Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

'Če hočeš, me moreš očistiti!'

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 hour 6 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Dragi bratje in sestre, dober dan!

V teh nedeljah nam evangelij, kot ga pripoveduje Marko, predstavlja Jezusa, ki ozdravlja vsakovrstne bolezni. V ta kontekst se dobro vključuje Svetovni dan bolnikov, ki poteka ravno danes, 11. februarja, na god Blažene lurške Device Marije. Zato s pogledom srca obrnjenim na masabejsko votlino, zrimo Jezusa, kot resničnega zdravnika teles in duš, ki ga je Bog Oče poslal na svet, da bi ozdravil človeštvo, zaznamovano z grehom in njegovimi posledicami.

'Če hočeš, me moreš očistiti!'

Današnji evangeljski odlomek (prim. Mr 1,40-45) predstavlja ozdravitev človeka, obolelega za gobavostjo, torej boleznijo, ki so jo v Stari zavezi imeli za veliko nečistost in je zato vključevala tudi izključitev gobavca iz skupnosti. Njegovo stanje je bilo zares mučno, saj se je zaradi mentalitete tistega časa čutil nečistega tudi pred Bogom, ne samo pred ljudmi. Zato je gobavec iz evangelija prosil Jezusa s temi besedami: 'Če hočeš, me moreš očistiti!' (v. 40).

'Hočem, bodi očiščen!'

Ko je Jezus to slišal, ga je obšlo sočutje (prim. v. 41). Zelo pomembno se je osredotočiti na ta Jezusov notranji odmev, kakor smo to storili med Jubilejem Usmiljenja. Ne razume se namreč Kristusovega delovanja, ne razume se Kristusa samega, če se ne vstopi v njegovo srce, polno sočutja in usmiljenja. In to ga je spodbudilo, da je stegnil roko proti temu človeku, obolelem za gobavostjo, se ga dotaknil in mu rekel: 'Hočem, bodi očiščen!' (v. 41). Najbolj presenetljivo pa je dejstvo, da se je Jezus dotaknil gobavca, saj je bilo to po Mojzesovi postavi strogo prepovedano. Dotakniti se gobavca je namreč pomenilo, okužiti se tudi od znotraj, v duhu, oziroma postati nečist. Toda v tem primeru tok ni šel od gobavca do Jezusa, da bi ga okužil, temveč od Jezusa do gobavca, da bi mu podaril očiščenje. Pri tem ozdravljenju občudujemo poleg Jezusovega sočutja in usmiljenja tudi njegovo drznost, saj ga ni skrbelo, da bi se okužil in tudi prekršil predpis, ampak ga je gnalo samo hotenje, da bi osvobodil tega človeka prekletstva, ki ga je morilo.

Ko s skesanim srcem pristopimo k zakramentu sprave, Gospod ponovi tudi nam: 'Hočem, bodi očiščen!'

Bratje in sestre. Nobena bolezen ni vzrok za nečistost. Bolezen prav gotovo zajame vso osebo, vendar na noben način ne načne ali prepreči njenega odnosa do Boga. Še več, bolna oseba je lahko še bolj združena z Bogom. Medtem ko nas greh - ta pa, napravi nečiste! Sebičnost, ošabnost, vstop v svet korupcije, so bolezni srca, katerih je potrebno biti očiščen tako, da se obrnemo na Jezusa, kot se je gobavec: 'Če hočeš, me moreš očistiti!' Sedaj v nekaj trenutkih tišine naj vsak - vsi pomislimo v svojem srcu - pogleda vase in opazuje svojo lastno nečistost, svoje grehe. Vsak naj v tišini, a z glasom srca reče Jezusu: 'Če hočeš, me moreš očistiti!' 'Če hočeš, me moreš očistiti!' In vsakič, ko s skesanim srcem pristopimo k zakramentu sprave, Gospod ponovi tudi nam: 'Hočem, bodi očiščen!' Kolikšno veselje prinese to! S tem gobavost greha izgine in začnemo spet z veseljem živeti svoj sinovski odnos z Bogom in smo ponovno v polnosti vključeni v skupnost.

Na priprošnjo Device Marije, naše Brezmadežne Matere, prosimo Gospoda, ki je bolnikom prinesel zdravje, da s svojim brezmejnim usmiljenjem ozdravi tudi naše notranje rane ter nam tako ponovno podari upanje in mir srca.« (Papež Frančišek pred opoldansko molitvijo Angelovega češčenja na Trgu sv. Petra, 11.2.2018)


 

*************************


Po molitvi in blagoslovu

»Dragi bratje in sestre! Danes se začenjajo prijave za Svetovni dan mladih, ki bo potekal januarja 2019 v Panami. Tudi jaz se bom ob navzočnosti dveh mladih prijavil preko interneta (papež se dotaknil tablice). Poglejte, prijavil sem se kot romar za Svetovni dan mladih. Na to se moramo pripraviti. Vabim mlade z vsega sveta, da živijo ta dogodek milosti in bratstva z vero in navdušenjem, bodisi, da bodo šli v Panamo, bodisi po svojih skupnostih.

15. februarja na Daljnem vzhodu in po številnih delih sveta milijoni mož in žena praznuje lunino novo leto. Prisrčne pozdrave pošiljam vsem njihovim družinam in voščim, da bi v njih vedno bolj živeli solidarnost, bratstvo in dobrohotnost in s tem prispevali k ustvarjanju takšne družbe, v kateri bo vsaka oseba sprejeta, zaščitena, bo lahko napredovala in bila vključena. Vabim vas k molitvi za dar miru, ta dragocen zaklad, ki ga je potrebno vzdrževati z vso strastnostjo, daljnovidnostjo in pogumom. Vse vas spremljam in blagoslavljam.

Pozdravljam kongoleško skupnost v Rimu in se jim pridružujem v njeni molitvi za mir v Demokratični republiki Kongo. Naj spomnim, da bo ta namen še posebej navzoč med Dnevom molitve in posta, ki sem ga napovedal za 23 februar.

Posebno misel namenjam bolnikom, ki po vseh delih sveta, poleg slabega zdravja pogosto trpijo zaradi osamljenosti in odrinjenosti. Sveta Devica, Zdravje bolnikov, pomagaj vsakemu najti tolažbo na telesu kot v duhu, s pomočjo primerne zdravstvene oskrbe in dejavne bratske ljubezni, ki ve, kako biti konkreten in solidaren.«


 

Papež Frančišek: Ko s skesanim srcem pristopimo k zakramentu sprave, Gospod ponovi tudi nam: »Hočem, bodi očiščen!«


 

Papež stigmatincem: Poživite ogenj Božje besede!


Pri papežu zaposleni pri Italijanskih poštah: Ohraniti stil poslušanja, razpoložljivosti in spoštovanja