Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Bog nas vedno čaka, Bog hodi z nami!

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 hours 32 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Navzočnost Gospoda v našem življenju - to je navzočnost, ki nas spremlja. V zgodovini Božjega ljudstva so lepi trenutki, ki nas navdajajo z veseljem, in so tudi težki trenutki bolečine, trpljenja in greha. A tako v težkih trenutkih, kot v lepih trenutkih, je ena stvar vedno ista: Gospod je tam, nikoli ne zapusti svojega ljudstva! Kajti Gospod se je na tisti dan greha, prvega greha, odločil, nekaj je izbral: da bo v zgodovini s svojim ljudstvom. Bog, ki nima zgodovine, saj je večen, je želel biti v zgodovini, hoditi blizu svojega ljudstva. In še več: postati eden izmed nas in kot eden izmed nas hoditi z nami v Jezusu. To nam govori o ponižnosti Boga.

 

Veličina Boga je torej prav njegova ponižnost. Želel je hoditi s svojim ljudstvom. In ko se je njegovo ljudstvo z grehom, z idolatrijo oddaljilo od njega, je bil On tam in je čakal. Imel je isto držo ponižnosti tudi Jezus, ki je hotel hoditi z grešniki. Pa tudi z naduteži, saj je Jezus storil veliko, da bi pomagal prav nadutim srcem farizejev. Ponižnost. Bog vedno čaka. Bog je poleg nas. Bog hodi z nami, je ponižen… Jezus nas vedno čaka. To je Božja ponižnost.

 

Cerkev pa z veseljem pripoveduje o tej ponižnosti Boga, ki nas spremlja. Tako kot v omenjenem psalmu. V Gospodovo hišo pojdemo z veseljem, ker nas On spremlja, ker je z nami. Spremlja nas tudi v našem osebnem življenju, in sicer z zakramenti. Zakrament ni nekakšen magičen obred: je srečanje z Jezusom Kristusom, v njem se srečamo z Gospodom. Jezus je naš 'tovariš na poti'. Spremlja pa nas tudi Sveti Duh. On nas v srcu uči tistega, česar ne vemo, in nas obenem spominja na vse tisto, kar nas je naučil Jezus. Tako nam daje občutiti lepoto prave poti. Bog Oče, Sin in Sveti Duh so 'tovariši na poti' in z nami oblikujejo zgodovino. In to Cerkev obhaja z velikim veseljem, tudi v evharistiji.

 

Če je On vstopil v našo zgodovino, vstopimo tudi mi nekoliko v Njegovo zgodovino. Ali pa ga vsaj prosimo za milost, da bi dopustili, da nam On piše našo zgodovino.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 24.9.2013)

 

 

 

 

 

Papež pri jutranji maši: Bog hodi z nami, je ponižen, vedno nas čaka

 

 

 

 

 

»Naše srce želi 'nekaj več', kar ni samo 'znati več' ali 'imeti več', ampak je predvsem 'biti več'. Razvoj ni mogoče zvesti zgolj na ekonomsko rast, ki pogosto ne gleda na najšibkejše in nezaščitene osebe. Svet se lahko izboljša samo, če je primarna pozornost usmerjena na osebo, če je napredovanje osebe celostno, v vseh njenih razsežnostih, vključno z duhovno, če se ne zanemari nikogar, vključno z reveži, bolniki, zaporniki, osebami v stiski, tujci, če je mogoče preiti iz kulture odpadkov h kulturi srečanja in sprejemanja.« (Iz poslanice papeža Frančiška za svetovni dan migrantov. Izšla 24.9.2013)

 

 

Izšla prva poslanica papeža Frančiška: Migranti in begunci: naproti boljšemu svetu