Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

B01 - Oznanjam vam veliko veselje

3 odgovori [Zadnja objava]
Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 15 hours 43 min od tega
Pridružen: 10.01.2011

Jezusovo rojstvo

Tiste dni je izšel ukaz cesarja Avgusta, naj se popiše ves svet. To popisovanje je bilo prvo v času, ko je bil Kvirinij cesarski namestnik v Siriji. In vsi so se hodili popisovat, vsak v svoj rodni kraj. Tudi Jožef je šel iz Galileje, iz mesta Nazareta, v Judejo, v Davidovo mesto, ki se imenuje Betlehem, ker je bil iz Davidove hiše in rodbine, da bi se popisal z Marijo, svojo zaročenko, ki je bila noseča. Ko sta bila tam, so se ji dopolnili dnevi, ko naj bi rodila. In rodila je sina, prvorojenca, ga povila in položila v jasli, ker v prenočišču zanju ni bilo prostora.

 

Pastirji in angeli

V istem kraju so pastirji prenočevali na prostem in čez noč stražili pri svoji čredi. Gospodov angel je stopil k njim in Gospodova slava jih je obsijala. Zelo so se prestrašili. Angel pa jim je rekel: »Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Mesija, Gospod. To vam bo v znamenje: našli boste dete, povito in položeno v jasli.« In nenadoma je bila pri angelu množica nebeške vojske, ki je hvalila Boga in govorila: »Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so mu po volji.« Lk 2,1-14

 

 

Oznanjam vam veliko veselje

 

Dragi bratje in sestre, to noč vam želim le eno: da bi začutili veselje, o katerem govori angel, ko pravi: Ne bojte se! Oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudi. Prav o tem veselju nam želijo spregovoriti jaslice, ki so pred nami. Letos so sestavljene iz treh delov, povezane s tremi zgodbami človeške zgodovine. Prvi, glavni in največji del je tu na sredini. Vse je strnjeno okrog jasli pod starodavno oljko, ki predstavlja drevo življenja. To drevo je vir veselja in življenja, a spominja na drevo v raju. Pod dvignjeno idilično pokrajino okrog zelenega drevesa se razprostira puščava

 

Saj poznamo zgodbo o Adamu in Evi. Bog je postavil človeka v raj. Želel mu je, da bi živel polno in srečno. Adam in Eva sta se kljub čudoviti ponudbi počutila utesnjena. Nihče jima ne bo govoril, kaj smeta in česa ne. Uprla sta se Gospodarju življenja, po svoje zapisala zakone življenje in se znašla v puščavi.

Dragi bratje in sestre, veliko veselje te noči je, da Bog prihaja med nas, čisto zares. Za vsakega od nas je tu. Rad bi ti sporočil, da te ima rad, da te vabi v življenje, da te ljubi. V tej ljubezni je zate pripravil načrt. Kljub temu, da se tako pogosto počutimo utesnjene in omejene, nam Bog danes sporoča, da nas z načrtom, ki ga ima za nas ne omejuje, ampak nas vabi k veselju in polnemu življenju. Verjemimo v tej noči, da je Bog ljubezen. Ni strogi in krivični gospodar, ampak ljubeči, dobri očka, ki nam daje sina za brata in nas vodi za roko. Tudi če smo se oddaljili, tudi če smo zabredli v življenju, četudi se nam je vse obrnilo drugače, kot smo želeli, je Bog z nami. Tu je, da nas dvigne in vodi v novo življenje. Je Emanuel, Bog, ki hodi z nami.

 

Na desnem stranskem oltarju sta Kajn in Abel, potomca prvih staršev. Abel pod vrhom gore išče Boga in daruje najlepšo ovčko iz svoje črede. Brata Kajna jezi, da bi moral upoštevati Boga in ljubiti brata. Ne vidi veselja v takšnem življenju. Drugi ga le ogroža. Jeza ga vodi v sovraštvo, v katerem umori celo svojega brata. V tem svetu tekmovalnosti in ljubosumja, zavisti in sovražnosti ni veselja. V tem delu jaslic vidimo še dve osebi, ki se grejeta vsaka ob svojem ognju. A samota v sebičnosti ne najde dovolj toplega ognja, da bi ju pogrel. Kjer ni ljubezni, nič ne ogreje!

Veselje te noči je, da smo po Novorojenem med seboj bratje in sestre, da imamo istega Očeta. To ni naivna pobožna misel, to je resnično veselo sporočilo te noči. Novorojeno dete nas vabi, da se ob njem učimo otroške ljubezni. Da verjamemo, da je mogoče ljubiti. Ljubezen je vedno mogoča, ne glede na pretekle padce, ne glede na ljudi okrog nas. Z Njim, ki je ljubezen, je vedno mogoče ljubiti.

 

Na levi, je še tretji del jaslic. Tretja nevarnost in tretje veselje hkrati. To je zgodba o vesoljnem potopu in Noetu. To je podoba časa, ko Bog zaradi pokvarjenosti in izprijenosti človeštva sklene uničiti zemljo. Le Noe, pravični in Boga boječi mož, tvega biti drugačen.Tam pod mestom s sekiro in volom gradi ogromno ladjo. Sprejme breme čudaštva. Mar ne zgleda noro? Sveto pismo pravi, da je prepričan, da mu je Bog naročil zgraditi ladjo dolgo 156 m. Mesto se kopa v luči, z obzidja nekdo prezirljivo in z viška gleda nanj. Noe se za to ne meni. Zaupa Bogu, ve da se izplača biti čuden, kadar se množica okrog njega upira zdravi pameti in Božji logiki. Miren je, ker ve, da je Bog z njim.

Dragi bratje in sestre, veselje te noči je v tem, da Bog nikoli ne pozabi človeka. Naj bo čas še tako črn in težak, položaj še tako nemogoč, Bog je tu, nas ljubi in nam govori na srce, tokrat še posebej ljubeče, kot otrok. Ne bojte se, pravi angel. Ne bojmo se biti čudni, ko gre za zvestobo idealom. Ne bojmo se stopiti k jaslicam. Ne bojmo se hrepenenj! Ne bojmo se Kristusa! Čas nikoli ni bil naklonjen globljemu iskanju, a iskanje se vedno izplača.

 

Ne bojmo se, dragi bratje in sestre, v tej noči prisluhniti najglobljim in najlepšim hrepenenjem, ki so v nas. Ta nas nedvomno vodijo k Luči te svete noči.

Vselimo se skupaj sporočila Novorojenega:

  • -          Bog je z nami, da nam pomaga do polnega življenja, vedno nazaj v izgubljeni raj.
  • -          Bog je z nami, da nas ljubi in nam pomaga, da bi v bližnjem lahko videli brata in sestro. Ljubi nas, da bi mogli ljubiti.
  • -          Bog je z nami, da bi se v zmedi sveta ne izgubili, ampak se še bolj oklenili Njega. Da bi tvegali biti drugačni in v tem našli mir in rešitev zase in za najdražje.

Z angelom vam še enkrat torej zaželim:

Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil, Zveličar, ki je Kristus Gospod!

Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 15 hours 43 min od tega
Pridružen: 10.01.2011

Dragi brat, draga sestra, dobro jutro!

 

Vesel božič ti želim! Ne vesel, ker tako rečemo, ampak, da bi začutil/a, da je Božična noč res praznik zate in zame. Da bi skupaj čutila, da bi bilo brez te noči, življenje prazno. Z Njim pa je vse polno in lepo, tudi trpljenje.

Čeprav najbrž v glavnem še nismo tam, ti želim, da bi vztrajali skupaj v iskanju Njega, ki je izpolnitev naših hrepenenj, ki je veselje samo.

Bog te ljubi, Bog verjame vate, s teboj ima čudoviti načrt in želi hoditi s teboj!

Ne boj se! Veseli se!

 

Peter

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 13 hours 2 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Hvala, Peter, za tako nagovarjajočo polnočno pridigo! Sem vesela, da sem imela v nedeljo možnost videti jaslice in si tako še lažje predstavljam prizore vseh treh delov, iz katerih so sestavljene…

 

 

Hvala tudi za voščilo in povabilo k veselju! Res še nismo tam. So pa nekaj čudovitega trenutki, ko se mimo vsega zunanjega blišča, hrupa in veseljačenja v nas naseli veselje, ki točno veš, da nima nobenega zunanjega vzroka. Takrat niti ni tako težko verjeti, da smo tudi mi zajeti v skrivnost tiste prve Svete noči, v kateri nam angel oznanja: »Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje...!«

 

 

Tudi jaz voščim vsem vesel in blagoslovov poln božič! Dopustimo, da bo Novorojeni za vsakega izmed nas res Emanuel – Bog z nami!

 

 

s. Slavica 

Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 15 hours 43 min od tega
Pridružen: 10.01.2011

Vse, ki se ustavljate ob razmišljanjih ob letošnjih jaslicah, pa jalsic ne morete videti v živo, vabim, da si jaslice pogledate na fotografijah, ki jih najdete na povezavi:

http://www.mirenski-grad.si/jaslice-na-mirenskem-gradu

Lepo praznujte še naprej!

 

peter