Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Dan boja proti trgovini z ljudmi

1 odgovor [Zadnja objava]
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 19 hours 22 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Na tiskovnem uradu Svetega sedeža so v torek, 3. februarja, predstavili prvi mednarodni dan molitve in premišljevanja v boju proti trgovini z ljudmi. Poteka to nedeljo, 8. februarja, na temo 'Prižgi luč proti trgovini z ljudmi'. Namenjen je molitvi za vse žrtve in ozaveščanju o tem pojavu, vedno bolj navzočem na globalni ravni. Gre za pobudo, ki sta jo predlagali mednarodni zvezi vrhovnih predstojnikov moških in ženskih redovnih skupnosti, odvija pa se pod okriljem Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družb apostolskega življenja, Papeškega sveta za pastoralo migrantov in potujočih ter Papeškega sveta za pravičnost in mir.

 

 

Vatikan: Predstavili prvi mednarodni dan boja proti trgovini z ljudmi

 

 

 

Predlog za molitev ob dnevu boja proti trgovini z ljudmi

 

(To razmišljanje je napisala in prebrala  kot nagovor na pogrebu s. Eugenia Bonetti, MC, za Tino, enaindvajsetletno dekle iz Romunije, žrtev trgovine z ljudmi, ki so jo našli umorjeno na cesti blizu večjega mesta).

 

Uvod: Oprosti mi, da si drznem nastopiti v tem trenutku molitve, toda imam željo, da te prosim in ti zaupam sporočilo, predno se vrneš v svojo deželo k počitku, potem ko si zaradi neskončnih sodnih preiskav čakala v mestu umora trinajst dolgih mesecev.

 

V tem zadnjem pozdravu bi rada spregovorila v imenu mnogih tu navzočih in odsotnih ljudi. Skupaj bi te radi prosili odpuščanja za našo osebno in skupno odgovornost. Tvoje mlado življenje so prekinili tako nenadoma in to strahovito teži našo vest. Potrebujemo tvoje odpuščanje, da bomo našli moči  za nadaljevanje boja proti vsem oblikam suženjstva in izkoriščanja.

 

1.      – Prosimo te odpuščanja, Tina, za tvojo hčer Eliso, ki si jo nekaj mesecev po rojstvu pustila v Romuniji. Prosimo odpuščanja tvojo mamo in vse matere, ki vsak dan jočejo, ker je na stotine hčera, ki so odšle v tujino z iluzijo o upanja polnem življenju, pa so jih s kruto in sramotno smrtjo pokončali kot so tebe.

 

2.      - Tina, odpusti hinavščino naše družbe, kjer vladata blagostanje in potrošništvo, ki skrbi le za svoj razvoj in tehnični napredek, pozabila pa je, da je potrebno spoštovati dostojanstvo in svetost vsake osebe.

 

3.      - Odpusti popustljivost naših civilnih oblasti, ki dovoljujejo ali tolerirajo to novo obliko suženjstva in ne želijo iztrebiti posel in organizacijo  trgovcev z ljudmi, ko jim dovolijo, da zaradi sramotnega zaslužka pokončajo na tisoče mladih ljudi, ki se ne morejo braniti.

 

4.      - Odpusti tistim, ki ustvarjajo zakone,  da te niso ščitili in branili, ker si bila ilegalna tujka, brez identitete in posledično brez svojega dostojanstva in svobode.

 

5.      - Posebno pa odpusti tem, ki so te iskali vsako noč, te posilili in te uporabljali kot predmet užitkov, samo, da so te potem kot odpadek zopet odvrgli na cesto. Sodelovali so s tvojimi nasilneži, ko so jim  drago plačevali za usluge in večali dobiček, namenjen vzdrževanju organiziranega kriminala.

 

6.      - Odpustim verskim voditeljem, da nismo bili sposobni, da bi izkričali tvojo bolečino dovolj glasno in ožigosali nepravičnost tvojega izkoriščanja in suženjstva. Zaman si čakala, da bi bili zdrobljeni tvoji okovi  in okovi tvojih tovarišic na cesti in bi se uresničilo »leto Gospodove milosti in usmiljenja«(Lk 4,19).

 

7.      - Odpusti držo mnogih kristjanov, ki so te sodili in obsojali kot prešuštnico iz evangelija, ker ve, »ki ste onesnaževale naše ulice«, ste zanje nadloga in ste razkrinkale naš lažen občutek sramu.

 

8.      Prosim te odpuščanja v imenu vseh žena, ker smo te pustile samo na cestah, da si zaradi naše brezbrižnosti in molka živela svojo dramo osamljenosti, tesnobe in strahu.

 

9.      Prosim te odpuščanja, Tina, tudi v imenu tvojega morilca, ki je na barbarski način pohabil tvoje telo. Toda ni edini, ki je odgovoren za tvojo smrt, v resnici si bila že mrtva, predno so te pokončali. Koliko ljudi je ubilo sanje in pričakovanja tvojih enaindvajset let? Vsi smo krivi in soodgovorni za tvojo smrt in zato tudi zase prosimo Božjega usmiljenja.

 

 

Zaključek:

Sedaj ti želimo počitek v miru in ljubezni Boga, ki je Oče  obrobnih, obupanih, ponižanih in preziranih vseh časov. On je tisti, ki »je vrgel mogočne s prestolov in je povišal nizke« On je tisti, ki »je lačne napolnil z dobrotami in bogate odpustil prazne.« (Lk 1, 52-53). Naj sedaj obriše vse tvoje solze in ti da veselje in mir večnega življenja. Naj bo z malo Eliso in tvojo družino tolažba naših molitev, naše solidarnosti in naše pomoči pri tej veliki izgubi. Naj poveča naše zavedanje in našo zavezo, da bomo iztrebili suženjstvo in osvobodili sužnje 21. stoletja.

 

Predlog molitve rožnega venca za odpravo trgovine z ljudmi:

 

Preberemo uvod.

 

1.       Ki je za nas krvavi pot potil

Preberemo točko 1.

Jezus, prosimo za vse tiste mlade, ki obupujejo, živijo v materialni in duhovni revščini, ker nimajo dela, možnosti za izobraževanje in družine, ki bi jih podpirala. Ti jim pokaži  pot, ki vodi do sreče in jim daj moči, da jo bodo izbrali, čeprav je strma in ozka, da ne bi zašli na pot pogube.

 

2.       Ki je za nas bičan bil

Preberemo točko 2.

Jezus, prosimo te za vse trgovce, ki zaradi velikega zaslužka novačijo, prodajajo in izkoriščajo nemočne otroke, dekleta, invalide in matere. Zbudi  v njih zavedanje, da ima vsak človek pravico živeti v dostojanstvu in svobodi, saj smo vsi Božji otroci in tvoje sestre, tvoji bratje.

 

3.       Ki je za nas s trnjem kronan bil

Preberemo točki  3. in 4.

Jezus, prosimo te za tiste, ki imajo oblast, ki ustvarjajo zakone in jih izvajajo, da bi posnemali tebe, ki si  zagovornik in varuh malih in ubogih. Daj jim pogum, da se bodo borili proti vsaki nepravičnosti in izkoriščanju.

 

4.       Ki je za nas težki križ nesel

Preberemo točki  5. in 9.

Jezus, prosimo te za vse, ki iščejo užitke za denar in zlorabljajo nemočne žrtve. Zaradi svoje nespameti in trdosrčnosti širijo zlo na svetu. Zbudi njihovo vest, da bodo spoznali svoja zla dejanja. Ti jim odpri srce za pravo, nesebično ljubezen, ki da življenje za svoje prijatelje.

 

5.       Ki je za nas križan bil

Preberemo točke 6., 7. in 8.

Jezus, prosimo te za nas kristjane, ki pogosto brezbrižno gledamo trpljenje drugih in ničesar ne storimo. Rekel si:  »Karkoli  storimo enemu tvojih najmanjših bratov, sester, storimo tebi«.  Izostri naš čut za resničnost, da bomo stali ob strani tistim, ki nas najbolj potrebujejo.

 

Preberemo zaključek

 

Lahko tudi skrajšamo in molimo samo očenaš ob vsaki točki ali molitev oblikujemo po lastnih navdihih.

 

Molitev ob dnevu boja proti trgovini z ljudmi v EU

 

Večni Bog, vemo, da posebno ljubiš uboge in male ljudi. Ti se zavzemaš za pravice ljudi, ki so zatirani. Danes te prosimo za ljudi, katerih pravice so poteptane in jih prodajajo kot potrošno blago. Med njimi so tudi mladi in celo otroci, katerih življenje ni vredno več kot '30 srebrnikov'. Verujemo, da jih nikoli ne boš pozabil, ker si ti usmiljen in nežen. Njihovo življenje je zapisano na tvojih rokah. Izostri naš čut za resničnost, da spoznamo, da imamo nalogo v svetu, v katerem trg določa vse, ne le ceno za kavo, ampak tudi za ljudi. Daj nam pogum, da se bomo uprli proti nepravičnosti in izkoriščanju. Naj stojimo ob strani ljudem, ki v našem velikem svetu ničesar ne pomenijo in pomagaj nam poimenovati krivico. Bog, prosimo te, daj vsem ljudem,ki se borijo proti trgovini z ljudmi, preudarnost in odločnost. Žrtvam pa daj vztrajnost in zaupanje vate. Stoj nam ob strani, usmiljeni Bog, ko molimo za storilce, ki zaradi svoje nespameti in trdosrčnosti preko trgovine z ljudmi širijo zlo na svetu. Daj, da bi spoznali svoja zla dejanja. Prosimo te v imenu Jezusa, tvojega sina in našega brata. Amen.

  

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 19 hours 22 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Dragi bratje in sestre,

danes, 8. februarja, je bogoslužni spomin sv. Jožefine Bakhite, sudanske redovnice, ki je imela v otroštvu dramatično izkušnjo kot žrtev trgovine z ljudmi; in, na pobudo Zveze vrhovnih redovnih predstojnic in predstojnikov, Dan molitve in premišljevanja v boju proti trgovini z ljudmi. Opogumljam vse, ki si prizadevajo pomagati zasužnjenim, izkoriščenim, zlorabljenim moškim, ženskam ter otrokom, kot predmetom za delo, užitek, pogosto mučenim in pohabljenim. Želim, da vsi, ki imajo vladno odgovornost, odločno ukrepajo ter odstranijo vzroke te sramotne nadloge, resnično sramotne nadloge, nevredne civilizirane družbe. Naj se vsak od nas čuti zavezanega biti glas teh bratov in sester, ponižanih v svojem dostojanstvu. Molimo k Mariji vsi skupaj, prosimo Marijo zanje ter za njihove domače: 'Zdrava Marija'…« (Papež Frančišek pred opoldansko molitvijo Angelovega čaščenja na Trgu sv. Petra, 8.2.2015) 

 

***************** 

 

Posredujem še povezavi do obeh delov zelo lepega filma o sv. Jožefini Bakhiti:     Sveta Bakhita 1.dio film sa HRV titlovima - YouTube      Sveta Bakhita 2.dio film sa HRV titlovima - YouTube