Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Božja Mati

2 odgovora [Zadnja objava]
Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 hours 13 min od tega
Pridružen: 10.01.2011

Pastirji in angeli

Hitro so odšli tja in našli Marijo, Jožefa in dete, položeno v jasli. Ko so to videli, so povedali o besedi, ki jim je bila rečena o tem otroku. In vsi, ki so slišali, so se začudili temu, kar so jim povedali pastirji. Marija pa je vse te besede shranila in jih premišljevala v svojem srcu. In pastirji so se vrnili ter slavili in hvalili Boga za vse, kar so slišali in videli, tako, kakor jim je bilo rečeno. Ko je bilo dopolnjenih osem dni in so dete obrezali, so mu dali ime Jezus, kakor je bil imenovan po angelu, preden je bil spočet v telesu. Lk 2,16-21

 

 

Marija je vse ohranila in premišljevala v svojem srcu …

 

Prvo, kar mi pride na misel ob današnjem evangeliju, je: Marija je že lahko ohranila vse v svojem srcu. Saj je imela kaj ohraniti. Scela je bila potopljena v božično skrivnost. Angelci, pastirci, novorojeni, obljuba se izpolnjuje … Za nas pa je božič hitro mimo, kaj hočemo premišljevati. Ko stopimo v vsakdanje življenje kaj malo ostane od angelskega božičnega petja. Ko pa se ustavim in pomislim: »Kaj pa je čakalo drugega Marijo?«, se zamislim: »Saj smo vendar na istem!« Vsakega angelskega petja je na tem svetu hitro konec, potem pride trd vsakdan, realen, poln dolgočasja, skušnjav in padcev. Marijo je čakal beg v Egipt, tudi mi moramo biti pripravljeni na beg, če hočemo preživeti. Potem sledi vrnitev in na koncu: Stati pod križem.

 

Novo leto je, zato je pravzaprav Marijino premišljevanje ravno pravšnja popotnica tudi nam. Začenjamo novo obdobje v svojem življenju. Prav je, da tudi mi premislimo, kam se podajamo! Prav je, da dobro ohranimo in prenesemo do konca prihodnjega leta.

Naj vam ob začetku leta zaželim najprej, da bi ohranili IDEALE in svoja HREPENENJA, kakor jih je kljub težkim okoliščinam ohranila Marija.

Če pogledamo v leto, ki je za nami, so se nam lahko porušili marsikateri ideali. V Cerkvi smo žal doživeli polom Mariborske škofije, v državi pa polom države. To bi še šlo, saj so padci človeški. A najhuje je, da nihče ni resnično priznal svoje zablode in nesposobnosti. Tako se rušijo ideali Cerkve in ideali družbe. Dragi bratje in sestre, ob novem letu vam želim, da bi ne uničili hrepenenj, ki jih vsak od nas nosi v sebi: hrepenimo po toplih in varnih domovih, po ljubečih odnosih, po vrednotah in spokojnem življenju. Naj vas želja po lažnem miru in lagodju ne zapelje, da bi pozabili na najvišje ideale. Ne prodajte sebe in svoja hrepenenja za nekaj drobiža in malo miru! Ohranite besede božiča v svojem srcu in jih premišljujte, da bi zmogli vztrajati z Marijo do konca!

 

Drugo, kar vam ob novem letu želim je: Čiste ljubezni! Marija besed angelovega oznanjenja ni razumela, potem pa se je podala na pot iskanja darovanjske, čiste ljubezni.

Če pogledamo v leto, ki je za nami, so Cerkev zaznamovali škandali okrog perverznosti, pedofilije in homoseksualnosti, v državi pa še hujše perverznosti celo s psi, pa svingersi in poskus izenačenja homeseksulanih zvez z zakonsko zvezo.

Dragi bratje in sestre, vedno globlje spoznavam, da naše življenje izredno močno zaznamuje pogled na spolnost. Od tega je odvisna kvaliteta naših odnosov, naše družbe in naše Cerkve. Dragi mladi, ko hrepenite po ljubezni, ne zavrzite darovanjske ljubezni. Prijateljstva bodo le toliko lepa, kolikor bo v njih sposobnosti za odpoved in darovanje. Dragi starši, tudi vaša ljubezen mora in more biti čista. Ne slepite se s praznino in begom. Če ne boste v resnici hrepeneli, da bi postajali eno telo, potem so vaši zakoni mrtvi. Vsi smo poklicani k idealu, ki ga je v polnosti uresničila naša Mati Marija. Naj nas spremlja tudi v tem, skozi leto!

 

Tretja moja želja v novem letu je: Iskrenost v dialogu! Kar je Marija razmišljala, to je izrekla. Karala je Jezusa, spraševala je angela in prosila Sina naj pomnoži vino. Ne glede na uslišanja, se je učila iskrenosti in pristnega dialoga.

Tako v Cerkvi kot družbi se obmetavamo z različnimi obtožbami, kažemo s prstom na drugega, samo da bi se izognili pogledu vase. Odnosi tako zaidejo v slepo ulico, ko pravzaprav ne vemo več, kdo je kdo in kdo kaj misli.

Iskrenost je temelj vsakega odnosa, pa se zdi tako težka. Vedno globlje spoznavam resničnost Jezusove trditve: Resnica vas bo osvobodila! Dragi bratje in sestre, samo resnica resnično osvobaja. Osvobaja za pristna prijateljstva, pristne družine in skupnosti, za pristnost Cerkve in družbe. Naj vas tudi v iskanju resnice spremlja Marijino varstvo in blagoslov.

 

Na začetku leta torej tri želje: Ohranite hrepenenja, borite se za čisto ljubezen, vztrajajte v resnici. Bog Miru naj bo z vami!

 

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 hour 47 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Hitro so odšli tja in našli Marijo, Jožefa in dete, položeno v jasli.« (Lk 2,16)

 

»Na začetku leta torej tri želje: Ohranite hrepenenja, borite se za čisto ljubezen, vztrajajte v resnici.«

 

Ohraniti hrepenenja! Kdo mi je v tem lahko večji zgled in opora kot Marija? Koliko teme se je zgrinjalo nad njo, ona pa je v moči tega, kar je hranila in premišljevala v svojem srcu, ohranila hrepenenja in pogumno sledila idealom.

 

Boriti se za čisto ljubezen! V katerem odnosu je ta boj rodil več darovanjske ljubezni kot v ljubezenskem odnosu med Jožefom in Marijo? Koliko sposobnosti za odpoved in darovanje!

 

Vztrajati v resnici! Pilat je njega, ki je Resnica sama, vprašal: »Kaj je resnica?« Jezus ni nič odgovoril. Tudi kot Dete v Betlehemu ne odgovarja na moja vprašanja. On sam je Resnica! Rojen v hlevu, povit v skromne plenice in položen v jasli, da me ne bi kdaj premamila skušnjava, da se resnica išče v sobanah mogočnikov tega sveta, v salonskih oblačilih in za obloženimi mizami. Resnica se je spustila na dno naše človeškosti in samo tam jo lahko najdem.

 

Peter, hvala za to lepo popotnico za leto, ki je pred nami! Naj rodi bogate sadove v našem potovanju od oznanjenja do Betlehema, od bega v Egipt do vrnitve, od vzpona na Kalvarijo do vstajenjskega jutra!

 

milena
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 26 weeks 13 hours od tega
Pridružen: 13.01.2011

Že sem prestopila prag zgodnje starosti. Vsako leto prištejem še eno. Peter nas vzpodbuja k ohranitvi idealov in hrepenenj. Včasih sem imela občutek, da samo mi mladi stremimo za ideali, "tastari" so pač, kar so in pri njih ne more biti sprememb. Danes, ko pobliže spoznavam svet starejših, tudi preko našega DPVZD, odkritavm, kako hitro sem spremenila, hvala Bogu, ne izgubila hrepenenja. Še enkrat - hvala Bogu, sem v teh štirih letih zgodnje starosti poglobila odnos z Gospodom, spoznala obstoj darovanjske ljubezni. Prej sem namreč čutila, da mene ni, če nisem strogo vztrajala "pri svojem" in nisem pustila kaj veliko dialoga. Kakšno iskanje skupne resnice!

Hvala Bogu za Petra, ki nam vsem lepo kaže, nas vzgaja in pripravlja za delovanje v življenju, v vsakem odnosu in trenutku dneva. V soboto sva bila s Francijem prvič pri invladilu, 60-letnem moškem, ki je že od začetka svoje zgodnje starosti zaradi tumorja v glavi na invalidskem vozičku. Imam občutek, da je naš Franci izgubil več hrepenenj, kakor oni v zadnjih 10 letih - na invalidskem vozičku. Verjame, da bo še hodil, da mora samo "obuditi" ohromelo levo stran telesa. Mogoče pa je ravno ta poslan, da Franciju vrne ideale in hrepenenja.

Gospod, daj mi milost spoznanja, komu sem sama poslana v pomoč, da razvije ideale in hrepenenja. Mogoče starejšim, kakor je Peter rekel, da je prav, širiti Gospoda tudi po domovih.