Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Blagri - pot k sreči in veselju

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 hour 12 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Blagri so sporočilo za vse človeštvo

(Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco začel nov sklop katehez o blagrih. Izpostavil je, da so blagri kristjanova osebna izkaznica, namenjeni so vsemu človeštvu ter prinašajo srečo in veselje.)

 

»Ko je zagledal množice, se je povzpel na goro. Sédel je in njegovi učenci so prišli k njemu. In odprl je usta in jih učil, rekoč: 'Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo. Blagor žalostnim, kajti potolaženi bodo. Blagor krotkim, kajti deželo bodo podedovali. Blagor lačnim in žejnim pravičnosti, kajti nasičeni bodo. Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli. Blagor čistim v srcu, kajti Boga bodo gledali. Blagor tistim, ki delajo za mir, kajti imenovani bodo Božji otroci. Blagor tistim, ki so zaradi pravičnosti preganjani, kajti njihovo je nebeško kraljestvo. Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali, preganjali in vse húdo zoper vas lažnivo govorili. Veselite in radujte se, kajti vaše plačilo v nebesih je veliko. Tako so namreč preganjali že preroke, ki so bili pred vami.'« (Mt 5,1-12)

 

Blagri – kristjanova osebna izkaznica

»Besedilo o blagrih iz Matejevega evangelija, s katerim se začne 'govor na gori', je razsvetlilo življenja vernikov in tudi mnogih nevernikov. Težko je, da se nas ne bi dotaknile te Jezusove besede in upravičena je želja, da bi jih razumeli in jih dojeli v popolnosti. Blagri vsebujejo kristjanovo 'osebno izkaznico' – to je naša osebna izkaznica –, kajti izrisujejo obraz samega Jezusa, njegov življenjski slog. V prihodnjih katehezah bom razlagal posamezne blagre, danes pa sem naredil splošen uvod v te Jezusove besede.

 

Blagri namenjeni vsemu človeštvu

Predvsem je pomembno, kako se zgodi razglasitev tega sporočila. Ko Jezus zagleda množice, ki so mu sledile, se povzpne na blago pobočje, ki obdaja Galilejsko jezero. Sede, se obrne na učence in jim spregovori o blagrih. Sporočilo je torej namenjeno učencem, a na obzorju so množice, torej vse človeštvo. Gre za sporočilo za vse človeštvo.

'Gora' nas spominja na Sinaj, kjer je Bog izročil Mojzesu zapovedi. Jezus začne učiti novo postavo: biti ubogi, biti krotki, biti usmiljeni … Te nove zapovedi so mnogo več kot pravila. Jezus namreč ničesar ne nalaga, ampak razkriva pot sreče – svojo pot, s tem ko osem krat ponovi besedo 'blagor'.

 

Ne sedanja situacija, ampak novo stanje

Vsak blagor je sestavljen iz treh delov. Najprej imamo vedno besedo 'blagor' [blagrovani]. Zatem imamo situacijo, v kateri se nahajajo blagrovani: uboštvo duha, žalost, lahkota, žeja po pravičnosti in tako dalje. Na koncu je še razlog za blagre, ki se začne z veznikom 'kajti'. In tako imamo osem blagrov, ki bi se jih bilo treba naučiti na pamet in to Jezusovo postavo imeti v mislih in srcu.

Bodimo pozorni na naslednje: razlog za blagre ni sedanja situacija, ampak novo stanje, ki ga blagrovani prejmejo v dar od Boga: 'kajti njihovo je nebeško kraljestvo', 'kajti potolaženi bodo', 'kajti deželo bodo podedovali' in tako naprej. Tretji element, ki je razlog za srečo, Jezus pogosto uporablja v prihodnjiku: 'potolaženi bodo', 'deželo bodo podedovali', 'imenovani bodo Božji otroci'.

 

Blagri vedno prinesejo veselje

A kaj pomeni beseda 'blagrovan' [blaženi]? Izvorna beseda ne pomeni nekoga, ki ima poln trebuh ali mu je dobro, ampak pomeni osebo, ki je 'v stanju milosti, ki napreduje v Božji milosti in napreduje po Božji poti: potrpežljivost, uboštvo, služenje drugim, tolažba … Ti so srečni, ti bodo blagrovani [blaženi]'.

Blagri vedno pomenijo veselje. Bog, da bi se nam podaril, pogosto izbere nepričakovane poti, morda poti naših omejenosti, naših solza, naših porazov. To je velikonočno veselje, o katerem govorijo vzhodni bratje, veselje, ki ima stigme, a je živo, ki je šlo skozi življenje in je izkusilo moč Boga. Blagri ti prinesejo veselje, vedno. So pot, po kateri se pride k veselju.

 

Povabim vas, naj danes vzamemo v roke Matejev evangelij in preberemo peto poglavje, ki govoru o blagrih, da bi razumeli to tako lepo in gotovo pot sreče, ki nam jo predlaga Gospod.« (Papež Frančišek v katehezi med splošno avdienco v Avli Pavla VI.; Vatikan, 29.1.2020)

 

Papež med splošno avdienco o blagrih: Blagri so sporočilo za vse človeštvo