Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

BOŽJE IME JE USMILJENJE - Pogovor Andrea Torniellia s papežem Frančiškom

Ni odgovorov
Dolores
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 8 weeks 1 day od tega
Pridružen: 17.03.2011

Drobna knjižica predstavlja pogovor med papežem Frančiškom in Andreo Torniellijem, vatikanskim poznavalcem, novinarjem časopisa "La Stampa" in urednikom spletne strani "Vatican Insider".

Papež Frančišek v sproščenem pogovoru z novinarjem, s preprosto in neposredno besedo nagovarja vse ljudi današnjega časa, ki iščejo smisel življenja, pot miru ter ozdravljenje za svoje telesne in duhovne rane. Glavna tema pogovora je usmiljenje, ki je tudi temelj njegovega papeževanja.

 

V nadaljevanju navajam papeževa odgovora na dve novinarjevi vprašanji:

 

Večkrat ste dejali, da se Bog nikoli ne naveliča odpuščati, temveč se mi naveličamo prositi za odpuščanje. Kako to, da Bog vedno znova odpušča?

 

Zato ker je Bog; ker je Usmiljenje, ki je prva Božja lastnost. Usmiljenje je Božje ime.

Ni položaja iz katerega se ne bi mogli rešiti. Ni nam treba utoniti v živem pesku, v katerega se čedalje bolj pogrezamo, bolj kot se poskušamo izvleči. Tam nas čaka Jezus z iztegnjeno roko, da nas botegne iz blata našega greha, iz brezna zla, v katerega smo zdrsnili. Zadostuje, da prenehamo lizati svoje rane in iskreno pogledamo vase. Prositi ga moramo za milost, da bi sprejeli svojo grešnost in odgovornost za storjeno zlo. Bolj ko se bomo sramovali in ponižali, hitreje in močneje nas bo objelo Božje usmiljenje. Jezus nas čaka in nas prehiteva. Drži nas za roko in je potrpežljiv z nami. Bog je zvest....

 

Kako pa lahko učimo usmiljenja otroke?

 

Tako, da jih seznanjamo z evangelijskimi zgodbami, s prilikami, in se z njimi pogovarjamo. Predvsem pa tako, da jim damo usmiljenje doživeti in razumeti, da v življenju ni pomembno ne narediti nobenega greha, ampak vedno znova vstati iz njega. Rekel sem že, da je družina naša najbližja bolnišnica: kadar zbolimo, se zdravimo v njej, dokler je mogoče. Družina je prva šola za otroke, nepogrešljiv zgled za mlade in najboljši dom za ostarele. Naj še dodam, da je družina prva šola usmiljenja, ker v njej doživljamo ljubezen in odpuščanje ter se učimo ljubiti in odpuščati.

 

Upam, da bodo tudi vas, ob branju, tolažile in bodrile papeževe besede, ki jih izreka s tako iskrenostjo, kot bi nagovarjal vsakega bralca posebej.