Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Bruno in iver - ne sodi, da ne boš sojen

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 54 min 9 sec od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Kdor sodi svojega brata, je na napačni poti in bo na koncu tudi sam sojen na enak način. Edini sodnik je Bog. Tisti, ki se mu sodi, pa lahko vedno računa na obrambo Jezusa in Svetega Duha.

 

Kdor si nasilno prisvoji neko mesto ali neko vlogo, ki mu ne pripada, je obenem poraženec, kajti na koncu bo žrtev lastnega pomanjkanja usmiljenja. Tako se bo zgodilo z osebo, ki sodi svojega brata. V današnjem evangeliju Jezus pravi, da naj najprej vzamemo bruno iz svojega očesa in šele nato iver iz očesa svojega brata. Oseba, ki sodi, se moti, kajti pomeša vloge in se postavi na mesto Boga, ki je edini sodnik.

 

Jezusovo očitanje hinavstva, ki ga večkrat usmeri na pismouke, je namenjeno vsakemu med nami. Tudi zato, ker mi sodimo nemudoma, Bog pa si za sojenje vzame čas. Zato se tisti, ki sodi, moti preprosto zato, ker zavzame mesto, ki ni njegovo. In ne samo to, da se moti, ampak je tudi zbegan. Tako zelo je obseden s tem, da bi sodil neko osebo, da mu ta iver ne dá spati. Drugemu hoče vzeti iver iz očesa, a ne zaveda se, da ima v svojem očesu bruno. Zbegan je. Misli, da je njegovo bruno tista iver. Zamešal je realnost. Domišlja si stvari. Kdor sodi, bo poražen, slabo bo končal, kajti z isto mero se bo sodilo tudi njemu. Sodnik, ki pomeša mesto, ker se postavi na mesto Boga, je nadut, samozadosten, stavi na poraz. In kaj je poraz? To, da boš sojen z isto mero, s kakršno si sodil.

 

Edini, ki sodi, je Bog in tisti, ki jim Bog dá oblast, da sodijo. Jezus je zgled, ki mu je treba slediti, predvsem kar se tiče tistih, ki se ne morejo vzdržati izrekanja sodb o drugih. Jezus pred Očetom nikoli ne obsoja. Ravno nasprotno: brani! Je prvi zagovornik. Poslal nam je tudi drugega zagovornika, to je Sveti Duh. Jezus je torej naš branilec. Tisti, ki obtožuje pa je hudobec, satan. Jezus bo res sodil, ob koncu sveta, a do takrat posreduje, brani. Kdor torej sodi, posnema vladarja tega sveta, ki nenehno hodi za osebami in jih obtožuje pred Očetom.

 

Naj nam Gospod podeli milost, da bomo posnemali Jezusa -  posrednika, branitelja, zagovornika, našega in od drugih; da ne bomo posnemali drugega, ki nas bo na koncu uničil. Če želimo hoditi po Jezusovi poti, moramo, bolj kot tožitelji, biti branitelji drugih pred Očetom. Takrat, ko vidim pri drugem nekaj slabega, pojdimo moliti zanj in ga braniti pred Očetom, kot to dela Jezus. Moliti zanj, ne pa soditi! Kajti če boš sodil, boš tudi ti sojen, ko boš storil kaj slabega. Dobro si to zapomnimo! Pomagalo nam bo v vsakdanjem življenju, ko bomo hoteli soditi druge ali o njih slabo govoriti, kar je tudi ena oblika sojenja.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 23.6.2014) 

 

 

 

Papež Frančišek med današnjo jutranjo mašo:Ne soditi drugega, ampak ga po Jezusovem zgledu zagovarjati pred Očetom