Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Bog v vsakem času vabi k spreobrnjenju

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 14 hours 42 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Bog v vsakem času vabi k spreobrnjenju

»Bog kliče na različne načine – in sicer tako, da v vsakem času vabi k spreobrnjenju. Pri tem gre za močno izbiro, za odločitev, v katero je posvečena oseba dejavno vključena in ki jo vodi naprej po življenjski poti. Ena izmed nevarnosti, s katero se lahko soočimo, če ne dopustimo Bogu, da nas postavi pod vprašaj, je »verska trpkost«, iz katere izhaja nesrečnost. Posvečeni tako postajajo »zbiralci krivic«, kot je značilno za tiste, ki se nenehno čutijo žrtve in se neprenehoma pritožujejo. Sv. Terezija Jezusova je svoje sosestre svarila pred skušnjavami, da bi se čutile predmet krivic. Gre za držo, kateri je treba nasprotovati s spreobrnjenjem. Vstopiti v skupnost torej pomeni, da se je potrebno pripraviti, da bi prehajali iz spreobrnjenja v spreobrnjenje, saj to vodi k ponižnosti.

 

Ne pridevniki, ampak teologija samostalnikov

Ponovno bi vas rad spomnil, da je pomembno, da se pri govoru ne uporablja pridevnikov, ampak teologijo samostalnikov, kot nakazuje tudi frančiškanski duh.

 

Ne misliti nase, živeti kot priče

Misijonarstvo je tema, s katero je povezano pomanjkanje poklicev. S posvečenjem se ne sme več misliti nase, ampak živeti kot priče. Seveda to ne pomeni, da je potrebno izvajati prozelitizem, ampak oznanjati Jezusa bolj z življenjem kot z besedami, kot je svojim bratom naročal sam Frančišek Asiški. Ni naključje, da so tudi sodobne svetnike, kot je Terezija iz Kalkute, spoštovali tako verni kot neverni, prav zahvaljujoč njihovemu pričevanju. Zato vas povabim, da bi o tem pričevali s ponižnostjo in predvsem z uboštvom, ki mora biti živeto v konkretnosti. Hudi duh vstopa prav preko žepov, to je preko pomanjkanja doslednosti glede na zaobljubo uboštva. Le-ta mora biti po besedah sv. Ignacija Lojolskega 'mati in zid' redovnega življenja.

 

V boju proti posvetnosti je potrebna ponižnost

Posvaril bi pred posvetnostjo, v katero včasih zdrsne Cerkev. Duh posvetnosti ji škodi, tako da Jezus v molitvi prosi Očeta, naj nas oddalji, ne od sveta, ampak od duha sveta, ki vse uničuje in vodi v dvoličnost. Da bi se zoperstavili temu zlu, je potrebna ponižnost. Druga skušnjava pa je klerikalizem, otrok posvetnosti. Na ta način obstaja tveganje, da bi pastirji postali gospodarji namesto služabniki. Zato je potrebno ponovno odkriti in nadaljevati strukturo služenja znotraj cerkvene skupnosti.

 

Bog se nikoli ne naveliča odpuščati

Kapucini ste bili prav tako povabljeni, da bi živeli svoje Pravilo na naraven način, sprejemali in spoštovali druge. Bratsko občestvo se udejanja na naraven način, ne ustvarja se ga umetno. Le-to je milost Svetega Duha in se hrani z odpuščanjem. Usmiljenje. Bog se nikoli ne naveliča odpuščati; kvečjemu mi smo tisti, ki se naveličamo prositi za odpuščanje. V zvezi s tem bi navedel primera dveh duhovnikov: najprej ostarelega kapucina v Buenos Airesu, ki mu je včasih prišel dvom, da je bil preveč usmiljen, ko je podeljeval odvezo mnogim vernikom, ki so prihajali k njemu v spovednico – tedaj je odšel pred oltar in Jezusu rekel, da je bil On sam tisti, ki mu je dal zgled. Drugi pa je duhovnik Felice v Manzonijevem romanu Zaročenca, ki je bil znamenje konkretnega usmiljenja med pomoči potrebnimi in grešniki.  

 

Mlade Cerkve lahko pomagajo 'babici' Evropi

Ponovno odkrijmo sočutje in sposobnost jokanja. Potrebno je evangelizirati Evropo, ki je iz 'matere' postala 'babica' in ne uspe več rojevati otrok v veri. Mlade Cerkve lahko pomagajo stari celini ponovno zanetiti žerjavico vere, ki še vedno gori. Že če pogledamo pričevanje mnogih žena s Filipinov, ki služijo v premožnejših družinah. Čeprav so izbrane za točno določene zadolžitve in naloge, pa se v svojem pogovoru z otroki in mladimi v teh družinah spremenijo v katehistinje.

 

Zgled za mlade

Dajem vam nalogo, da dajete zgled pričevanja mladim, ki občudujejo frančiškanskega duha in so odprti za karizmo veselja in preprostosti, ki jo zgled sv. Frančiška ponuja v vsakem času…« (Papež Frančišek bratom kapucinom; Vatikan, 10.10.2019)     

 
Papež kapucinom: Bog v vsakem času vabi k spreobrnjenju