprostosti evangelija.

 

Birme nihče ne prejme samo zase, ampak zato, da bi sodeloval pri duhovni rasti drugih. Samo tako, da se odpremo, izstopimo iz sebe in se srečamo z brati, lahko zares rastemo, ne pa da se samo slepimo, da rastemo. Kar od Boga prejmemo v dar, mora biti podarjeno naprej, da bo rodovitno, ne pa zakopano zaradi egoističnih bojazni, kakor nas o tem poučuje prilika o talentih. Enako je tudi s semenom. Seme imamo zato, da ga posejemo v zemljo, ne da ga damo v omaro. Vse življenje mora biti posejano, da bi se pomnožilo. Dar Svetega Duha moramo dati skupnosti.

 

Pozivam vas, da Svetega Duha ne zaprete v kletko, da se ne upirate vetru, ki piha in vas potiska k hoji v svobodi, da ne zadušite gorečega ognja ljubezni, ki vodi v posvečevanje življenja za Boga in brate. Naj Sveti Duh vsem nam nameni apostolski pogum za oznanjevanje evangelija z deli in besedami, vsem, ki jih srečamo na poti.« (Papež Frančišek v katehezi med splošno avdienco na Trgu sv. Petra, 6.6.2018)


Papeževa kateheza: Dar Svetega Duha - sprejeti, da bi dali


Sveti oče o dobri spovedi: Ne se sramovati svojega sramu