Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Brezmadežna - milosti polna

1 odgovor [Zadnja objava]
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 days 10 hours od tega
Pridružen: 13.01.2011

Marija je napolnjena z milostjo
»Danes motrimo lepoto Brezmadežne Marije. Evangelij, ki opisuje prizor oznanjenja, nam predvsem preko angelovega pozdrava pomaga razumeti, kaj praznujemo danes. Angel se na Marijo obrne z besedo, ki je ni lahko prevesti in ki pomeni 'napolnjena z milostjo', 'ustvarjena od milosti', 'milosti polna' (Lk 1,28). Preden jo imenuje Marija, jo poimenuje 'milosti polna' in tako razkrije novo ime, ki ji ga je dal Bog in ki ji ustreza bolj od imena, ki so ji ga dali starši. Tudi mi jo tako imenujemo pri vsaki Zdravamariji.

Edina 'zelena oaza' človeštva
Da je Marija milosti polna pomeni, da je polna Božje navzočnosti. In če je v celoti napolnjena z Bogom, v njen ni prostora za greh. To je nekaj izjemnega, kajti vse v svetu je žal onesnaženo z grehom. Vsak med nami, ko pogleda vase, vidi temne plati. Tudi največji svetniki so bili grešniki. Vse stvarnosti, tudi najlepše, so načete z zlom – vse, razen Marije. Ona je edina 'zelena oaza' človeštva, edina neomadeževana, ustvarjena kot brezmadežna, da bi s svojim 'da' v polnosti sprejela Boga, ki je prihajal na svet, ter tako začela novo zgodovino.

Postara greh, ne leta
Vsakokrat, ko jo prepoznamo kot milosti polno, ji damo največji kompliment, istega, ki ji ga je dal Bog. Lep kompliment je namreč, ko neki gospe olikano povemo, da zgleda mlada. Ko Mariji rečemo milosti polna, ji na neki višji ravni povemo tudi to. Imamo jo za vedno mlado, saj se ni nikoli postarala zaradi greha. Obstaja ena sama stvar, ki zares postara, notranje postara: ne leta, ampak greh. Greh postara, ker ohromi srce. Zapre ga, naredi ga nepremičnega, naredi ga ovenelega. 'Milosti polna' pa je izpraznjena greha. Je torej vedno mlada, je 'mlajša od greha', je 'najmlajša med človeško vrsto'.

Marijina lepota ni v zunanjosti
Cerkev danes Mariji izreka kompliment, ko jo imenuje 'vsa lepa', 'tota pulchra'. Kakor njena mladost ni v letih, tako tudi njena lepota ni v zunanjosti. Kot pravi današnji evangelij, Marija se ne odlikuje v zunanjosti. Prihaja iz preproste družine, ponižno živi v nepoznanem kraju Nazaret. Ni bila slavna. Tudi kadar jo obišče angel, za to nihče ni vedel. Tistega dne tam ni bilo nobenega poročevalca. Marija ni imela niti nekega premožnega življenja, ampak polnega skrbi in strahov: zelo se je vznemirila, pravi evangelij. In ko je angel odšel, so se problemi samo še povečali.

Skrivnost je v Božji besedi
Pa vendar je milosti polna živela lepo življenja. Kaj je bila njena skrivnost? Lahko jo uganemo, če še enkrat pogledamo prizor oznanjenja. Marija je na mnogih slikah upodobljena, kako sedi pred angelom z malo knjigo v roki. Ta knjiga so Spisi. Marija je bila navajena poslušati Boga in se zadrževati z njim. Božja beseda je bila njena skrivnost: blizu njenemu srcu je zatem postala meso v njenem telesu. To, da je ostajala z Bogom, se z njim pogovarjala v vsaki okoliščini, je njeno življenje naredilo lepo. Ne zunanjost, ne to, kar mine, ampak srce, ki je usmerjeno k Bogu, to naredi življenje lepo. Danes z veseljem zrimo v 'milosti polno'. Prosimo jo, naj nam pomaga reči 'ne' grehu in tako ostati mladi ter reči 'da' Bogu in tako živeti lepo življenje.« (Papež Frančišek pred opoldansko molitvijo Angelovega češčenja na Trgu sv. Petra, 8.12.2017)


Papež Frančišek med opoldansko molitvijo: Marija, lepa in mlada - 'milosti polna'

 

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 days 10 hours od tega
Pridružen: 13.01.2011

Popoldne je sveti oče najprej obiskal baziliko Marije Velike ter molil pred podobo Marije, rešiteljice rimskega ljudstva. Zatem pa je, kot vsako leto 8. decembra, na praznik Brezmadežne, odšel na Španski trg v Rimu. Tam se je poklonil pred kipom Brezmadežne, ki je bil na tem mestu postavljen po razglasitvi verske dogme o Marijinem brezmadežnem spočetju. Med obredom molitve je papež Frančišek zmolil tole molitev:


Brezmadežna Mati,
petič prihajam k tvojim nogam kot rimski škof,
da te počastim v imenu vseh prebivalcev tega mesta.
Hočemo se ti zahvaliti za stalno skrb,
s katero spremljaš našo pot,
pot družin, župnij, redovnih skupnosti,
pot vseh tistih, ki vsakodnevno, včasih s težavo,
gredo skozi Rim v službo,
pot bolnikov, ostarelih, vseh revežev,
tolikih oseb, ki so prišle sem s področij vojn in lakote.
Hvala, saj komaj ti že namenimo misel ali pogled, ali bežno Zdravamarijo,
vedno začutimo tvojo nežno, a močno materinsko navzočnost.

O Mati, pomagaj temu mestu razviti 'proti telesca'
proti nekaterim virusom našega časa:
ravnodušnosti, ki pravi: »To se me ne tiče«,
družbeni nevzgojenosti, ki zaničuje skupno dobro,
strahu pred drugačnostjo in tujcem,
konformizmu preoblečenem v delanje prestopkov,
hinavščine, ko se obsoja druge, a se počne iste stvari,
sprijaznjenosti nad okoljsko in etično pokvarjenostjo,
izkoriščanja tolikih moških in žensk.

Pomagaj nam zavrniti te in druge viruse
s proti telesci, ki izhajajo iz evangelija.
Stori, da si bomo pridobili dobro navado,
da bomo vsak dan prebrali en odlomek iz evangelija,
in po tvojem zgledu ohranili v srcu Besedo,
da bo kot dobro seme obrodila v našem življenju sadove.

Brezmadežna Devica,
pred 175 leti nedaleč vstran,
v cerkvi sv. Andreja delle Fratte
si se dotaknila srca Alfonza Ratisbonne, ki je v tistem trenutku
od ateista in sovražnika Cerkve postal kristjan.
Njemu si se predstavila kot Mati milosti in usmiljenja.
Podeli tudi nam, še posebej v trenutkih preizkušnje in skušnjave,
da se bomo zazrli v tvoje razširjene roke,
po katerih se spuščajo na zemljo Gospodove milosti,
ter bomo slekli vsako ošabno nadutost
in si priznali to, kar resnično smo:
majhni in ubogi grešniki, a vedno tvoji otroci.
Da se te bomo prijeli za roko
in se tako pustili voditi k Jezusu, našemu bratu in zveličarju,
in k nebeškemu Očetu, ki se nikoli ne utrudi čakati na nas
in nam odpustiti, ko se vrnemo k njemu.
Hvala ti Marija, ker nam vedno prisluhneš!

Blagoslovi Cerkev v Rimu,
blagoslovi to mesto in ves svet.
Amen.


Po končani molitvi in počastitvi kipa Brezmadežne na španskem trgu se je sveti oče odpravil v bližnjo baziliko sv. 'Andreja delle Fratte', kjer se je pred podobo Marije s čudodelno svetinjo zadržal v molitvi.