Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

b01 polnočnica - Naša hrepenenja

6 odgovorov [Zadnja objava]
Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 16 hours 4 min od tega
Pridružen: 10.01.2011

Jezusovo rojstvo

 

Tiste dni je izšel ukaz cesarja Avgusta, naj se popiše ves svet. To popisovanje je bilo prvo v času, ko je bil Kvirinij cesarski namestnik v Siriji. In vsi so se hodili popisovat, vsak v svoj rodni kraj. Tudi Jožef je šel iz Galileje, iz mesta Nazareta, v Judejo, v Davidovo mesto, ki se imenuje Betlehem, ker je bil iz Davidove hiše in rodbine, da bi se popisal z Marijo, svojo zaročenko, ki je bila noseča. Ko sta bila tam, so se ji dopolnili dnevi, ko naj bi rodila. In rodila je sina, prvorojenca, ga povila in položila v jasli, ker v prenočišču zanju ni bilo prostora.

Pastirji in angeli

V istem kraju so pastirji prenočevali na prostem in čez noč stražili pri svoji čredi. Gospodov angel je stopil k njim in Gospodova slava jih je obsijala. Zelo so se prestrašili. Angel pa jim je rekel: »Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Mesija, Gospod. To vam bo v znamenje: našli boste dete, povito in položeno v jasli.« In nenadoma je bila pri angelu množica nebeške vojske, ki je hvalila Boga in govorila:

»Slava Bogu na višavah

in na zemlji mir ljudem, ki so mu po volji.« Lk 2,1-14

 

 

Dober večer!

 

Si predstavljam, da ste malo zaspani. Da mi med pridigo ne zaspite, vas bom nekaj vprašal: Ste uspešno sledili vsem akcijam v decembru? Vam je uspelo iti na vse zaključne prireditve? Ste si uspeli ogledati vse, kar se je ponujalo? Ste kupili vse, kar ste mislili, da je dobro kupiti v decembru? Do kdaj bo sedaj mir z vsem tem, kaj pravite? Nekaj dni po božiču bo še vroče, potem pa v novem letu spimo do marca. In kaj potem? No, potem se spet lotijo preganjavice. Znižanja, akcije itd.

 

Kaj pravite, zakaj vse to tako dobro teče? Trgovina se zaveda naših hrepenenj. Ve, da si vedno nekaj želimo in da nekaj iščemo. Vedno iščemo nekaj boljšega, nekaj novega, nekaj, kar bo zapolnilo našo praznino v življenju. Vsi se oziramo za napisi NOVO oz. NEW. In v čem je razlika med starim in novim šamponom za vašo plešo, recimo? Največkrat nobene, a priznajmo, tisti napis ima neverjetno moč.

 

Poglejmo, kaj o tem povedo letošnje jaslice. Na vaši levi strani smo uprizorili dogodek, ki se je zgodil kmalu po Jezusovem rojstvu, ko je Herod Veliki dal pomoriti vse dečke stare dve leti in manj. Na vaši desni pa je na dvoru prikazana Herodiada, ki ponosno drži v rokah pladenj, na katerem je glava Janeza Krstnika. Zakaj ta dva prizora?  Oba govorita o človekovih hrepenenjih. Herod Veliki se je zbal za oblast, ko je slišal govoriti o rojstvu novega kralja. Njegovo hrepenenje po moči in oblasti je bilo neustavljivo, zanj je bil pripravljen celo moriti. Herod Antipa, si je zaželel ženo svojega brata in si jo tudi prisvojil. Janez Krstnik mu je to očital, Herodiadi je šlo na živce, da ji kali neustavljivo slo po užitku in slavi, zato je hčerki svetovala, naj od Heroda, ki ji je na zabavi obljubil do polovice svojega kraljestva, da prinesti Janezovo glavo.

 

Dragi bratje in sestre! Ljudje vedno hrepenimo po nečem večjem, novem, popolnem, boljšem itd. Večje, ko so možnosti, kot vidimo pri kraljih, večje so lahko norosti. Hrepenenje po moči in oblasti, po užitku in brezmejni svobodi nas lahko pripelje vse do morije. Bog pozna naša hrepenenja, naše želje. Ve, da so neustavljive, zato prihaja med nas, da bi nas nagovoril, kako naj z njimi živimo. Ne želi, da se hrepenenjem odpovemo, to je smrt! Svari nas tudi, da bi jih skušali potešiti po bližnjici: z močjo, nasiljem, kot kralji. Kako pa naj nanje odgovorimo? Trgovina se igra z našimi hrepenenji, ko nam ponuja vedno nekaj novega. V jaslicah je nekaj odgovorov na naša iskanja. Pred vami na levi imamo ubogega drvarja, ki se izčrpava, da bi imel več in več. In nazadnje se bo zaprl pred vsem svetom, pred vsem lepim, tudi pred novo lučjo, ki prihaja na svet. Na drugi strani na videz nedolžno poležava pastir in šteje zvezde. Rad bi se odklopil, rad bi prišel na svoj račun, potešil hrepenenja po miru in drugačni zabavi. Tam je pastirica s polno košaro grozdja. Tudi to je lahko dvoumno – kako radi zbežimo v hrano, ko nas nekaj preganja, ko si nekaj želimo? Nedolžen počitek, preprosta hrana, in vsakdanje delo, lahko na videz neškodljivo preplavijo našo zavest o naših hrepenenjih po neskončnem. Z vsem tem se lahko slepimo, da bomo zapolnili hrepenenja in zapolnili praznino. A zastonj!

 

Slepilo, ki ga dobro pozna trgovina – da bomo z nečem novim zapolnili praznino, slepilo, ki ga pozna vsak od nas – da bomo praznino zapolnili z delom, počivanjem in hrano, pozna tudi Novorojeni, ki se je rodil to noč, na robu mesta. Brez blišča, brez reklam in prospektov, brez raznih spotov, prihaja med nas preprost, v tišini in skromnosti. Zakaj? Da bi nas opozoril na najpomembnejše v našem življenju, na naša hrepenenja po neskončno lepem, resničnem in dobrem, ki jih ni mogoče zapolniti s čemerkoli na tem svetu. Prinaša nam sporočilo, ki odgovarja na hrepenenja našega srca: Bog nas ljubi! Zanj smo dragoceni!

 

Ob Novorojenem postane lepa starost (starček in starka prihajata iz mesta k jaslicam), v njegovi ljubezni je mogoče živeti in ustvarjati topel dom (pastirji se grejejo ob ognju in klepetajo), v njegovem upanju izgubi rušilno moč revščina in vsaka stiska (ubogi pastir sključen prihaja k Jezusu s svojo čredico), v Njem postajata lepa tako pošteno delo kot zabava (kmet, ki orje). V Njem vse postaja novo!

 

Dragi bratje in sestre! V nocojšnji noči nam novorojeni ne more sporočiti vsega, vabi pa nas, da hrepenenj ne zavržemo. Vabi nas, da jih ne zapolnimo z minljivimi nadomestki. Vabi nas, da hrepenimo po večnem in se oklenemo Njega, ki je večna luč, neskončna ljubezen. Ostanimo z njim, da bo odgovarjal na tisto, kar iščemo. On je naš odgovor, on je naše veselje.  Amen!

 

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 13 hours 23 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Hvala za tako lepo pridigo! Upam, da mi bo kmalu dano videti tudi jaslice. Iz vsebine pridige pa se me najbolj dotikajo tele misli:

 

»Novorojeni, ki se je rodil to noč, na robu mesta, brez blišča, brez reklam in prospektov, brez raznih spotov, prihaja med nas preprost, v tišini in skromnosti. Zakaj? Da bi nas opozoril na najpomembnejše v našem življenju, na naša hrepenenja po neskončno lepem, resničnem in dobrem, ki jih ni mogoče zapolniti s čemerkoli na tem svetu. Prinaša nam sporočilo, ki odgovarja na hrepenenja našega srca: Bog nas ljubi! Zanj smo dragoceni! ... V Njem vse postaja novo! … Ostanimo z Njim, da bo odgovarjal na tisto, kar iščemo. On je naš odgovor, On je naše veselje.«

 

Vsem blagoslovljene božične praznike! Naj Novorojeni izpolni vse tisto po čemer najgloblje hrepenimo! 

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 13 hours 23 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Pravkar sem na forumu odkrila fotografije letošnjih jaslic z razlago. Prekrasno!

 

Čestitke vsem ustvarjalcem jaslic in sporočila, ki ga prinašajo!!! 

Dolores
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 6 weeks 1 day od tega
Pridružen: 17.03.2011

Sestra Slavica, jaslice so res čudovite in upam, da si jih kmalu pridete ogledat v živo.

 

Petru pa en velik HVALA za pridigo, ki jo je pripravil za polnočnico.

 

Vse dobro vsem!

Mihaela
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 years 49 weeks od tega
Pridružen: 19.02.2011

V Njem postaja vse novo!Sporočilo letošnjih jaslic in pridig me je res prevzela. Občudujem zgovornost pridig in živost postavitve jaslic. Hvala za oboje. Pridiga in jaslice kažejo in opozarjajo na najpomembnejše v našem življenju, na naša hrepenenja po neskončno lepem, resničnem in dobrem, ki jih ni mogoče zapolniti s čemerkoli na tem svetu. Prinaša nam sporočilo, ki odgovarja na hrepenenja našega srca: Bog nas ljubi! Zanj smo dragoceni!Zakaj se mi zde tako žive? Vsak kos jaslic ima svojo zgodbo in vsak odstavek v pridigi nekaj pove, prav zame. Ne zamiži ob mojih konkretnih problemih; strahu, zmedi, preziru. Hkrati pokaže, da je potrebno vztrajati v hrepenenjih, ne glede na našo revščino. Tolaži me z mislijo, da z Njegovo pomočjo postaja  vse novo. Bog nam je dal ceno, zato jo ne potrebujemo iskati pri ljudeh. Le hrepenenjem moramo slediti z Marijino držo, ki govori, naj se zgodi božja volja. Stopiti moramo naproti življenju, proti jaslicam v skromnost, preprostost in nemoč.Zanimivo. Vsi, ki prihajajo k jaslicam so sključeni – utrujeni od dela in polni ponižnosti. In ravno to jih dela lepe, kajti v njih se kaže Božja prisotnost. Bog je velik v njih.Tudi delo in napori dobijo smisel. Strah v njih odpade, saj jih je napolnila božja prisotnost. Prezir nima mesta, zavedajo se, da so za Boga dragoceni, kljub pomanjkljivostim.V njem res vse postaja novo! Vsem želim blagoslovljene praznike in naj vas vedno spremlja misel, da nas Bog neizmerno ljubi. 

Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 16 hours 4 min od tega
Pridružen: 10.01.2011

Vesel sem, da nas vse nagovarjajo jaslice in njihovo sporočilo o hrepenenjih, ki jih izpolni le Bog.

Naj se tu zahvalim živemu krogu pridnih ustvarjalcev letošnjih jaslic, pa tudi sestri Mihaeli, ki z veseljem obogati naše jaslice z vedno novimi liki. Brez njih bi bila naša razmišljanja ujeta v misel, tako pa misel lahko zremo v likih in ob njih doživljamo tako Božjo veličino kot tudi resničnost človeških zablod.

Naj nam Novorojeni pomaga, da bomo skupaj vztrajali v hrepenenjih po lepem, dobrem - Božjem.

 

milena
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 25 weeks 1 day od tega
Pridružen: 13.01.2011

Dragi vsi, hvala Petru za resnične besede, ki mi kažejo pasti našega okolja.

Hvala Miahaeli za njeno ustvarjanje živih likov, saj v umetničinih rokah kos zemlje oživi tako, da imamo tudi danes žive jaslice, kakor jih je postavil sveti Frančišek. Tudi njena pot ustvarjanja živih likov iz zemlje ima znake svetništva, a ne? Sama sem letos deležna njene plastike Usmiljenje, ki predstavlja moža in ženo v sočutnem objemu. 

Kaj pa moja svetniška pot? Zapodila sem se v študij, ki me pelje v svet finančnih in računovodskih prevar. Kje je tu hrepenjenje? Se mi zdi, da je to hrepenenje po resnici. Če smo za naše užitke pripravljeni moriti, smo toliko bolj pripravljeni napisati lažni kos papirja, izsiliti od drugih, da ga podpišejo, nam pa kaplja ali priteče denar, za jahto, za potaplanje v Pacifiku, za.... kaj vse je še na svetu. Vsa čuda sveta, ta so neizmerna, kakor ponudba v trgovinah. Nikoli konca. Torej, po koncu študija me čaka poklic iskalca teh lažnivih papirjev, ki jih menda najlažje najdeš po znakih zapolnjevanja užitkov ali obvladovanja strahu pred konkurenco, izgubo oblasti, neizpolnjenimi hrepenenji. Če Bog dopušča taka slaba dejanja, daje tudi milost za poklic iskalca resnice v teh dejanjih, a ne?

Gospod, v tem božičnem času te prosim, da ostanem pri svojih hrepenenjih, ki si jih položil vame že ob rojstvu. Kasneje so se sicer zakrivala, zopet "ven skakala"... daj, da jih izpolnim, po Tvojem načrtu, v veselju, da sledim Tebi.