Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Ann Voskamp Tisoč darov

2 odgovora [Zadnja objava]
marta
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 days 23 hours od tega
Pridružen: 25.02.2011

Knjiga Tisoč darov me je že pri prvem branju nagovarjala stran za stranjo. Ko sem si začela izpisovati misli, sem ugotovila, da bi lahko preoisala kar celo knjigo. Sedaj jo ponovno berem.Zakaj? Ker v njej odkrivam, kako je lahko naše življenje, naše delo prepleteno z molitvijo. Knjigo piše življenje pisateljice, kmetove žene in mame šestih otrok. Nesreča sestrice zareže v družino neskončno bolečino, ki pisateljico spremlja skozi življenje. Ona hrepeni po sreči, svobodi in lepoti. Ko je že žena in mama, dobi za darilo zvezek z nalogo, naj zapisuje zahvale. In tako se začne. Polno življenje je mogoče prav tam, kjer si. Ni treba po nakupih, ni treba na potovanja. Ključ do polnega življenja je Ann našla v zahvaljevanju. Zahvaljevanje rodi radost in nam daje moč, da se spoprimemo s težavami in se veselimo v dobrem.

marta
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 days 23 hours od tega
Pridružen: 25.02.2011

Misli iz knjige: Po kateri poti čez to kratkotrajno deželo? Kaj je zares najpomembnejše? Kako naj v polnosti živim tukaj, da bom v polnosti živela tudi v večnosti? V svojih stvarnih sanjah hrepenim po več časa, divje si želim več časa. Toda, moram se vprašati: več časa za več česa? Odgovor na to vprašanje določa pot, ki jo ubirajo ti tako zelo kratki dnevi. Kako naj živimo v polnosti, da bomo v polnosti pripravljeni na smrt?
Torej- več časa za več česa? Pred očmi se mi zablešči Jezusovo obličje. Jezus, Bog, Človek z datumom lastnega konca.Jezus, Bog, Človek, ki me je prišel odrešit ječe strahu in krivde, depresije in žalosti. Kaj se Jezusu z rokom trajanja, krajšim od dvanajstih ur, zdi najpomembnejše'
" In vzel je kruh, se zahvalil, ga razlomil, jim ga dal..."( Lk 22,19)
To.Tukaj živim, kuham ovseno kašo, drgnem straniščne školjke, perem perilo,in dneve, tedne sem dovolj pogumna, da vstanem iz postelje in premišljujem o tem. Preučujem ga, to polno življenje, to polno pripravljenost na konec. Začnem razmišljati, ali morda obstaja prehod iz nočnih mor v sanje. Morda?
S prsti potegnem po straneh težkih in debelo vezanih knjig. Berem počasi. V izvirnem jeziku se besede " se zahvalil" preberejo kot eucharisteo. To besedo podčrtam. Ali lahko predstavlja trden temelj človekovega življenja? Ponuja kar najbolj polno življenje?

marta
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 days 23 hours od tega
Pridružen: 25.02.2011

kakšna je bila Ann Voskamp preden je odkrila pot zahvaljevanja?
Včeraj zjutraj, jutro pred tem, vsa ta jutra, se zbujam v nelagodje življenja v lastni koži. Zbujam se v sovraštvo do same sebe. V težak boj, da vse postorim, v neusmiljen strah, da mi nič ne uspeva. Vedno ta neuspeh. Kričim na otroke, kužim z zagrenjenostjo, pozabljam na obiske pri zdravniku, izgubljam knjige iz knjižnice, živim sebično, opuščam molitev, se pritožujem, prepozno hodim v posteljo, redno ne čistim stranišč. Živim vsa utrujena. Prestrašena. Zaskrbljena. Izčrpana. Leta in leta to čutim v svojih venah, to utripanje razblinjenih upov. Ali bom kdaj dovolj, dovolj našla, dovolj storila? Toda to jutro se zbudim z divjo željo po življenju. Telesno jo občutim v drhtečih venah, težkem sopihanju pljuč, v pogledu na stanovitne zvezde, močno željo po resničnem, polnem življenju. Zares si ne želim smrti. Ali je to sporočilo mojih nočnih mor in sanj? Da živim v polnosti ali pa... v praznem niču.?

Tisto vmes nas žene v norost. (stran 25, 26)