Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Binkošti

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 19 hours 41 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Dragi bratje in sestre, dober dan!

Današnji praznik binkošti je višek velikonočnega časa, ki je osredotočen na Jezusovo smrt in vstajenje. Ta slovesni praznik nas spomni in nam da ponovno podoživeti izliv Svetega Duha na apostole in druge učence, ki so bili zbrani v molitvi z Devico Marijo v dvorani zadnje večerje (prim. 2,1-11). Ta dan se je začela zgodovina krščanske svetosti, saj je Sveti Duh vir svetosti, ki ni privilegij redkih, ampak poklicanost vseh.

Sveti Duh razliva svetost povsod v svetem vernem Božjem ljudstvu

Po krstu smo namreč vsi poklicani biti deležni istega Kristusovega božanskega življenja in z birmo postanemo njegove priče v svetu. 'Sveti Duh razliva svetost povsod v svetem vernem Božjem ljudstvu' (Gaudete et exsultete, 6). 'Bog hoče ljudi posvečevati in zveličati ne posamič in brez vsakršne medsebojne zveze, temveč jih hoče narediti za ljudstvo, ki bi ga v resnici priznavalo in mu sveto služilo' (Lumen gentium, 9).

 

Danes je praznik razlitja Svetega Duha

Že po starodavnih prerokih je Gospod naznanil ljudstvu ta svoj načrt. Ezekijel: 'Svojega duha denem v vašo notranjost in storim, da se boste ravnali po mojih zakonih, se držali mojih odlokov in jih izpolnjevali… in boste moje ljudstvo in jaz bom vaš Bog' (Ezk 36,27-28). Prerok Joel: 'Potem se bo zgodilo: Razlil bom svojega duha na vsakega človeka in prerokovali bodo vaši sinovi in vaše hčere… Tudi na hlapce in dekle bom v tistih dneh razlil svojega duha. Vsak, kdor bo klical Gospodovo ime, bo rešen' (Jl 3,1-2.5). Vse te prerokbe so se uresničile v Jezusu Kristusu sredniku in poroku večnega izlitja Duha. In danes je praznik razlitja Svetega Duha.

 

Sadovi Duha

Od tistega binkoštnega dne in vse do konca časov je ta svetost, katere polnost je Kristus, podarjena vsem tistim, ki se odprejo delovanju Svetega Duha in si prizadevajo biti učljivi. Sveti Duh nam da okušati polnost veselja. Sveti Duh, ko pride v nas, premaga suhost, odpre srce za upanje, preganja in spodbuja notranje zorenje v odnosu z Bogom in z bližnjim. Kakor to pravi sv. Pavel: 'Sad Duha pa je: ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, blágost, dobrotljivost, zvestoba, krotkost, samoobvladovanje' (Gal 5,22). Vse to počne Duh v nas. Zato, danes praznujemo to bogastvo, ki nam ga podarja Oče.

 

Prošnja k Devici Mariji

Prosimo Devico Marijo naj tudi danes Cerkvi izprosi obnovljene binkošti, obnovljeno mladost, ki nam bodo podarile veselje do življenja in pričevanja evangelija in 'prebudi v nas močno željo, da bi bili sveti za večjo Božjo slavo' (Gaudete et exsultete, 177).« (Papež Frančišek v nagovoru pred opoldansko molitvijo 'Raduj se Kraljica nebeška', na Trgu sv. Petra, 20.5.2018)


*******************

Po molitvi:

 

Jeruzalem – molitev za mir

»Dragi bratje in sestre, binkošti nas s srcem vodijo v Jeruzalem. Sinoči sem bil duhovno povezan z molitvenim bdenjem za mir v tem mestu, svetem tako za jude, kristjane in muslimane. Danes nadaljujemo s klicanjem Svetega Duha, da prebudi voljo in geste za dialog in spravo v Sveti deželi in na vsem Bližnjem vzhodu.

 

Prošnja k Svetemu Duhu za Venezuelo

Posebno omembo želim posvetiti ljubljeni Venezueli. Prosim, da bi Sveti Duh, vsemu venezuelskemu ljudstvu, vsem, oblastnikom, dal modrost, da bi se srečali na poti miru in edinosti. Molim tudi za zapornike, ki so včeraj umrli.

 

Svetovni misijonski dan

Dogodek binkošti je začetek vesoljnega poslanstva Cerkve. 

Zato je bila danes objavljena poslanica za naslednji svetovni misijonski dan. Z veseljem omenjam,  da je bilo včeraj 175 let od začetka Otroške misijonske družbe, v kateri so otroci protagonisti misijonstva z molitvijo, z majhnimi vsakodnevnimi gestami ljubezni in služenja. Zahvaljujem se ter spodbujam vse otroke, ki sodelujejo pri razširjanju evangelija v svetu. Hvala.« 

Papež Frančišek: Danes je praznik razlitja Svetega Duha


Venezuela - modrost. Jeruzalem - molitev za mir. Svetovni misijonski dan