Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

'Blagor mrtvim, ki umrjejo v Gospodu'

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 15 hours 58 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Praznik vseh svetih je naš praznik
»Praznik vseh svetih je naš praznik. Ne zato, ker smo dobri, ampak ker se je Božja svetost dotaknila našega življenja. Svetniki niso popolni modelčki, temveč osebe, skozi katere je šel Bog. Lahko jih primerjamo z barvnimi okni v cerkvah, skozi katera v notranjost pronica svetloba v različnih barvnih odtenkih. Svetniki so naši bratje in sestre, ki so sprejeli Božjo luč v svoja srca in so jo posredovali svetu, vsak v svojem odtenku. A vsi so bili prosojni, borili so se, da so odstranili madeže in sence greha in tako omogočili pronicanje nežne Božje luči. To je življenjski cilj tudi za nas.

 

Biti blaženi pomeni biti srečni
V današnjem evangeliju Jezus svojim učencem in vsem nam pravi 'blaženi' (glej Mt 5,1-12). S to besedo se začne njegovo pridiganje, kar je evangelij, dobra novica, ki je pot sreče. Kdor je z Jezusom, je blaženi, je srečen. Sreča ne pomeni imeti nekaj ali postati nekdo. Resnična sreča pomeni biti z Gospodom in živeti za ljubezen. Verujete to? Sestavine za srečno življenje se imenujejo blagri: blaženi so preprosti, ponižni, ki ustvarjajo prostor Bogu, ki znajo jokati z drugimi in zaradi svojih napak, ostajajo krotki, borijo se za pravičnost, so usmiljeni do vseh, varujejo čistost srca, vedno delajo za mir in ostajajo v slavi, ne sovražijo in tudi kadar trpijo, na hudo odgovarjajo z dobrim.

 

Blagri – zemljevid krščanskega življenja
To so torej blagri. Ne terjajo bučnih dejanj, niso namenjeni super ljudem, ampak za nekoga, ki živi vsakodnevne preizkušnje in napore, kakor mi. Svetniki so takšni: kakor vsi dihajo zrak, onesnažen z zlom, ki obstaja na svetu. A na poti nikoli ne izgubijo izpred oči Jezusove steze, nakazane z blagri, ki so kakor zemljevid krščanskega življenja. Danes je praznik vseh tistih, ki so dospeli na cilj, ki ga je razkrival ta zemljevid. Ne samo svetniki s koledarja, ampak mnogi bratje in sestre izza  'sosednjih vrat', ki smo jih morda srečali in poznali. Danes je praznik družine, mnogih preprostih in skritih oseb, ki v resnici pomagajo Bogu peljati naprej ta svet. In teh je danes veliko!

 

Zaklad življenja je Gospod
Predvsem so to ubogi v duhu. To pomeni, da ne živijo za uspeh, oblast in denar. Zavedajo se, da kdor kopiči zaklade zase, pred Bogom ne postaja bogat. Nasprotno od tega, verujejo, da je Gospod zaklad življenja, ljubezen do bližnjega pa je edini vir zaslužka. Včasih smo nezadovoljni, ker nam nekaj manjka, ali pa zaskrbljeni, ker se nas ne obravnava, kot bi želeli. Spomnimo se, da ni v tem naš blagor, ampak v Gospodu in ljubezni. Samo z njim, samo v ljubezni se živi kot blaženi.

 

Blagor mrtvim, ki umirajo v Gospodu
Še en blagor je, ki ga ne najdemo v evangeliju, ampak v knjigi Razodetje. Govori o koncu življenja: 'Blagor mrtvim, ki umirajo v Gospodu!' (Raz 14,13). Jutri bomo povabljeni z molitvijo spremljati naše rajne, da bi se vedno veselili v Gospodu. S hvaležnostjo se spomnimo naših dragih in molimo zanje. Božja Mati, Kraljica svetnikov in Vrata nebeška, naj posreduje za našo pot svetosti in za naše drage, ki so bili pred nami in so že odšli v nebeško domovino.« (Papež Frančišek v nagovoru pred opoldansko molitvijo Angelovega češčenja, na Trgu sv. Petra, 1.11.2017)

 

 

 

Papež na praznik vseh svetih: Blagri so zemljevid krščanskega življenja