Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Biti sol in luč za druge

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 hours 57 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Sol za druge, luč za druge

»V odlomku iz Matejevega evangelija Jezus pravi svojim učencem, da so sol zemlje in luč sveta (glej Mt 5,13-16). Biti sol in luč za druge, ne da bi si zapisovali zasluge, je preprosto običajno pričevanje, h kateremu je poklican vsak kristjan. Največje kristjanovo pričevanje pa je dati življenje, kakor je to storil Jezus, kar je torej mučeništvo. A imamo še neko drugo pričevanje, to je pričevanje vsakega dne, ki se začne zjutraj, ko se zbudimo, in se konča zvečer, ko zaspimo.

 

Zdi se malo, a Gospod iz našega malega dela čudeže, dela čuda. Potrebna pa je drža ponižnosti, kar pomeni, da si prizadevamo biti sol in luč. Sol za druge, luč za druge, kajti sol ne daje okusa sama sebi, ampak je vedno na razpolago. Luč ne razsvetljuje sama sebe, ampak je vedno na razpolago. Sol za druge. Malo soli, ki pomaga testu, a malo. V trgovinah soli ne prodajajo na tone, temveč v majhnih vrečkah. To je dovolj. Zatem, sol ne hvali sama sebe, kajti ne služi sama sebi. Vedno je v pomoč drugim: pomagati ohraniti stvari, dati okus stvarem. Preprosto pričevanje.

 

Nobene zasluge

Biti kristjan vsakega dne pomeni torej biti kakor luč, ki je za ljudi, ki pomaga v temnih trenutkih. Gospod nam takole pravi: 'Ti si sol, ti si luč.' 'Ah, saj res! V cerkev bom pritegnil veliko ljudi in naredil nekaj …' Ne. Storil boš to, da bodo drugi videli in slavili Očeta. In niti se ti ne bo pripisala nikakršna zasluga. Ko nekaj jemo, ne pravimo 'Kako dobra sol'. Pravimo 'dobro testo, dobro meso'. Ne pravimo, 'Dobra sol'. Zvečer, ko gremo domov, ne pravimo 'Dobra luč', ampak zanemarimo luč in živimo to, kar luč osvetljujejo. To je razsežnost, zaradi katere smo kristjani v življenju anonimni.

 

Sem danes bil sol, luč?

Nismo mi protagonisti naših zaslug in zatorej nam ni treba biti kot tisti farizej, ki se Gospodu zahvaljuje, ker misli, da je sam dober svetnik. Za vse nas bo ob koncu dneva lepa molitev, če se bomo vprašali: 'Sem danes bil sol? Sem danes bil luč?' To je svetost vsakega dne. Naj nam Gospod to pomaga razumeti.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 12.6.2018)

 

Jutranja homilija: Kristjanovo pričevanje - biti sol, biti luč