Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Cerkev Žalostne Matere Božje

Prvo pričevanje o Marijini cerkvi na Gradu je iz leta 1350. Takrat so kraj imenovali »pri naši Gospe pod Krasom«.

Prvotna cerkev z imenom "pri naši Gospe pod Krasom" je bila zelo majhna. V letih 1862-1866 je dal mirenski župnik Eleršič z darovi romarjev zgraditi novo cerkev sedanje velikosti in jo posvetil Žalostni Materi Božji. Med prvo svetovno vojno je bila cerkev popolnoma porušena. Župnik Pahor je dal med letoma 1924 in 1931 po načrtih arhitekta Umberta Cuzzija zgraditi novo. Tudi ta je bila med drugo svetovno vojno močno poškodovana. Lazaristi so jo začeli obnavljati leta 1955, posvečena pa je bila šele 13. julija 1986.

Cerkev sodi med večje v koprski škofiji. Zgrajena je v novoromanskem slogu na bazilikalni osnovi. Prvotni načrt za glavni oltar je delo arhitekta Ivana Vurnika, dokončan je bil leta 1963 po načrtih Toneta Kralja. Njegovo delo je tudi kip Žalostne Matere Božje nad glavnim oltarjem ter poslikave. V lunetah stranskih ladij je upodobljen križev pot, na stenah svetlobnega nadstropja pa skrivnosti rožnega venca.

Pod korom je spovednica, ki jo je leta 2005 zasnoval arhitekt Boris Podrecca. Pročelje cerkve krasi Kraljeva podoba Žalostne Matere Božje, steklen mozaik, ki je delo Oskarja Kogoja. V desnem zvoniku so štirje zvonovi, ki so bili posvečeni 12. oktobra 1987.