Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Bog je majhen, blizu in konkreten - duhovne vaje za prostovoljce

Od 16. do 18. decembra 2016, so na Mirenskem Gradu potekale duhovne vaje za prostovoljce Vincencijeve zveze dobrote. Zbrala se nas je zelo pisana druščina iz vseh vetrov in vseh generacij. Bilo nas je zelo veliko, kar okoli 70. Duhovne vaje je vodil Peter Žakelj.

Duhovne vaje smo začeli v petek z okusno večerjo, sledil je spoznavni večer, kjer nam je naš duhovni vodja Peter Žakelj tudi predstavil temo duhovnih vaj. Tema v katero smo se poglabljali je bila: Bog stopa med nas majhen, blizu in na konkreten način. Sledila je molitev in počitek. V soboto, ko smo pozajtrkovali, smo dopoldne namenili razmišljanju o majhnosti. Najprej smo razmišljali vsak pri sebi, potem pa smo se razdelili po skupinah, kjer smo svoja razmišljanja delili z drugimi člani skupine. Možgančki so delali sto na uro!:) Potem smo se zopet zbrali vsi skupaj in svoja razmišljanja podelili tudi s Petrom, ki nam je osvetlil še dodatne poglede.

Pa poglejmo kaj smo razmišljali o majhnosti. Bog se nam je približal čisto v vsem. Rodil se je kot človek, v skromnem hlevčku in živel je čisto običajno življenje delavca. Videli smo, da smo sami zelo težko majhni in ponižni. Vsak izmed nas bi bil rad pomemben, uspešen. Rad bi se postavil s tem kar ima. Videli smo, da šele takrat, ko smo majhni, lahko vidimo tudi druge takšne kakršni so in jih takšne sprejemamo. Vsi ljudje smo enako pomembni, ne glede na to koliko smo sposobni, kaj znamo, kaj imamo, itd.

Dopoldan je hitro minil. Da bi se malo odpočili od razmišljanja, smo po kosilu odšli na sprehod in se naužili primorskega zraka in lepega dneva.

Po sprehodu smo se zopet zbrali in tokrat smo se ukvarjali s tem kako biti blizu. Jezus se je rodil kot brezdomec, izkusil je kaj pomeni biti begunec, bil je tesarjev sin. Vse to samo zato, da bi nam bil blizu v vseh mogočih situacijah. Jezus ne obsoja nikogar, temveč gre do tistih najbolj zavrženih, jih sprejme in jim odpusti. Blizu drug drugemu smo si, če smo iskreni eden do drugega in na ta način lahko tudi bolj razumemo drugega in smo sočutni.

Zvečer smo imeli družabni večer, na katerem smo pekli pice v krušni peči, se družili, igrali družabne igre, nekateri so pogledali film.

Tudi naši najmljajši so imeli svoj program na duhovnih vajah. Mamice so jim majhnost, bližino in konkretnost, predstavile na njim razumljiv način. Da prihaja Bog med nas majhen, so izkusili na primeru malega dojenčka (lutke) Jezuščka. Podnevi in ponoči so se otroci izmenjevali in za njega skrbeli. Tako jim je bil Bog tudi blizu. Včasih so ga tudi nahranili, previli in z odejico pokrili, torej so konkretno poskrbeli zanj. Otroci so res lepo poskrbeli za svojega Jezuščka.

V nedeljo dopoldne je bila na vrsti za razmišljanje konkretnost. Ugotovili smo, da je Bog konkreten zato, da nam je lahko zgled in se lahko od njegovega zgleda učimo. Prišel je med nas in živel življenje kot vsak izmed nas, s konkretnimi težavami. Videli smo, da če hočemo, da nam je skupaj lepo, moramo za to konkretno nekaj narediti. Za primer, če smo hoteli, da duhovne vaje lepo tečejo, smo morali za to konkretno delati, imeti urnik, se držati dogovorov, itd.

Vzdušje na duhovnih vajah je bilo zelo lepo in domače. Še posebej ko smo mlajši in odrasli skupaj zapeli, se je čutila v zraku povezanost in harmonija.

In že se je naše skupno druženje na duhovnih vajah bližalo koncu. Sledila je maša, kjer so nam otroci pripravili zelo lepo presenečenje, zaigrali so nam igrico o Jezusovem rojstvu, ki nas je vse ganila in povezala. Bilo je zelo lepo. Duhovne vaje smo zaključili z odličnim kosilom.

Duhovne vaje so res odlična priložnost, da se poglobimo v razmišljanje, rastemo, smo blizu drug drugemu in se med seboj družimo. Nama je bilo zelo lepo in iz duhovnih vaj sva odšla bogatejša in mirnejša kot sva prišla. Malokje je priližnost za takšno prijetno druženje, povezanost in poglobitev vase, za kar sva vsem udeležencem teh duhovnih vaj zelo hvaležna!

Mateja in Peter