Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Bdeti nad svojim srcem

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 hour 10 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Problem je oslabelo srce

»Bodimo čuječi nad svojim srcem, da se ne bi oddaljilo od Gospoda. Naše srce namreč lahko oslabi in se odvrne od Gospoda. Grešnik lahko postane svetnik, pokvarjenec pa ne more. Pot do pokvarjenosti je ravno oslabelo srce. Primer sta David in Salomon.

Berilo iz 1. knjige kraljev (1 Kr 11,4-13) pripoveduje o Salomonu in njegovi nepokorščini. Salomonovo srce ni ostalo 'celo za Gospoda, njegovega Boga, kakor srce njegovega očeta Davida'. To je nenavadno, saj Salomon ni naredil velikih grehov, vedno je bil uravnotežen, medtem ko za Davida vemo, da je imel težko življenje, bil je grešnik. Pa vendar je David svetnik, za Salomona pa pravimo, da se je njegovo srce odvrnilo od Gospoda. Gospod mu je bil naklonjen, ko je prosil za modrost pri vladanju, namesto za bogastvo. Kako lahko to razumemo? Ko je David storil greh, je vedno prosil odpuščanja, nasprotno pa se je Salomon, o katerem je ves svet govoril dobro, od Gospoda oddaljil in častil druge bogove. Tukaj je problem oslabitev srca. Ko srce začne slabeti, ni enako kot situacija greha: storiš greh in se tega takoj zavedaš. Slabljenje srca pa je počasna pot, ko drsim počasi, počasi … In Salomon, ki je zaspal v svoji slavi, je začel počasi hoditi po tej poti.

Kaj pa moje srce? Je močno?

Bolje očiten greh kot pa šibko srce. Veliki kraj Salomon se je pokvaril: mirno pokvaril, kajti njegovo srce je postalo slabotno. Moški in ženska s slabotnim srcem sta poražena moški in ženska. To je proces mnogih kristjanov, mnogih med nami. Četudi se zdi, da nekdo dela velike korake naprej, je treba zastaviti vprašanje: Kako pa je s tvojim srcem? Je močno? Ostajaš zvest Gospodu ali pa počasi drsiš?

Bdeti nas svojim srcem

Drama oslabelega srca se lahko zgodi vsem nam. Kaj storiti? Pomembna je čuječnost, bdeti nad svojim srcem. Vse dni biti pozoren, kaj se dogaja v tvojem srcu. David je svetnik. Bil je grešnik. Grešnik lahko postane svetnik. Salomon pa je bil zavrnjen, ker je bil pokvarjenec. Pokvarjenec ne more postati svetnik. Do pokvarjenosti pa se pride po tej poti slabljenja srca. Čuječnost. Vse dni bdeti nad srcem! Kako je z mojim srcem? Kako je z mojim odnos z Gospodom? In okušati lepoto in veselje zvestobe.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 8.2.2018)


Papež Frančišek: Grešnik lahko postane svetnik, pokvarjenec ne more